Političari su protiv zabrane abortusa

Političari su protiv zabrane abortusa

7 јуна 2013

reg-porodiliste - CopyMinistarka zdravlja Slavica Đukić-Dejanović izjavila je juče, povodom stava Srpske pravoslavne crkve (SPC) da bi država trebalo da zabrani pobačaj, da svako ima pravo na mišljenje i da je prekid trudnoće u Srbiji regulisan zakonom. „Svako, pa i SPC ima, naravno, pravo da o svakom pitanju zauzima stav. Kada je u pitanju prekid trudnoće, to je kod nas regulisano zakonom, pravilima struke”, rekla je Slavica Đukić-Dejanović za agenciju Beta. Ona je navela da stručna javnost ima mogućnost da pokrene procedure za eventualne izmene zakona ako za to ima elemenata na stručnom planu. „U ovom trenutku nisu se stekli takvi uslovi”, rekla je ministarka. Sabor SPC saopštio je juče da je podržao inicijativu lekara vernika da država zabrani abortus, osim u slučajevima kada se on obavlja iz medicinskih razloga.

Jelena Trivan, član Predsedništva i internacionalni sekretar DS-a, i predsednik stranačkog Resora za ljudska prava ocenjuje za „Politiku” da je Srbija ustrojena kao sekularna država.

– Volela bih da tako i ostane, a naročito ne bih volela da se pravo žene da odlučuje o sopstvenom životu definiše crkvenim pravilima. Crkva ima pravo na svoje mišljenje, ali kao što rekoh, ovo je građanska država. Borba za povećanje nataliteta se ne dobija ukidanjem prava žena, već brigom za žene i decu. I to je poslednja mera koje bi neko trebalo da se seti u državi u kojoj svi ćute na prebijanje žena, njihovo otpuštanje sa posla zbog trudnoće i zbog pola – napominje Jelena Trivan.

Marija Obradović, narodna poslanica SNS-a i koordinatorka Ženske parlamentarne mreže Narodne skupštine, kaže za „Politiku” da ne želi da komentariše ovakve inicijative.

– Ukoliko stigne zvaničan predlog parlamentu Srbije, razmatraćemo ga kroz nadležne odbore, gde ćemo moći da čujemo različite stavove. Ukidanje abortusa sigurno nije najbolji način za popravljanje nataliteta u Srbiji, već nam je neophodan ozbiljan i složen pristup države i civilnog sektora ovom problemu – poručuje Marija Obradović.

Sa druge strane, Vladan Glišić, član Sterešinstva Dveri, objašnjava za naš list da Dveri, kao pokret hrišćana, podržavaju stav SPC da je abortus nedopustiv.

– Ali, kao društveni pokret, uzimamo u obzir i potrebu da se osim zabrane deluje i na druge načine. Pre svega, upoznavanjem javnosti sa činjenicom da je dete ličnost i u prenatalnom periodu i da se olakim abortusima ugrožava osnovno pravo na život. Zato smatramo da država, a pogotovo u društvu sa demografskom katastrofom, to jest belom kugom kakvu imamo, mora rigoroznije da se odnosi prema abortusu – zaključuje Glišić.

Za stručno mišljenje obratili smo se docentu dr Ani Mitrović-Jovanović, načelniku Operativnog odeljenja GAK „Narodni front” i predsedniku Udruženja za reproduktivno zdravlje, koje ima i svoj sajt „21 dan” posvećen edukaciji o reproduktivnom zdravlju, borbi protiv abortusa i svim pitanjima vezanim za savremene metode kontracepcije, koje su usmerene ka prevenciji abortusa:

– I kao žena, i kao majka, i kao lekar, i kao nastavnik Medicinskog fakulteta, veliki sam protivnik abortusa i mnogo sam uradila i radim u cilju da se broj abortusa u Srbiji smanji. Međutim, kada do neželjene trudnoće dođe, i kada žena i njen partner odluče da trudnoću ne zadrže i pored svih naših napora da ih ubedimo da je to bolje rešenje, smatram da nikako ne smemo zabraniti abortus kao metodu. Time nećemo dovesti do porasta nataliteta, jer žena koja je odlučila da trudnoću prekine, to će i uraditi, pa je mnogo bolje da to učini na legalan, dozvoljen i medicinski ispravan način – poručuje dr Ana Mitrović-Jovanović.

U Srbiji ne postoji zvaničan podatak o ukupnom broju abortusa, već samo procene koje ukazuju da je u poslednje vreme njihov prosečan broj oko 40.000 godišnje, objašnjava naša sagovornica i napominje da zvanični podaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut” ukazuju na „svega” 15.000 i 20.000 intervencija.

– Abortusi se obavljaju i u privatnoj praksi. Iako zakon nalaže strogo evidentiranje i prijavljivanje abortusa, mi znamo da se u praksi to ne čini uvek. Naš zakon dozvoljava prekid trudnoće na zahtev žene, do desete nedelje trudnoće. Posle toga je prekid trudnoće moguć samo iz medicinskih indikacija. U našim uslovima moguće je raditi samo hirurški abortus. Nažalost, još nemamo mogućnost da ženama koje insistiraju na prekidu trudnoće ponudimo takozvani medikamentozni abortus, koji je dostupan u zemljama EU. Zalažemo se da se deca rađaju, na prvom mestu zato što postoje savremene kontraceptivne metode kojima možemo bezbedno i efikasno planirati kada želimo da postanemo roditelji – pojašnjava načelnica Operativnog odeljenja GAK „Narodni front”.

Sa druge strane, kako napominje, abortus je ozbiljna hirurška intervencija koja može dovesti do različitih komplikacija i ugroziti reproduktivno i opšte zdravlje žene, a u najtežim slučajevima i dovesti do smrtnih slučajeva.

– Godišnje se na svetskom nivou uradi oko 40 miliona abortusa, od koji je preko 50 odsto takozvanih nesigurnih, odnosno kriminalnih. Postoje podaci da preko 200.000 žena godišnje u svetu umre od posledica nesigurnog abortusa. Kao vernik, žao mi je što se moj stav ne poklapa sa stavom Crkve, u jednom delu. Jer, današnji stil život i vreme u kojem živimo, tera nas da se prilagodimo i zaštitimo žene i potomstvo. Crkva, država i struka, treba da urade sve na promociji rađanja, ali da ipak dozvole ženi pravo da na kraju odluči kada će da rađa i koliko će da rađa – zaključuje dr Ana Mitrović-Jovanović.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u