ПОЉАЦИ ОТКРИВАЈУ: Ево колико је моћан руски СПЕЦНАЗ у Сирији

POLJACI OTKRIVAJU: Evo koliko je moćan ruski SPECNAZ u Siriji

9 oktobra 2019

Poljski vojni analitičar uveren da se ruske specijalne jedinice zahvaljujući kampanji u Siriji nalaze „u piku“ svoje borbene forme. Intenzivno angažovanje u ratnim uslovima dovelo je do masovne provere novog naoružanja i savremene opreme. Proverena su i tek uvedena oklopna borbena sredstva i tehnika specijalne namene.

Poljski internet portal Defence 24 (autor vojni analitičar Marčin Gavenda) posvetio je svoj tekst ruskim specijalnim jedinicama. Ove jedinice su zahvaljujući svom borbenom angažovanju u Siriji sveukupno unapredile svoje borbene sposobnosti. Prevod ovog teksta je uradio ruski internet portal InoSMI.Vojni analitičar je na samom početku rekao, da ruske jedinice za specijalne operacije nikada nisu bile tako dobro obučene i opremljene. Glavni razlog za ovu konstataciju su prikupljena borbena iskustva iz Sirije.

Prema njegovom mišljenju, dugi niz godina je ruski specnaz patio od nedostaka kvalitetne opreme. Međutim, sada se situacija kardinalno izmenila. Komandosi SSO poseduju najsavremenije pešadijsko naoružanje i opremu. Oni imaju mogućnost da odaberu konfiguraciju opreme, koja može biti ruske ili pak strane proizvodnje. Sve je stvar ličnog afiniteta.

Primećeno je da su jedinice SSO u Siriji upotrebile novi puškomitraljez RPK-16 kalibra 5.45mm. Ovaj puškomitraljez se zamenom puščane cevi može koristiti i kao klasična automatska puška (AK-12). On je napravljen da zameni starije sovjetske puškomitraljeze RPK-74.

Takođe, ruski specijalci su aktivno upotrebljavali i nove prigušivače, nišane, termoviziju, pribor noćnog osmatranja i laserske daljinomere.

Oni su ovu opremu koristili za širok spektar zadataka u koordinaciji sa elitnim jedinicama sirijske armije. To se uglavnom odnosilo na precizno navođenje artiljerije i lovačko-bombarderske avijacije kada su u pitanju udari po zemaljskim ciljevima neprijatelja, zatim na otkrivanje ljudi koji se nalaze u zapovednom lancu među teroristima-njihovo praćenje i likvidacija (atentati), detektovanje komandnih punktova i navođenje visokopreciznog oružja radi njihovog uništenja, masovna upotreba snajperskih parova u cilju nanošenja što većih gubitaka neprijatelju itd. Bez obzira da li je dan ili noć, i na meteo uslove, oni su izvodili desante sa aviona i helikoptera i izvodili specijalne oblike izviđačko-diverzantskih operacija u dubini neprijateljskog fronta.

Poljski vojni analitičar podseća da pripadnici ovih jedinica uglavnom deluju kao mali specijalni timovi. Međutim njima nije strano da budu u sastavu združenih kopnenih snaga ranga bataljona, brigade i sl.

Ruski SSO je zasićen različitom borbenim tehnikom. Tu se nalaze oklopna vozila novije generacije „Tajfun-K“ , „Ris“ i „Tigar“. U zavisnosti od situacije SSO koristi i težu oklponu tehniku kao što je oklopni transporter točkaš BTR-82A, ali i lagane, superpokretljive bagije i kvadove.Prilikom izvođenja operacija se gotovo redovno koriste taktičke izviđačke bespilotne letelice.Ono što je bitno istaći je upotreba revolucionarnog sistema „Strelec“. On omogućava pripadnicima specijalnih jedinica da u realnom vremenu budu umreženi sa različitim vidovima i rodovima unutar vojske, kao što je npr. borbena avijacija ili artiljerijsko-raketne jedinice.

Na kraju poljski analitičar napominje, da su u Siriji ruske specijalne jedinice izvodile borbene operacije u različitim okruženjima, kao što je pustinja, brdsko-planinski teren, sukob u gradskim uslovima.

Pored njih odlična iskustva u planiranju, izviđanju i analizi su prikupili i oficiri koji se nalaze u Komandi jedinica za specijalne operacije.

(Bog-rata.com)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *