ПОЛИТИЧКИ ЗЕМЉОТРЕС У ИТАЛИЈИ: Берлускони се вратио у политику (ВИДЕО)

POLITIČKI ZEMLJOTRES U ITALIJI: Berluskoni se vratio u politiku (VIDEO)

18 septembra 2017

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni danas je, u znak obeležavanja formalnog povratka na italijansku političku scenu, izneo svoje političke prioritete uoči predstojećih izbora, predstavljajući se kao – umereni evropejac.

Govoreći na sastanku svoje stranke Forca Italija, Berluskoni je rekao da namerava da tu partiju predvodi na nacionalnim izborima, koji bi trebalo da budu održani do marta iduće godine, obećavši značajna poreska smanjenja ukoliko desni centar povrati vlast, prenosi Rojters.

„Predviđamo veliku pobedu desnog centra”, rekao je Berluskoni (81), odajući utisak da je u punoj formi tokom govora koji je održao nadomak Rima, a kojim je zapravo počeo predizbornu kampanju svoje stranke.

Dok su njegovi saveznici više puta osudili EU, Berlukoni je istakao da želi više Evrope, a ne manje, pozvavši na zajedničku odbrambenu, spoljnu, industrijsku i fiskalnu politiku.

„Ne mislim da možemo da napustimo evro”, rekao je on.

Berluskoni, koji je prošle godine imao operaciju na otvorenom srcu, ne može da se kandiduje za obavljanje javne funkcije zbog toga što je osuđen za utaju poreza 2013, ali se on nada da će Evropski sud za ljudska prava poništiti tu zabranu kada u novembru bude preispitivao njegov slučaj.

Pod teretom seks skandala i pravnih muka, Berluskoni je praktično iščezao sa političke scene nako što je svrgnut s vlasti 2011, ali je ove godine „izronio iz senke”, a Forca Italija je, sa svojim tradicionalnim desničarskim saveznicima iz Severne lige i Italijanske braće, obezbedila podršku od oko 35 odsto glasača, kako pokazuju ankete, što ih čini najvećim jedinstvenim blokom, zaključuje britanska agencija.

Ovako je dočekan Berluskoni pred govor u kom je najavio svoj povratak:

KOMENTARIJedan komentar

  1. triglav says:

    karieru je započeo za vreme jugoslavije sa reklamama za cigarete na rtv kopar čije antene pokrivaju italiju do rima. u međuvremenu jugoslavije više nema, a berluskoni: opet na sceni.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *