POLJACI: „Jedi jabuke! Naljuti Putina!“

POLJACI: „Jedi jabuke! Naljuti Putina!“

31 jula 2014

jabuka„Jedi jabuke! Naljuti Putina“ prvi je, nezvanični odgovor Poljaka na embargo na izvoz njihovih jabuka u Rusiju koji stupa na snagu 1. avgusta.

A društvene mreže i internet preplavili su selfiji sa jabukama.

Poljaci su, kao i njihov ministar poljoprivrede Marek Savicki, protumačili zabranu uvoza poljskih jabuka i povrća u Rusiju kao odgovor Moskve na najnovije sankcije Evropske unije, a novinari ekonomskog portala Puls biznesu dosetili su da na šaljiv način pozovu Poljake da povećanjem domaće potrošnje pomognu poljskim voćarima.

 

„Poljski zemljoradnici su prva žrtva ekonomskih sankcija EU protiv Rusije. To je politička represija. Na 50.000 isporuka bilo je samo nekoliko sa sanitarnim zamerkama. Primedbi nije bilo poslednja dva meseca“, kazao je ministar Savicki i odbio obrazloženje ruske strane da voće i povrće iz Poljske nije dovoljno bezbedno za ruskog potrošača.

Apel Poljacima da navale na jabuke u inat predsedniku Rusije Vladimiru Putinu pojavio se prvo juče na Tviteru, a kao lavina sa slikama i selfijima Poljaka kako jedu jabuke, kao i poruka da su najukusnije baš ispred ambasade Rusije u Varšavi, preplavio je društvene mreže i internet.

Jutros se nakon zvaničnika, kao što je, recimo, evroposlanik Ruža Tun ili šef Biroa za nacionalnu bezbednost, general Stanjislav Kožej, kampanji pridružio i ugledni dnevnik Gazeta viborča a selfi kako jedu jabuke su postavili zamenik glavnog urednika i šefica ekonomske rubrike lista.

Da se apel ne ugasi kada ljudima dosadi da gledaju selfije sa jabukama Poljaci dodaju uz selfije i razne recepte za jela od jabuka i kako sve može da se jabuka iskoristi, uključujući tu i recept za gorivo od tog voća.

Sam embargo na jabuke i još neko voće i povrće koje ruska strana još nije precizirala neće Poljsku pogoditi osetno, pošto izvoz voća i povrća u Rusiju predstavlja svega 5,3 odsto poljskog izvoza voća i povrća na strana tržišta.

Embargo će najviše osetiti voćari i izvoznici jabuka iz jugoistočnih delova Poljska koji se orijentišu na izvoz jabuka na rusko tržište zato što su ove godine jabuke rekordno rodile i ispadanje ruskog tržišta oboriće cene ispod minimuma koji se još isplati, ocenili su poljski ekonomisti.

Ministar Savicki najavio je da će Poljska tražiti od Evropske komisije kompenzacije za neotkupljeno i neizvezeno voće i povrće.

B92

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *