Пољаци испробавају руски бес! АМЕРИКА ПРЕМЕШТА НУКЛЕАРНИ АРСЕНАЛ ИЗ НЕМАЧКЕ У ПОЉСКУ

Poljaci isprobavaju ruski bes! AMERIKA PREMEŠTA NUKLEARNI ARSENAL IZ NEMAČKE U POLJSKU

27 maja 2020

Nuklearne bombe i rakete srednjeg dometa blizu granica Rusije – Pentagon ozbiljno razmišlja o premeštanju nuklearnog oružja iz Nemačke u Poljsku.

Američka ambasadorka u Varšavi, Džordžeta Mosbaher, saglasna je sa ovom idejom. Šta to znači za Rusiju?

U odgovoru na izjavu američke ambasadorke, ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je da američki nuklearni arsenal u Evropi već usložnjava situaciju, pa bi Vašingtonu bilo bolje da ga uzme za sebe.Ministar je naglasio da Sjedinjene Države ne samo da skladište svoje oružje u pet zemalja NATO-a, već i sprovode takozvane zajedničke nuklearne misije tokom kojih se vojno osoblje ne-nuklearnih država osposobljava za upotrebu nuklearnog oružja.

To je, prema njegovim rečima, direktno kršenje Ugovora o neširenju nuklearnog oružja, koji zahteva da se takvo oružje ne stavlja pod kontrolu druge zemlje, direktno ili indirektno. Pored toga, prebacivanje američkog arsenala iz Nemačke u Poljsku grubo krši temeljni akt Rusija-NATO.

Ipak, takvi razgovori traju već nekoliko godina. Tako je 2015. godine zamenik ministra odbrane Poljske Tomaš Šatkovski rekao da poljska vojska namerava da se obrati NATO-u sa zahtevom za razmeštanje američkog nuklearnog oružja u njihovoj zemlji, u okviru posebnog programa. Tada se radilo samo o deljenju nuklearne energije.

Za Rusiju je ova ideja ozbiljna pretnja, pošto je vreme leta iz Poljske mnogo manje nego iz Nemačke. Ovaj korak se može smatrati jednom od faza pripreme Amerikanaca za rat.

Pre svega, oni mogu da prebace bombe B61 i svoje nosače u Poljsku, ali najverovatnije je da će Sjedinjene Države rasporediti rakete srednjeg dometa sa nuklearnim bojevim glavama bliže ruskim granicama.

U ovom slučaju, Moskva će morati da ojača svoju protivvazdušnu odbranu i takođe da rasporedi dodatne trupe na granice.

Prema rečima vojnog stručnjaka „Valdajskog kluba“ Artema Kurejeva, poljski politički establišment je pre svega zainteresovan da razgovara o bilo kakvom jačanju vojnog kontingenta NATO-a u Poljskoj.

“Zastrašivanje stanovništva pričama o “ruskoj ekspanziji na Zapad” deo je državne ideologije”, objašnjava on.

Stručnjak je podsetio i da je početkom prošle godine, kada su Sjedinjene Države raspravljale o suspenziji sporazuma o raketama srednjeg i manjeg dometa, jedan od prvih koja je podržao ovaj postupak bio šef poljskog ministarstva spoljnih poslova.“Sada Varšava, u stvari, predlaže da se nuklearno oružje prebaci iz Nemačke, gde se vladajuća koalicija ponovo zalaže za razoružanje”, dodao je Kurejev. „Ovo nije samo želja da se odmere snage sa Rusijom, već i pokušaj da se ojača značaj Poljske u EU i NATO-u, kako bi se stekla veća blagonaklonost Vašingtona.”

„Raspoređivanje nuklearnog oružja u Poljsku omogućiće smanjenje vremena neophodnog da se dostigne određeni cilj u Rusiji“, kaže Kurejev i nastavlja da će to ugroziti poljske vazdušne baze, od kojih se mnoge nalaze u blizini većih gradova.

Međutim, pitanje svih pitanja je ono o kojem Poljaci ne razmišljaju, šta će se sa Poljskom dogoditi ako samo jedna američka raketa poleti iz Poljske ka Rusiji.

Da li su Poljaci tolike neznalice da ne razmišljaju da će ruski uzvratni udar biti tako strašan da posle toga Poljska neće postojati sledećih nekoliko vekova.

Da li su Poljaci toliko glupi da misle kako će ih od ruskih nuklearnih raketa sačuvati američki sistem Patriot, isti onaj koji nije mogao da sačuva Saudijce od raketa bosonogih Huta.

(Webtribune.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Kastro says:

  To se ne bi dogodilo da Rusi nisu razmestili svoj arsenal u Venecueli, Siriji, ili bi se možda dogodilo? Da li znate da je u vreme Nikite Hruščova ruski arsenal sa nuklearnim bojevim glavama bio razmešten na Kubi? Tada je drug Če Gevara pretio direktno iz UN americi, a Džon Kenedi je na sav glas kukao da povuku to sa Kube. I zaista povukli rusi bojeve glave, generala Če ubiše agenti dok je bio u gerili za oslobođenje afrike, ali htedoh reći da im je tada bilo vrućo oko guze na Kubi - srednjoj ameriki i to nezavisnoj, da su Rusi ostavili tu svoju bazu u funkciji i dan danas bi zverka bila pod kontrolom.

  • test01 says:

   Baza (rakete sa nuklearnim glavama) na Kubi je povucena u DOGOVORU sa USA jer su USA vec postavili rakete u Turskoj (koje je tiho povukla)! Dogovor je bio podstignut zahvaljujuci JFK (Kenedi) koji je zelio mir. Rusi neaju nikakve baze u Venezueli ali udaraju amere u cevanicu kao sto to ameri rade njima u Siriji, Ukrajini itd.

 2. Pirovatrić says:

  Zašto je Putin rekao da su Rusi postali svetski vatrogasci? Pa zato što je Amerika postala svetski piroman, gde god može da zapali vatru ona to i čini, izaziva podele u zemlji, pravi obojene revolucije, građanske ratove, cepanje država na dva i više delova, ratne agresije i vojne kampanje, postavlja pretnje i gradi svoje baze, a zatim iz svojih zmijskih jaja leže ostale zmije za tlačenje ovog sveta, i svi ti gmizavci imaju uporište u svetskim organizacijama UN, SZO, NATO, MMF, FED i sve što naprave to je radi štete i zavade ostatka sveta. A nakon toga prave planove kome će da napakoste i gde će vatru da zapale, koga će da obmanu i načine svojim zavisnikom od svoje monete, od svog programa za zdravstvo, programa za hranu i još će izleći puno svojih zmija dokle god ima ovde ljudi a da u međuvremenu ne dođe i pravedno Božije carstvo i vrati se napokon Gospod naš i Spasitelj Isus Hristos koji će tada vladati doveka.

 3. Kosovac says:

  Jadni Poljaci. Običan narod nije kriv, sem što je iskorišćen da okupaciju Varšavskog pakta – zameni za okupaciju NATO pakta. Sada i da se pobune, kako će sami protiv tolike sile? Morali bi da zamole Ruse za pomoć. Pa onda opet Jovo nanovo.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *