Policija pretresa i ispituje poslovanje Fudbalskog saveza Srbije

Policija pretresa i ispituje poslovanje Fudbalskog saveza Srbije

14 avgusta 2013

nacionalna-kuća-fudbalaOperativci Službe za borbu protiv organizovanog kriminala (SBPOK) UKP MUP Srbije ispituju poslovanje Fudbalskog saveza Srbije (FSS). Pod lupom je izgradnja i poslovanje „Kuće fudbala“ u Staroj Pazovi, poslovanje turističke agencije „Plavi-plavi“, ali i pozajmice, krediti, tenderi…

Policija je pre dvadesetak dana počela da lista dokumentaciju oko izgradnje „Kuće“, a u protekli ponedeljak inspektori za suzbijanje organizovanog kriminala ušli su i u prostorije FSS kako bi na licu mesta prekontrolisali kompletno poslovanje.

– Postoje izvesne sumnje da je dodeljivanje poslova oko izgradnje objekata u Staroj Pazovi išlo preko bliskih i kumovskih veza, da nije ispoštovana zakonska procedura i da je proneveren novac – navodi izvor „Novosti“ blizak istrazi. – Naravno, to se sada sve proverava. Postoje indicije na teške zloupotrebe, ali da li ih je i bilo, znaće se kada završimo kontrolisanje FSS.

Inače, „Kuća fudbala“ otvorena je maja 2011. godine, a jedan od izvođača radova bila je firma „SMB gradnja“ iz Subotice, vlasnika i direktora Predrag Petričevića. On je, tri meseca posle otvaranja kompleksa u Staroj Pazovi, uhapšen u policijskoj akciji „Šetač“ zbog sumnje da je utajio porez i prao novac. Tada je osumnjičen da je od 2007. do kraja 2010. godine utajio dva i po miliona dinara.

Izgradnja „Kuće fudbala“, prema nekim informacijama, koštala je oko 285 miliona dinara. Izgrađen je hotel, restoran i sportska hala. Petričević je dobio posao u vrednosti tri miliona evra. Nije, međutim, kako saznajemo, sporna samo izgradnja objekata, već i njeno opremanje.

U toku je provera, kako saznajemo, na koji su način poslove na izgradnji sportskih i ugostiteljskih objekata u Staroj Pazovi dobijale određene firme. Sve je teklo tako što je Ministarstvo omladine i sporta raspisalo javnu nabavku, na kojoj su se prijavljivale firme. Uslove je, kako se tada pisalo, ispunilo njih sedam. Sumnje u regularnost tendera odmah su se pojavile, ipak to nije bilo sve. Pored mogućeg nameštanja konkursa, prašina se bila digla i oko kupovine nameštaja za opremanje. Jer, kako je objavljeno – prihvaćena je ponuda skuplja za 120.000 evra.

„Kuća fudbala“ je delom i u državnom vlasništvu (17 procenata), a njenu izgradnju finansirali su FSS i, kroz donacije, FIFA i UEFA.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *