ПОЉАЦИ БРАНЕ НАТО: Напали Макрона и Француску!

POLJACI BRANE NATO: Napali Makrona i Francusku!

18 novembra 2019

Izjava predsednika Francuske Emanuela Makrona o tome da je NATO „na samrti“ je neutemeljena i diktirana je njegovom ličnom željom za saradnjom sa Rusijom i Kinom na štetu Evrope, ubeđen je poljski politički analitičar Greg Levicki, prenosi „Brisels tajms“.

Prema njegovom mišljenju, zapravo je Francuska blizu toga da bude „na samrti“, dok je NATO, poput francuske katedrale Notr Dam – oslabljen nakon požara, ali nije mrtav.Predsednik Francuske Emanuel Makron je u intervjuu za list „Ekonomist“ saopštio da želi da od Evrope napravi geopolitičku silu, podseća poljski analitičar.

Međutim, problem je u tome što Makron namerava da ojača Evropu tako što će uništiti „glavni izvor njene snage“ – NATO.

„Prikriveni smisao Makronove izjave je sledeći – Evropa treba da zaboravi na Zapad kao civilizovano društvo, jer to više nema smisla. Umesto toga, ona treba da se odnosi ka drugim velikim silama (Rusiji i Kini) kao prema ekvivalentima Sjedinjenih Američkih Država (SAD), kada je reč o pouzdanim savezima“, objašnjava politički analitičar, ističući da Makronove reči potpuno ponavljaju formulacije „antizapadne propagande“ Kremlja.

Levicki smatra da Makron podržava takvu antizapadnu propagandu kako bi unapredio ono što čini državne interese Francuske, a to je nekažnjena bilateralna saradnja sa Rusijom, Kinom i drugim silama u postameričkom svetu“, primećuje Levicki.

Izjave prema „Kremaljskom udžbeniku“

Levicki objašnjava stav francuskog predsednika kao „intelektualno lukavstvo podstaknuto antiamerikanstvom“, a da su Makronove tvrdnje da SAD deluju protiv Evrope – „nepoštene“.

Makronove izjave prema „Kremaljskom udžbeniku“ o tome da je NATO „na samrti“ biće praćene aktivnijim bilateralnim pregovorima sa Rusijom i Kinom, smatra stručnjak.Međutim, Levicki se slaže da NATO danas nije u najboljem stanju. Kako je rekao, „alijansa je slična katedrali Notr Dam, koja je oslabljena nakon požara, ali sigurno nije mrtva“.

Prema njegovom mišljenju, dijagnoza „na samrti“ pogodnija je za Francusku koja se nalazi u „kritičnoj situaciji“.

„Izgleda da francuski predsednik nije sposoban da se izbori sa unutrašnjim problemima, pokušava da ostvari liderstvo na međunarodnom planu pomažući stranim silama da potkopaju temelje Transatlantskog saveza“, konstatuje on.

Levicki dodaje da je „nacionalista“ Makron spreman da žrtvuje Zapad i Evropsku uniju, očekujući da će biti na dobitku nakon novog rasporeda sila u svetu nakon što SAD izgube liderstvo.

(Sputnjik)

KOMENTARI3 komentara

 1. Branko says:

  40 miliona Poljaka bez i jednog poznatog glumca ili sportiste...(Levandowski Nemac) Zemlja slovenska a bez ideje za budućnost,smešni u američkim uniformama dozvolili su sebi da se ponašaju kao američke vodonoše. Tako ponosan i dobar narod a tako pogana vlast. Podsećaju me na Hrvate,spremni su da se spuste ispod minimuma ljudskog dostojanstva da bi naudili Rusiji.

  • SasaS says:

   Slazem se.....malo im nagurali ekonomski rast i topovsko meso je spremno...

 2. padre says:

  Poljaci podvikli , u boj , u boj za NATO svoj!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *