Politička trgovina – ključni greh

Politička trgovina – ključni greh

10 aprila 2014

Tihana_TomicicPiše: Tihana Tomičić

Ostavke koje su na stranačke dužnosti dali uhićena županica Marina Lovrić Merzel i vukovarski gradonačelnik Željko Sabo, nisu nikakve ostavke. Uostalom, Sabo je ostavku na mjesto člana nacionalnog Predsjedništva dao vjerojatno samo zato da u srijedu izbjegne susret s predsjednikom stranke Zoranom Milanovićem, koji mu je jasno rekao da će, ako je kriv, »zažaliti što je ikada ušao u SDP«, a što otprilike znači da bi na djelu mogao biti kaubojski obračun revolverima na Ibleru – s obzirom da svi znaju da je Sabo kriv, budući da se bio spreman nagoditi. Pa je radije odlučio dati petama vjetra.

A što se županice u Remetincu tiče, ostavka na stranačke dužnosti je minimum minimuma, da ne kažemo dno dna u odnosu na ono što se od nje očekuje – ne u SDP-u, nego u javnosti. Jer, ako je šef stranke Milanović razočaran u svoju suradnicu, i do zadnjeg časa joj je vjerovao, što su tek onda birači? Koliko su oni razočarani, pitanje je, ne samo zato jer su joj već triput povjerili svoj glas (zadnji put neposredno) nego i zato što je sada, kad sve indicije upućuju na to je da je doista nezakonito gomilala privatnu imovinu, ne mogu niti smijeniti. Na svim portalima i komentarima prevladavaju poruke građana Županijskoj skupštini i Milanoviću da je smijene jer je u zatvoru, jer građani očito ne znaju osnovno – župani i načelnici doista su šerifi, njih je nemoguće smijeniti, osim smrću, vlastitim odstupanjem ili pak pravomoćnom presudom. Dakle, po zakonu, uhićena županica teoretski može nastaviti vladati iz zatvora, što je doista apsurdno do beskraja i na svaki način karikira autonomiju neposredno biranih lokalnih čelnika, dakle – volju birača. Četvrti način da Merzel ode s funkcije župana jest – referendum, i sada se pravni stručnjaci bave objašnjenjima kako gradani trebaju prikupiti potpise pa će do smjene morati doći. Apsurdno! Građani se moraju sami organizirati da bi zbuksanu županicu smijenili! Stoga Marina Lovrić Merzel mora pod hitno dati ostavku na mjesto županice te omogućiti raspisivanje izbora, i oni koji su s njom ovih dana telefonski ili putem odvjetnika u kontaktu, to ultimativno moraju tražiti od nje. Ili barem sami početi sakupljati potpise za referendum.

Jednako kao što ni Željko Sabo više ne može biti kandidat SDP-a za gradonačelnika Vukovara, a to trenutno jest. SDP mora promijeniti tu odluku i naći novog kandidata, također pod hitno, a ako se i boje da će se Sabo kandidirati kao neovisni i potom čak pobijediti, to je posve nebitno. Iako je za lijevi SDP bila velika stvar vladati Vukovarom, kao simbolička poruka nove građanske Hrvatske, svakako Sabo više ne može biti za SDP ono što je bio. Okolnosti su sve promijenile.

SDP se, naprosto, hitno mora u potpunosti ograditi od svih svojih članova koji imaju mrlje, jer će u suprotnom spiskati ostatke svog političkog kapitala kao čiste stranke i moralne suprotnosti HDZ-a.

Razlog je jednostavan: nije točno da stvari koje su radili Merzel i Sabo nemaju veze sa SDP-om, kao što tvrdi Zoran Milanović. I SDP-ovci, a i javnost, svi znamo da su i Merzel i Sabo politiku u svojim sredinama vodili tako da su na svoju stranu kupovali (ili pokušali kupiti) političke suparnike: županica članstvom u takozvanim savjetima, gdje je HSP-ovcima plaćala po 5.000 kuna mjesečno za glas u Županijskoj skupštini, a Sabo još i gore, izravno podmićujući vijećnike HDZ-a kešom.

To su razlozi zbog kojih se SDP brzopotezno i bezuvjetno mora odreći ovo dvoje svojih ljudi, a ne zbog njihovih kuća, auta, rođendanskih proslava ili viagri. To jest, zbog toga su ih se trebali već davno ranije odreći, a kuće su samo nadgradnja. Onaj tko kešom plaća političku podršku nije drugačiji od HDZ-a i Ive Sanadera. Zato Predsjedništvo SDP-a danas ima još puno posla.

(Novi list – Rijeka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *