ПОЛИТИЧКИ ЗЕМЉОТРЕС: Трамп понудио Великој Британији огроман споразум који уништава ЕУ

ПОЛИТИЧКИ ЗЕМЉОТРЕС: Трамп понудио Великој Британији огроман споразум који уништава ЕУ

24 децембра 2019

Чим је Борис Џонсон победио на изборима у Великој Британији, добио је конкретну понуду из Америке — огроман споразум који је у суштини усмерен и против позиције ЕУ.

Председник Сједињених Америчких Држава Доналд Трамп је у свом маниру, на свом профилу на Твитеру, честитао британском премијеру Борису Џонсону на „великој“ изборној победи која је омогућила да „Британија и САД потпишу огроман нови трговински споразум“ после „брегзита“.Споразум много већи са Америком него са ЕУ

Како је навео амерички лидер, тај споразум је потенцијално много већи и уноснији од било ког споразума који би Џонсон могао да склопи са Европском унијом.

Ову Трампову поруку политиколог Александар Павић види као наставак његове политике, која, суштински, јесте супротстављена Европској унији, јер Трамп сматра да ЕУ није савезник Америке, већ њен конкурент, па на њу тако и гледа.

„Без обзира на то како ће на крају да изгледа тај споразум између Америке и Велике Британије, Трамп унапред фингира да ће то да буде много боље за Велику Британију него било који споразум који су имали са ЕУ. Једноставно, то је део његове, да кажемо, борбе против Европске уније. Наравно, Трамп на неки начин помаже Борису Џонсону, јер они јесу савезници на неком вишем нивоу, у смислу да су обојица склонији некој врсти национализма и суверенизма и обојицу либерални естаблишмент сматра популистима“, оцењује Павић.

Трампу је потребан успех

У исто време, додаје наш саговорник, америчком председнику је потребно да у предизборној кампањи има још један успех са којим ће да маше.

„После овог делимичног успеха у постизању прве фазе трговинског споразума са Кином, као и недавно ратификованог новог споразума између САД, Канаде и Мексика, ако Трамп може да покаже да је успео да постигне и велики трговински споразум са Великом Британијом, то је нешто што ће сасвим сигурно вешто успети да искористи“, примећује Павић.

Тако да је овим, указује Павић, заправо спојено нешто лепо и нешто корисно за првог човека САД.

„Лепо је то што ће Европска унија да буде слабија и што он сада практично ликује над тиме што је једна важна земља изашла из ЕУ, а корисно је то што ће моћи то да прикаже и као свој успех. Такође, моћи ће да помогне свом пријатељу Борису Џонсону, бар реторички, у политичким борбама унутар саме Велике Британије“, каже Павић.

Трамп у Џонсону види — себи сродног

Трампова честитка Џонсону, којом је практично омаловажио ЕУ, није изненађење ни за политиколога доктора Срђу Трифковића. Он за Спутњик каже да председник Трамп у Борису Џонсону препознаје себи сродног „лошег дечка“ у друштву Европске уније, која је политички коректна и оријентисана ка мултилатерализму.

И један и други су, како наводи, сваки на свој начин, „неваљали момци“ у глобалистичком друштву које има своју престоницу у Бриселу.

„Британија свакако излази из ЕУ, јер је Борис Џонсон добио већину од 320 посланичких места и има одрешене руке. Њему у том смислу није потребна подршка Трампа. Наравно, та је подршка добродошла, али после овога што се догађа са ’брегзитом‘, паметни пацови беже са брода који тоне, једино јако глупи пацови још желе да се на њега попну“, примећује Срђа Трифковић.

Када је реч о будућем билатералном трговинском споразуму САД и Велике Британије, Трифковић каже:

„Са становишта финансија нема никакве сумње да ће Европска унија са одласком Велике Британије изгубити значајан финансијски центар у Лондону и да амбиције Франкфурта да постане, уместо Лондона, тај евроцентар финансијског пословања и банкарства, неће имати велике шансе на успех. Штавише, ја бих рекао, са становишта свеукупних и вероватних финансијских трансакција, да ће лондонски Сити профитирати од изласка Британије из ЕУ, јер ће бити мање подређен контролама и регулацијама европске бирократије, која је уствари тежила да га подвргне својој контроли још од тренутка уласка у Уједињеног Краљевства у Европску унију“.Дисфункционални монструм

„Не кажем да ће се то десити истог тренутка, али сигурно је да ће протеком времена флексибилност које ће ’нечланство‘ у Европској унији дати Великој Британији бити далеко профитабилније него да Британија и даље буде подвргнута једној бриселској бирократији која је нефлексибилна и дисфункционална“, додаје Трифковић.

„Треба се сетити да је Трамп својевремено угостио Најџела Фаража у Белој кући и од почетка је говорио о Европској унији као о једном дисфункционалном монструму који тежи да контролише националне државе и да подрије њихов суверенитет. Дакле — ефекат изласка из европског бирократског пакла ће за Уједињено Краљевство, у року од три до четири године, бити благодат“, закључује Срђа Трифковић.

Подсетимо — Конзервативци британског премијера освојили су већину у Парламенту, а резултат избора потврђује да је отворен пут за излазак Велике Британије из ЕУ до 31. јануара 2020. године.

(Спутњик)

KOMENTARI5 коментара

 1. persida says:

  Tramp vidi da Evropa ne moze bez Rusije. Otuda ce sve uraditi da unisti Evropu.

  • Milan says:

   "Tramp vidi da Evropa ne moze bez Rusije." - Umeš ti da ispališ i veće gluposti od ove. Našopala si gomile gluposti na ovom Intermagazinu, a s ličnim ubedjenjem kako si napisala baš pravu stvar. Tramp vidi da Evropa treba bespogovorno da sluša njegovu Ameriku. EU je podjednako neprijatelj Rusije kao i Trampova Amerika. Samo postaju sve veće razlike u stavovima SAD i EU kako da ostvare osvajanje Rusije i sveta. Sve se više razmimoilaze, počinju i medjusobno ekonomski da ratuju, njihov zapadni blok slabi.

 2. Miraš says:

  "... ali posle ovoga što se događa sa ’bregzitom‘, pametni pacovi beže sa broda (Evropska unija) koji tone, jedino jako glupi pacovi (Srbija, Crna Gora, S. Makedonija, BIH, Albanija, tkzv. Kosovo) još žele da se na njega popnu“, primećuje Srđa Trifković. > ŠTA ĆE NA OVO REĆI NAŠ "NAJPAMETNIJI" ?

 3. Miraš says:

  Ranije objavljen tekst ovde na Intermagazinu> "NAJDŽEL FARAŽ: Srpski političari će ulaskom u EU postati milioneri a narod će biti još siromašniji (VIDEO)" Najdžel Faraž, kontraverzni britanski političar koji vodi desničarsku stranku UKIP, pre nekoliko godina dao je zanimljiv intervju o Srbiji. Naime, te 2011. godine Faradža su novinari “Russia Today” pitali šta misli o pridruživanju Srbije Evropskoj uniji. Njegovi odgovori tada su prikazali jedno jako zanimljivo stanovište o odnosima zemalja na Balkanu i njihovim ciljevima: – Dakle, Srbija. Srpski političari će svi postati multimilioneri ako se Srbija priključi Evropskoj uniji, dakle to bi bilo veoma atraktivno za njih ali ne i za sam srpski narod. Zamislite se nad ovim: pre samo deceniju imali smo Srbe i Hrvate koji su se ubijali međusobno samo da bi mogli da žive odvojeno, a sad njihovi političari pokušavaju da ih ponovo ujedine u tvorevinu sličnu Jugoslaviji. Mislim da je to apsolutno suludo – rekao je britanski političar.

 4. Косовац says:

  „Европска Унија је један дисфункционални монструм“ лепо каже Срђа Трифковић. Добро прича и поштовани Александар Павић. Али ипак су могли то да поједноставе, и цело ово замешатељство прикажу на једноставнији и лако разумљив начин: Да се овде води борба између два Титана: 1. Сорошоида, и 2. Групе противника. У Групу противника се евидентно налазе Доналд Трамп, Борис Џонсон, Виктор Орбан, и требало би – Владимир Путин. Ова наведена имена представљају и земље којим владају. Сви они имају своју Дубоку конкуренцију, која се огледа у њиховој сорошоидној опозицији и сорошоидним медијумима. То је један тумор који је изгледа саставни део сваког организованог друштва. Да ли ће тај тумор да остане малигни, зависиће од успешности одстрањивања болесног ткива. На жалост, овде су успешне само стаљинистичке методе - операције, где се уз инфилтрирани кукољ, уклања и добар део жита. Обзиром да се велики део жита састоји из Корисних идиота, можда штета и неће бити толико велика. Корисног идиота можете препознати преко теста званог „Мини ХЕ“. Чим Идиот почне да „жали“ убијене реке и потоке, да „жали“ биодиверзитет, да „жали“ што воду гутају неке црне огромне цеви, а нарочито да „жали“ посечену шуму кроз „интензивне земљане радове“, за њега нема спаса, зато и треба такве излечити неком стаљинистичком методом. За почетак би могло на начин методама Виктора Орбана и Бориса Џонсона.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u