POLAKO NESTAJU: Srbi prelaze u katoličanstvo zbog straha

POLAKO NESTAJU: Srbi prelaze u katoličanstvo zbog straha

13 oktobra 2014

zadar_antisrpski_grafit_1Mnoge činjenice pokazuju da je opravdan strah Srba u Hrvatskoj da bi uskoro mogli sasvim da nestanu, a najveći problem predstavlja proces asimilacije, odnosno pokatoličavanje, izjavio je predsednik Koalicije udruženja izbeglica u Beogradu Miodrag Linta.

„Najčešći razlozi da Srbi prelaze u katoličanstvo jeste strah da ne izgube posao, a decu upisuju na katoličku vjeronauku da ne bi imala problema u školi, jer je u javnom i svakodnevnom životu i dalje dominantan stav da su Srbi agresori i zločnci, a Hrvati oslobodioci i žrtve“, naveo je Linta u pisanoj izjavi.

On je podsetio da je upokojeni mitropolit zagrebačko-ljubljanski Jovan 2006. godine uputio pismo Svetom sinodu Srpske pravoslavne crkve u kome je tvrdio da je u Hrvatskoj do tada prekršteno više od 30.000 Srba i da taj proces i dalje traje. Linta navodi da je i predsjednik Građanskog odbora za ljudska prava Zoran Pusić 2003. godine javno rekao da je od 1991. do 2003. godine samo u Zagrebu 20.000 dece pravoslavne veroispovjesti prevedeno u katoličanstvo.

Prema njegovim rečima, pojedini pravoslavni parosi ističu da su im se masovno obraćali roditelji sa zahtevima da deci izdaju potvrde da su krštena, a da sa papirima zatim idu kod župnika i daju mu saglasnost da su njihova deca doborovoljno prešla u katoličanstvo.

„Kada je svojevremeno Srpsko narodno veće htelo da napravi istraživanje da se vidi šta se dešava sa promenom imena i prezimena i nacionalnog identiteta, nadležno ministrstvo nije htelo da dostavi tražene podatke, što pojačava sumnje da je veliki broj Srba prešao u katoličanstvo i izjašnjavaju se kao Hrvati“, rekao je Linta.

Linta ističe da vlast toleriše govor mržnje koji je prisutan u medijma, na koncertima popularne muzike, na utakmicama, dok se na fasadama zgrada još uvek mogu pročitati poruke „Ubij Srbina“ ili „Srbe na vrbe“ i slično. Prema njegovim rečima, veliki problem predstavljaju stalna hapšenja na osnovu interpolovih poternica koji kod prognanih Srba stvaraju nesigurnost i negativno utiču na povratak.

„Najnoviji problem jesta antićirilična kampanja koja preostale Srbe u velikoj meri podseća na ratni period, jer ne mogu da koriste srpski jezik i ćirilično pismo u javnom životu“, ukazao je Linta.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Zapadnjak says:

    Ma tko to kaže da Hrvati ne znaju ćirilicu,znaju,znaju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *