Policija rasterala demonstrante protiv Obame

Policija rasterala demonstrante protiv Obame

29 juna 2013

obama-worried-e1280326723569Južnoafrička policija upotrebila je danas šok-bombe da bi rasterala nekoliko stotina demonstranata koji su u predgrađu Johanesburga, Sovetu, protestovali zbog posete američkog predsednika Baraka Obame, javile su agencije.
Rojters navodi da se Obama suočava sa protestima Južnoafrikanaca protiv američke spoljne politike, naročito protiv napada iz bespilotnih letelica.

U međuvremenu, u Johanesburgu, Barak Obama sa suprugom Mišel susreo se sa porodicom prvog demokratski izabranog predsednika Južne Afrike i borcem protiv aparthejda, Nelsonom Mandelom.

Obama je za Mandelu, globalnog simbola borbe protiv nepravde i rasizma, rekao da je jedna od najvećih istorijskih ličnosti.

Obama neće posetiti 94-godišnjeg Mandelu u bolnici, gde se nalazi u kritičnom stanju već četvrtu nedelju posle plućne infekcije, i umesto toga je porodici pružio podršku. Susret je održan u Memorijalnom centru Nelson Mandela u Johanesburgu, a Obama je saopštio novinarima da je razgovarao telefonom sa Mandelinom suprugom Grejsom Mašel, koja je u bolnici u Pretoriji.

Obama je ranije u Pretoriji uporedio Mandelu sa prvim američkim predsednikom Džordžom Vašingtonom, zbog odluke obojice da se povuku na vrhuncu njihove moći.

„Kakva je to neverovatna lekcija bila“, rekao je Obama, nazivajući Mandelu „jednim od najvećih ljudi u istoriji“.

Predsednik SAD sastao se danas sa južnoafričkim predsednikom Džejkobom Zumom, a sutra će posetiti Kejptaun, odakle će otići da poseti ostrvo Roben, na kom je Mandela proveo najveći deo (18 godina), svog zatočeništva dugog 27 godina.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *