Политичари отели улогу уметника

Политичари отели улогу уметника

10 јуна 2017

ДА ли је ово век у коме колабира све што је уметност? Време у коме велики романи не обележавају час у коме живимо? Данас имамо пет-шест великих писаца у свету, али су невидљиви, њихове књиге су затрпане гомилама смећа и не долазе до руку оних који читају. Исто је свуда – сви пишу, готово нико не чита, загушује нас огроман број страница. Глобализација тако уништава свет.

Поручио је ово Емир Кустурица, отварајући, данас, први „Београдски контрапункт“ у Југословенској кинотеци, сусрет значајних књижевних аутора данашњице, који је организовало Министарство културе, на идеју министра Владана Вукосављевића.

Позиву да учествују на дводневном разговору на тему „Шта може књижевност у данашњем времену“, радо су се одазвали велики аустријски писац Петер Хандке, знаменити кинески књижевник Ју Хуа, један од водећих руских гласова Захар Прилепин и Милован Данојлић, који је бранио боје наше земље.

У улози модератора, уз Вукосављевића, Кустурица је као шлагворт изнео и тезу да квантификација сада уништава и филм и литературу.

– Велики Прилепинов роман „Обитељ“ има антијунака који вуче корене чак до Скорсезеовог „Таксисте“, филма који је имао активну људску честицу, идеју која је формирала мишљење. Да би читалац данас стигао до Џонатана Френзена мора да разгрне све глупости, књиге које ништа не значе. Тешко је живети у времену у коме култура губи значај. Питање је како да књига поврати друштвени статус, да утиче на свакодневицу.

Речима да су Емирове констатације страшне али исправне, Хандке је поручио:

– Политичари су отели јавно мњење, преузели су улогу уметника, а уметници су остали без утицаја. Нико није злочинац, сви су недужни, и то је скандал. Слажем се да има великих дела, али су она скривена. Филм је постао свеприсутан, има превише моћи, граби све, док је сликарство постало вешерница, а позориште је у великој кризи, као и музика. Мало је читалаца, али, ипак, има их. Један прави вреди више од милион псеудочиталаца – рекао је Хандке, и закључио: – Добијам писма читалаца, неко седне за сто у Неготину или Готингену, Сијетлу, напише ми неколико редова, и то има већу тежину од обичних бројки бестселера. Али сами нећемо моћи да променимо смер којим свет иде.

Истакнути гост из Кине Ју Хуа, који је данас у „Геопоетици“ представио и нови роман „Седми дан“, нагласио је да у његовој земљи има пуно огромних књижара, преплављених насловима који не могу да се читају и којих се нико неће сећати за десет година.

– Али ће Хандкеове књиге и Кустуричини филмови трајати и после 100 година. Пре доласка у Београд, написао сам говор под насловом „Отац на службеном путу“. Тај филм сам први пут гледао 1994, без превода, са видео-касете, али сам га разумео. Много касније гледао сам га преведеног и схватио да сам га заиста разумео. Сви у породици волимо Кустуричине филмове, и у Кини га веома много људи гледа.

Захар Прилепин је поручио да нас савремени свет позива да одустанемо од идентитета:

– Кажу: дођите без одеће, народа и Бога у наш глобални свет и бићете срећни. Али они су лажови, јер нису одустали од свог идентитета. Само у Србији могу да кажем: Русија је лепа земља! Свуда говоре да је страшна. А после Другог светског рата, САД су убиле милионе људи, али о томе не причају, више воле приче о Стаљину и комунизму. Задатак уметника је да не буде подложан манипулацијама. Да је Достојевски жив сматрали би га злочинцем, не би га звали у Европу.

– Свако ко научи слова хоће да напише књигу и каже шта има. И огромна маса људи хоће то да чита. Ипак, из огромне масе штампаних ствари се издваја нешто што вреди. Чудним путевима права књига дође до правог читаоца. Али у свим књижарама место поезије је невидљиво, о њој се у новинама готово никада не пише. А тамо где нема поезије нема више ни живота – упозорио је Данојлић.Да је тамна страна демократизације лакоћа објављивања, нагласио је Милован Данојлић.

ДАНОЈЛИЋ: ВЛАДА ЛАЖ

ПРОБЛЕМ са културама малих народа је што мерила високог културног стандарда налазе на Западу. Оно што прави велику невољу је да велика култура може да почива на материјалној пљачки, отимачини, ратовима… Наши обожаваоци Запада све то гутају или одбацују. Те културе су вековима грађене на систему сурове експлоатације колонија и свог народа. Данас светом влада лаж на сваком кораку, и то човека обесхрабрује – рекао је Данојлић.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u