Полиција са посебним потребама

Policija sa posebnim potrebama

13 januara 2017

aleksandar-apostolovski 789346

Piše: Aleksandar Apostolovski

Na vlast koja je želela da stvori političku policiju kako bi hapsila protivnike i malu decu po ulicama, uprpila se od saopštenja nekoliko opozicionih stranaka, tviteraša i naslovnice jednog medija, dok je opozicija svoje optužbe o paramilitarnim policijskim formacijama u najavi zasnivala na uredbi koju je donela kada je i sama bila vlast, pre desetak godina.

Dakle, sa ovakvom vlašću i opozicijom moramo da se ozbiljno zabrinemo za svoju budućnost!

Svaki pošteni diktator bi sada slatko ismejao Vučićev autokratski režim, jer, gadna je ta diktatura kad je premijerov najpoverljiviji čovek i ministar policije povukao uredbu koju je potpisao sam Vučić pred Novu godinu, zato što mu je zasmetala društvena klima i hajka koja predstavlja vlast kao monstrume.

Možda bi Vučića i Stefanovića trebalo podsetiti da opozicija postoji kako bi svaku odluku vlasti predstavila kao novi dokaz autoritarizma i time pridobila nove pristalice.

Razume se da su reagovali kao da je vlast oživela crvene beretke, a ne staru uredbu, pa su podigli stepen pripravnosti kao da su reinkarnirane beretke već krenule da vrše noćne racije po ulicama.

Naročito je traumatično kada se u Srba pomene osnivanje bilo kakve policijske formacije, iako ona bila pomoćna, rezervna, posebna, ili tome slično, jer predstavlja savršen marketinški poligon za stvaranje takozvane negativne atmosfere u društvu.

Očito je da su vučićevci naročito osetljivi na društvene atmosferske prilike, te im se svaki kritički ili podrugljiv tvit priviđa kao huk 100.000 ljutih demonstranata ispred vlade.

Opozicija može biti zadovoljna. Neke stranke i takozvani angažovani intelektualci koji su bili u vlasti kada je 2005. godine donet zakon kojim se predviđa postojanje pomoćne policije tu reformu sada predstavljaju kao formalnu osnovu za formiranje regrutnog centra buduće partijske policije vladajuće stranke.

Sada je nastupila zanimljiva situacija. Uredba je ukinuta, a policiji nedostaje ljudstvo. Ali, ako se zaposle novi ljudi – biće to alarm za opoziciju da upozori na militarizaciju društva.

Ako brojno stanje u policiji ostane isto, a povećaju se bezbednosni izazovi, poput migrantske krize recimo, vlast će biti optužena da je nesposobna da reši konflikte.

Time je i propao skriveni san mnogih persona da konačno postanu panduri, pa makar i sa posebnim potrebama.

Možda bi kompromisna ideja bila da se nezaposleni klinci koji su završili policijske škole prekomanduju u stranačke organe, upravne odbore ili u NVO, da preuzmu njihova službena kola, plate i donacije, a da političari svih dresova obuku čizme i kao koaliciona policija narodnog jedinstva krenu da čiste ulice od kriminalaca. Iznenadili bi se koliko bi poznatih lica videli na suprotnoj strani.

(Politika)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Deda Brada says:

    Aleksandre Apostolovski, poradi malo na svojoj verijanti srbskog jezika. Čizme se ne oblače, već se obuvaju. Što se sadržaja samog komentara tiče, prilično je šuntav, pa bi i na tome mogao da poradiš.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *