Pola Balkana u australijskom parlamentu

Pola Balkana u australijskom parlamentu

16 oktobra 2013

difguosiuopsd-191ajz8Bivša Juga u Australijskom parlamentu! Među novim članovima federalne skupštine može se prepoznati više prezimena sa prostora nekadašnje zajedničke države. Da li je u pitanju formiranje „mini-jugosfere“ na političkom brdu u Kanberi, ostaje na politikolozima da zaključe kasnije. Ono što se može pretpostaviti jeste da će etničke zajednice sa prostora bivše Jugoslavije imati veću mogućnost uticaja na nacionalnu politiku nego ranije. I mnogi će to zasigurno iskoristiti, kao što je to bio slučaj u protekloj deceniji na lokalnom i nacionalnom nivou.

* Liberal Endrju (Aleksandar) Nikolić iz federalne jedinice Bas na Tasmaniji, koji je izabran u nacionalnim izborima 7. septembra kao novi član Donjeg doma federalnog Parlamenta, srpskog je porekla. Odlikovan najvećim, Viteškim ordenom Australije, radio je 31 godinu u australijskoj vojsci i u Ministarstvu odbrane, gde je primio više od 10 odlikovanja za hrabrost i vojnu službu. Nedavno je izjavio da je „njegov bračni život od skoro tri decenije bio zasnovan na praćenju vojnih zadataka po svetu“. Supruga koja je poreklom sa Tasmanije, Kristina Nikolić, volontirala je u brojnim školama dok je Aleksandar branio nacionalne interese Australije u misijama na Bliskom istoku i Aziji. Imaju troje dece. Najstarija je Julija, koja je u službi australijske vojske u misiji u Avganistanu, srednja Amanda je lekar u Melburnu, dok sin Matthe (Matija) trenutno završava studije u Kanberi. Aleksandar ima tri magistrature i završene osnovne studije na društvenim naukama (politikologiji i istoriji). Objavio je više akademskih članaka, dok mu je jedan od uzora strategije ratovanja Klauzevic kojeg često citira u svojim tekstovima.

* Tanja Pliberšek, koja je 14. oktobra izabrana kao zamenik vođe federalne laburističke opozicije Bila Šortena, slovenačkog je porekla. Odrasla je u Sidneju, gde je diplomirala komunikacije. Otac joj je radio pedesetih godina prošlog veka na projektu za izgradnju hidrocentrale kod grada Kume, gde je više naših zemljaka izgubilo život. Bila je ministarka zdravlja 2011. godine. U svom govoru po prihvatanju nove funkcije ove nedelje, navela je da je „neverovatan osećaj biti dete migranata iz Slovenije koji su za vreme Hladnog rata došli u Australiju bez para, samo sa koferom“.

– Australija je zaista obećana zemlja gde je moguće uspeti u politici čak i kada se dolazi iz veoma teških materijalnih uslova, i pored migrantskog porekla – rekla je Pliberšek.

Dobila je treće dete za vreme svog mandata.

* Laburista Ed Husić je ponovo izabran kao član donjeg doma australijskog parlamenta, i poreklom je iz Bosne i Hercegovine. Takođe je dete migranata, a rodio se i odrastao u sidnejskom naselju Blektaun. Završio je primenjene komunikacije, i otac je jednog deteta. Član je Laburističke partije i prvi muslimanski predstavnik u federalnom parlamentu. Imao je ključnu stranačku ulogu u procesu usvajanja rezolucije o Srebrenici prošle godine. Balkanska politička dešavanja ga interesuju, i zajedno sa Tanjom Pliberšek bio je prisutan na večeri srpske kulture u federalnom parlamentu na dan ostavke tadašnjeg predsednika parlamenta, Pitera Slipera.

* Zed Šešelja, liberal je kao i Nikolić, novoizabrani predstavnik parlamenta, ali u Senatu. Bio je lider lokalne opozicije u Kanberi od 2007. do 2013, a ove godine po gubitku izbora u Australijskoj prestoničkoj teritoriji kandidovao se za Senat i uspeo da dobije dovoljan broj glasova. Roditelji su mu hrvatskog porekla, koji su po dolasku u Australiju radili više poslova da bi izdržavali porodicu. Završio je društvene nauke i pravo. Ima petoro dece, poslednje dete se rodilo u žiži predizborne kampanje, i član je republikanskog pokreta Australije.

STIGAO BRODOM

Aleksandar Nikolić kao dete stigao je brodom „Markoni“ sa porodicom u Melburn davne 1965. godine, odakle su se odselili u potrazi za poslom u grad Adelejd. Kao maloletan mladić sa 17 godina upisao se u australijsku vojsku gde je služio u 21 misiji, a zajedno sa suprugom Kristinom u ukupno 17 misija.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *