ПОЉАЦИ ОТКРИВАЈУ: Ево колико је моћан руски СПЕЦНАЗ у Сирији

ПОЉАЦИ ОТКРИВАЈУ: Ево колико је моћан руски СПЕЦНАЗ у Сирији

9 октобра 2019

Пољски војни аналитичар уверен да се руске специјалне јединице захваљујући кампањи у Сирији налазе „у пику“ своје борбене форме. Интензивно ангажовање у ратним условима довело је до масовне провере новог наоружања и савремене опреме. Проверена су и тек уведена оклопна борбена средства и техника специјалне намене.

Пољски интернет портал Defence 24 (аутор војни аналитичар Марчин Гавенда) посветио је свој текст руским специјалним јединицама. Ове јединице су захваљујући свом борбеном ангажовању у Сирији свеукупно унапредиле своје борбене способности. Превод овог текста је урадио руски интернет портал ИноСМИ.Војни аналитичар је на самом почетку рекао, да руске јединице за специјалне операције никада нису биле тако добро обучене и опремљене. Главни разлог за ову констатацију су прикупљена борбена искуства из Сирије.

Према његовом мишљењу, дуги низ година је руски спецназ патио од недостака квалитетне опреме. Међутим, сада се ситуација кардинално изменила. Командоси ССО поседују најсавременије пешадијско наоружање и опрему. Они имају могућност да одаберу конфигурацију опреме, која може бити руске или пак стране производње. Све је ствар личног афинитета.

Примећено је да су јединице ССО у Сирији употребиле нови пушкомитраљез РПК-16 калибра 5.45мм. Овај пушкомитраљез се заменом пушчане цеви може користити и као класична аутоматска пушка (АК-12). Он је направљен да замени старије совјетске пушкомитраљезе РПК-74.

Такође, руски специјалци су активно употребљавали и нове пригушиваче, нишане, термовизију, прибор ноћног осматрања и ласерске даљиномере.

Они су ову опрему користили за широк спектар задатака у координацији са елитним јединицама сиријске армије. То се углавном односило на прецизно навођење артиљерије и ловачко-бомбардерске авијације када су у питању удари по земаљским циљевима непријатеља, затим на откривање људи који се налазе у заповедном ланцу међу терористима-њихово праћење и ликвидација (атентати), детектовање командних пунктова и навођење високопрецизног оружја ради њиховог уништења, масовна употреба снајперских парова у циљу наношења што већих губитака непријатељу итд. Без обзира да ли је дан или ноћ, и на метео услове, они су изводили десанте са авиона и хеликоптера и изводили специјалне облике извиђачко-диверзантских операција у дубини непријатељског фронта.

Пољски војни аналитичар подсећа да припадници ових јединица углавном делују као мали специјални тимови. Међутим њима није страно да буду у саставу здружених копнених снага ранга батаљона, бригаде и сл.

Руски ССО је засићен различитом борбеним техником. Ту се налазе оклопна возила новије генерације „Тајфун-К“ , „Рис“ и „Тигар“. У зависности од ситуације ССО користи и тежу оклпону технику као што је оклопни транспортер точкаш БТР-82А, али и лагане, суперпокретљиве багије и квадове.Приликом извођења операција се готово редовно користе тактичке извиђачке беспилотне летелице.Оно што је битно истаћи је употреба револуционарног система „Стрелец“. Он омогућава припадницима специјалних јединица да у реалном времену буду умрежени са различитим видовима и родовима унутар војске, као што је нпр. борбена авијација или артиљеријско-ракетне јединице.

На крају пољски аналитичар напомиње, да су у Сирији руске специјалне јединице изводиле борбене операције у различитим окружењима, као што је пустиња, брдско-планински терен, сукоб у градским условима.

Поред њих одлична искуства у планирању, извиђању и анализи су прикупили и официри који се налазе у Команди јединица за специјалне операције.

(Bog-rata.com)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u