„ПОЛИТИКО“: Источни грех НАТО савеза

„ПОЛИТИКО“: Источни грех НАТО савеза

24 новембра 2021

УРЕДНИК часописа Политико Пол Тејлор прокоментарисао је актуелну кризу у источној Европи и најновије најаве о гомилању руских трупа на источној украјинској граници.

Тејлор се у ауторском тексту посебно осврнуо на активности НАТО-а у источној Европи и писао о обећањима НАТО-а из 2008. године.– Обећавајући Украјини и Грузији да ће постати чланице НАТО-а 2008. године, не прецизирајући како и када, западна алијанса заправо сноси део кривице за ситуацију у источној Европи, која доживљава продужену кризу. На самиту НАТО-а у Букурешту 2008. године лидери НАТО-а су игнорисали историјске интересе Москве и подгревали илузије о томе да су Кијев и Тбилиси заштићени од Запада. Упркос отпору Немачке и Француске, дали су савезнику обећање које не могу да одрже – наводи се у тексту.

Он је нагласио да је самит у Букурешту означио кулминацију „униполарног тренутка“.

– Такође, није успела да обезбеди безбедност Грузије и Украјине. Никакво уверење да НАТО није претња Русији и да је његова сврха искључиво дефанзивна, не може да умири Москву. Када су руске трупе сломиле грузијску војску 2008. године, председник Сакашвили је неразумно покушао да повратити подручје Јужне Осетије. Међутим, ни НАТО ни САД нису јој притекле у помоћ. Слично, Русија је анектирала Крим 2014. године, а Запад је само увео санкције без војне подршке Кијеву – написао је Тејлор у тексту.

Такође, наводи се да је овим чином послата порука да ни САД ни европски савезници нису спремни да ризикују рат са Русијом због Украјине или Грузије.

– Признати да ово није смиривање ситуације, већ реализам. Претварање да су ствари другачије није ништа друго до обмана – пише Тејлор.

Тејлор каже да Запад и НАТО могу помоћи Кијеву да ојача своје одбрамбене снаге да одврати руску агресију.

– САД, Британија и Турска већ помажу Украјини да постане војно способнија. Француска и Немачка треба да допринесу тим напорима – наводи се у тексту.Тејлор у закључку истиче и да би Европска унија коначно требало да оде корак даље од претходних изјава о забринутости и вербалних упозорења Москви.

– Економске санкције треба дефинисати ако Русија покрене нову војну акцију у Украјини. Брисел такође може да пружи већу финансијску помоћ Кијеву. Такође, требао би се појачати политички ангажман на високом нивоу с три чланице Источног партнерства – Украјином, Грузијом и Молдавијом – тврди Тејлор.

Коначно, наводи се да садашње противљење Европске уније даљем проширењу, како на Исток тако и на Западни Балкан, значи неизвеснију будућност за европску будућност ових земаља.

KOMENTARIЈедан коментар

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u