Policija sumnja da je u „Srbijagasu“ nezakonito potrošeno 192 miliona €

Policija sumnja da je u „Srbijagasu“ nezakonito potrošeno 192 miliona €

6 oktobra 2013

srbijagas-947624878Kako je „Srbijagas“ od velike i uspešne kompanije, bačen na kolena i postao „preduzeće pred bankrotom“, što tvrde odgovorni u nadležnom Ministarstvu energetike, znaće se po završetku policijskog i tužilačkog posla. Posle samo dve nedelje „češljanja“ papira, došlo se do podataka da postoje nabavke gasa koje nisu urađene u skladu sa zakonom, ali i drugi propusti.

Otkriveno je da je u 2011. godini 22,5 milijardi dinara, oko 192 miliona evra, „Srbijagas“ potrošio mimo Zakona o javnim nabavkama. Pored toga, za troškove advokatskih usluga ovo preduzeće potrošilo je pet puta više novca od planiranog.

Okosnicu pretkrivičnog postupka, koji pripadnici Uprave kriminalističke policije MUP Srbije i nadležnog tužilaštva vode u slučaju „Srbijagas“, čine izveštaji državnog revizora o poslovanju ovog preduzeća za 2011. godinu. Ipak, policija i postupajući zamenik tužioca idu i korak dalje.

– Izveštaj DRI za 2011. godinu, ali i drugi izveštaji ove institucije, kostur su pretkrivičnog postupka koji je u toku – navodi izvor „Novosti“ blizak istrazi. – Mi, međutim, celu tu priču „širimo“. U ovom trenutku kontrolišemo nabavku, ali i prodaju gasa unazad nekoliko godina. Mnoge će iznenaditi imena posrednika, ali i zloupotrebea za koje postoje indicije da su činjene.

Najviše nepravilnosti zabeleženo je u postupcima javnih nabavki. Revizor je prethodno naveo da uprava „Srbijagasa“ nije sačinila jedinstveni godišnji plan javnih nabavki, zatim da su višemilionski ugovori potpisivani bez objavljivanja javnog poziva… Pored toga, sprovođene su javne nabavke koje nisu predviđene, a sumnjivo je i to što su velike nabavke cepane na male…

– Posebno se istražuje kako su „Deloit“ i „Ces Mekon“ krajem 2010. godine dobili 40,5 miliona dinara za konsultantske usluge – navodi naš izvor. – Oni je navodno trebalo da sastave izveštaj o proceni imovine i kapitala ove kompanije. Ipak, u knjigama „Srbijagasa“ revizor nije našao rezultate ovih usluga.

Tek naknadno je rukovodstvo „Srbijagasa“ dostavilo DRI tražene izveštaje o radu „Deloita“ i „Ces Mekona“, ali nije utvrđeno kada su oni sačinjeni. Revizor, kao i sada policija i tužilaštvo, sumnjaju da je navedena usluga zaista izvršena do momenta prijema i plaćanja računa.

U izveštaju DRI se navodi i da „Srbijagas“ uvozi gas bez zaključenog spoljnotrgovinskog ugovora, a nepravilnosti su otkrivene i u dugoročnim kreditima i isplati plata zaposlenima.

ŠKOLOVANJE

Čelnicima „Srbijagasa“ zamerena je i dodela solidarne pomoći bez kriterijuma, zatim školovanje stručnjaka i doškolovavanje kadrova bez ikakve kontrole i potrebe za tim.

PREKRŠAJNE PRIJAVE

Zbog poslovanja u 2011. godini, DRI je podnela dve prekršajne prijave protiv direktora „Srbijagas“ Dušana Bajatovića. Prvu zbog nepoštovanja Zakona o trgovini i Zakona o deviznom poslovanju, a drugu zbog privrednog prestupa, odnosno nepoštovanja pojedinih odredbi Zakona o računovodstvu i reviziji. Protiv Bajatovića je pre toga podneta prijava zbog nepravilnosti utvrđenih u kontroli finansijskih izveštaja o poslovanja „Srbijagasa“ u 2011.

(Novosti)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *