POLITIKA DOBAR BIZNIS: Mandat donosi milion dinara

POLITIKA DOBAR BIZNIS: Mandat donosi milion dinara

26 februara 2014

SkupstinaSRBSamo jedno osvojeno mesto u parlamentu partiji mesečno može da donese prihod od 350.000 do milion dinara. Koliko će se slivati na stranački konto najviše zavisi od toga u kom aranžmanu nastupaju – kao „solisti“ ili deo saveza.

 

Otkad je promenjena formula za obračun, Ministarstvo finansija sledovanje obračunava za celu listu, bez obzira na to koliko je na njoj partija ili udruženja. A iznos za svakog člana saveza zavisi od dogovora partnera i procenata određenih koalicionim sporazumom.

 

Upravo zato partije s jednim poslanikom sada imaju uplate koje se razlikuju i po tri puta. Uz to, nova računica kao osnovicu za obračun uvela je i broj osvojenih glasova, a ne samo mandata. A, da bi se sprečilo da najveći „skinu sav kajmak“, više se „boduju“ glasovi do pet odsto, nego oni koji se preliju preko cenzusa.

 

– To pogoduje strankama koje su oko cenzusa, ali i partijama nacionalnih manjina. Teoretski, najviše bi vredeli glasovi stranke koja bi u parlament ušla s tačno pet odsto – objašnjava Nemanja Nenadić, iz Transparentnosti Srbija.

 

U ovom trenutku čak 25 partija, koje imaju svoje predstavnike, svakog meseca podele više od 100 miliona dinara, a oko 1,2 milijarde dinara namenjeno je za finansiranje redovnog rada stranaka u ovoj godini.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *