Policija upala u portu srpskog hrama i uhapsila pojedine prisutne

Policija upala u portu srpskog hrama i uhapsila pojedine prisutne

29 jula 2013

policija_0Policija iz Ustikoline u Federaciji BiH upala je juče u portu hrama Svetog Preobraženja Gospodnjeg u Jabuci, kod Foče, tokom parastosa za 43 srpska civila ubijena 1992. godine u ovom selu, nakon čega je desetak mladića iz Srpskog narodnog pokreta 1389 odvedeno na razgovor u policiju.Organizacija porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila Foča najoštrije je osudila ovakav vandalizam pripadnika MUP-a Bosansko-podrinjskog kantona i pozvala nadležne da sankcionišu odgovorne zbog skrnavljenja verskog obreda i ugrožavanja slobode kretanja srpskog naroda na teritoriji Federacije BiH.

Predsednik ove organizacije Milan Nikolić rekao je da je, kada je policija upala u hram, pokušao da razgovara sa policajcem koji je na drzak i necivilizovan način, daleko od profesionalnog, tražio lica koja su, navodno, prijavili stanovnici Ustikoline.

„Predstavio se, čini mi se, kao zamenik komandira, ali od vike nisam čuo njegovo ime i prezime. Pokušao sam da mu objasnim da nema nikakvih problema da obavi razgovor sa tim mladićima, ali kada se završi parastos. On je nastavio povišenim tonom da vodi monolog i da izigrava silu dok su ga kolege čekale u policijskom džipu“, rekao je Nikolić.

On je dodao da su na taj način povređena verska i građanska osećanja pripadnika srpskog naroda – porodica nastradalih, preživelih meštana Jabuke i ostalih građana koji su prisustvovali parastosu i obeležavanju sećanja na stradale Jabučane.

„Na naše insistiranje, oni su se povukli stotinjak metara niže i sačekali da bude završen parastos, nakon čega su, drsko i uz demonstraciju verbalne sile, pozvali na razgovor u Policijsku stanicu Ustikolina desetak mladić Srpskog narodnog pokreta 1389. Svi mi koji smo bili u Jabuci saglasili smo se da ćemo krenuti sa njima“, istakao je Nikolić.

Mladići su se, dodao je on, u Policijskoj stanici zadržali oko pola sata i kada su izašli rekli su da su ih fotografisali, popisali imena i pretili kaznama.

Nikolić je naglasio da je policija ovu situaciju, ako je eventualno i bilo problema, trebalo da reši drugačije.

Policija u Ustikolini navodi da je grupa građana prijavila da su ih mladići vređali na nacionalnoj osnovi i da su na sebi imali majice sa dvoglavim orlom. Tvrde da su i pokazivali tri prsta i provocirali lokalno stanovništvo.

U napadu pripadnika Armije BiH 23. jula 1992. godine na selo Jabuka od 43 zverski mučenih i ubijenih Srba najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji Novo Elez, a najstarija je bila slepa starica od devedeset godina.

Za ovaj zločin još niko nije odgovarao, i pored brojnih saslušanja svedoka i postojanja dokaza o haranju u 11 sela oko Jabuke i zločinima nad Srbima.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *