ПОЉАЦИ ТВРДЕ: Русија разуме једино језик силе

POLJACI TVRDE: Rusija razume jedino jezik sile

2 februara 2019

Šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič ocenio je da je u interesu Evrope da u njoj budu razmeštene američke trupe i nuklearno oružje.

On nije isključio mogućnost da rakete s nuklearnim glavama budu i u Poljskoj, jer kako je rekao, Rusija razume jedino jezik sile.„Ne želimo to, ali sve će zavisiti od toga kako će se ubuduće ponašati Rusija, da li će nastaviti agresivnu politiku naoružvanja. O tome mora da odluči NATO kao celina. Rusija razume jedino jezik sile“, kazao je Čaputovič u intervjuu za nemački Špigl koji će u celosti biti objavljen tokom vikenda.

Čaputovič je u danas objavljenom delu intervjua rekao da „nema nikakvih osnova za tvrdnje da nuklearno oružje neće u budućnosti obezbediti mir“, preneli su poljski mediji.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova podržalo je danas odluku SAD da se povuku iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa (INF). Tu odluku koju je danas saopštila američka administracija poljska diplomatija je okarakterisala kao legitiman odgovor na dugoročne rusko kršenje tog dogovora.

„Očekujemo da se Rusija vrati punom poštovanju INF koje može da se verifikuje“, saopštilo je poljsko ministarstvo.

Čaputovič nije prvi poljski zvaničnik koji se zalaže da Poljska dobije pristup nuklearnom oružju ili da na njenoj teritoriji budu savezničke rakete sa nuklearnim glavama.

Krajem 2015. godine, kada su na vlast u Poljskoj došli konzervativci iz stranke Pravo i Pravda, ministarstvo odbrane je pokušavalo, bez uspeha, da ubedi SAD i NATO da i Poljska uđe makar u program Nuklear šering, koji omogućava da Nemačka, Turska, Italija, Belgija i Holandija u slučaju rata dobiju za svoje avione američke nuklearne bombe tipa B61.

KOMENTARI13 komentara

 1. mrak says:

  Hi, hi, hi, hi ... Pazi ove dijabole!? Nije vam dovoljno sto su vas pregazili jednom i poravnali, 'ocete opet!? Moze, taman da popune rupe na putevima vama!

  • Vrana says:

   A nama ni dosta sto nas cela evropa i amerikai australija gazile 3 puta.

 2. Vojin Pantic says:

  Stranka Pravo i Pravda je stranka PRUSA TJ NEMACA POLJSKE NARODNOSTI. Naime posle drugod svetskog rata Staljin je hteo Poljsku kao nacionalno homogenu zemlju i delove Poljske koji su bili pod Nemačkom vlašću uključio a malobrojne Nemce tj Poljake koji nisu ni u komate hteli da budu Poljaci zajurio, Ni ostali Poljaci nisu heli pod poljsku vlast ali im se nije išlo u neizvesnost.Tako da je POLOVINA POLJAKA BILA OD BIVŠIH HITLEROVIH PODANIKA A POLOVINA OD HITLEROVIH ŽRTAVA ! još da napomenem da je Hitler za rat 1939 protiv Poljske mobilisao isključivo Poljake koji su takve masakre u Poljskoj napravili da je Hitler mislio da ta dva dela jednog naroda neće moći nikada da se ujedine. Pravi Nemci su držali front prema Francuskoj a protiv Poljske su ostali samo Poljaci. Nemački Poljaci tj Prusi su tako pokoljem 6000000 sunarodnika stekli većinu i danas rade šta hoće ,a pravi Poljaci izlaze noću kad ih niko ne vidi na groblja svojih oslobodilaca Rusa i pale im sveće UPRKOS ZABRANI VLASTI TJ PRUSA:Noću sređuju i groblja koja su kao pismo, a niko od vlasti pojma nema ko to radi uprkos zasedama (ovo je razumljivo ako se u zasedama nalaze pravi Poljaci a ne Prusi)

  • Velika Metla says:

   Vojin,to ti je živi dokaz da se u Drugom svetskom ratu nije deratizovala ona strana koja je MORALA biti deratizovana! Da jeste ne bi se danas ovi primati javljali! Mada,nikad nije kasno! Ali se deratizacija MORA uraditi,inače če s takvim primatima uvek biti problema! Preventiva je čudo!

  • Miraš says:

   Mi treba da se čuvamo od eventualnog poljskog uticaja. Značajan uticaj na nastanak Načertanija Ilije Garašanina nastojala je da ostvari velika poljska emigracija. Reč je o političkoj eliti Poljske, koja je izbegla iz zemlje nakon neuspelog novembarskog ustanka protiv Ruske Imperije 1830. godine. Knez i istaknuti diplomata Adam Čartorijski (1770—1861) bio je na samom vrhu te mnogobrojna i u Evropi politički uticajne emigracije. Formirali su svoje centre u Londonu i u Parizu radi podsticanja antiruske i antiaustrijske delatnosti širom Evrope. Čartorijski početkom 1840-ih šalje na Balkansko poluostrvo i u Tursku nekoliko misija. U Srbiju je 1843 godine uputio posebnog izaslanika, Čeha Františeka Zaha (1807—1892), sa planom koji je imao da predoči Iliji Garašaninu. Zahov plan je predviđao oslobođenje i ujedinjenje Južnih Slovena, koji bi potom pomogli oslobođenje Poljske od austrijske i ruske vlasti (?!). Plan poljske emigracije odnosno Zahov Plan za celokupnu slovensku politiku Srbije bio je nerealan i megalomanski. ... Zah je naglašavao da Srbija ne može biti uspešna dok ne uključi Hrvate i prizna ih kao jednake, što je Garašanin ipak izostavio iz svog programa, izbrisao je čitavo Zahovo poglavlje o odnosu sa Hrvatima, koje naglašava da su oni „jedan i isti narod“ koji govori isti jezik pisan sa dva pisma. Garašanin je tek kasnije evoluirao prema jugoslovenskom rešenju i počeo je da uspostavnja veze sa jugoslovenskim pokretom u Hrvatskoj. Od nas manja, ali agresivnija i krvoločnija južnoslovenska plemena i dan danas optužuju Srbiju za Veliku Srbiju, a da li neko broji koliko Srba su oni pobili i proterali u dva svetska rata i tokom razbi-raspada Jugoslavije. ... Neki srpski istoričari smatraju da Garašanin iz Načertanija izostavio je Hrvate iz podozrenja da poljske namere su da preko Hrvata proširi se uticaj Katoličke crkve na južnoslovenski svet. Vatikan odavno ima pod svojim uticajem Iberijsko i Apeninsko poluostrvo, a Balkan je njihov stalni cilj. Koliko su iz Vatikana raširili svoj uticaj na aktuelnu politiku mnogobrojnih balkanskih država?

 3. Kulak says:

  Priznao si nasilno otimanje Kosova i Metohije poljski majmune, koji jezik ti razumeš? Pogazio si međunarodno pravo i povelju UN. Objavi javno da priznaješ Kosovo i Metohiju kao neodvojivi i neotuđivi deo države Srbije, pa onda možemo da razgovaramo.

 4. Miraš says:

  U ovom vremenu izgleda da je najvažnije po raznim državama dovesti što više budala da vladaju, pa će se ratovi neprestano širiti. - Rakete sa nuklearnim glavama u Poljskoj, koje priželjkuje šef diplomatije Poljske Jacek Čaputović i ostali poljski zvaničnici ako bi bile uništene eto opasne kontaminacije za Poljsku, a i za susede. Poljaci niti čuvaju svoj mir, niti čuvaju mir Evrope. Čaputović ocenjuje da Rusija poznaje samo jezik sile. - Da, Rusija to poznaje iz svog iskustva te zato ona je već godinama i sada vodeća nuklearna sila. Rusija u toj vrsti naoružanja ne kasni, nije inferiorna, te sada nije pametno po zapadnoj i srednjoj Evropi razmeštati takvu vrstu naoružanja. Postavljanjem nuklearnih glava u Poljskoj, koje sada pominje i priželjkuje Čaputović, time će rukovodstvo Poljske istaći-obeležiti svoju zemlju kao potencijalnu metu, veoma je glupo to što ovaj Poljak predlaže. Jacek ne voli svoj poljski narod čim ga izlaže takvom riziku.

 5. Velika Metla says:

  Hahahahahahahahaaaa......,poljače,pripadnik nedovršenog nazovi naroda! Da,da,Rusija razume samo jezik sile! Uz jednu napomenu,a to je,JOŠ SE NE NAĐE TAJ JEZIK! Nemoj posle da bude KUKU-LELE šta nam uradiše,kad dobijete po njušci!

 6. A akoM says:

  Da bi Poljska bila to što želi,trebala bi imati stotine A-raketa i bombi,a to teško da bu uspjeli!Između ostalog i zato što su te stotine A-raketa neke zapadnoeuropske zemlje namijenila sebi i bit će zato pošteđene ruskog A-udara u slučaju Velikog Rata!A Poljskoj su namijenili da nestane u slučaju Velikog Rata,zajedno s Ukrajinom itd.(i Rusijom,ako uspiju ispaliti iz blizine svoj prvi A-udara na Rusiju)!

 7. živoder iz Oseka i Ovčare says:

  Da ali ima više vrsta sile, ima gravitaciona sila, niska,visoka nuklearna sila, ima elektromagnetska sila,šta znam...ima tlačna i vlačna sila...ne znamo na koju ste mislili :-)))

 8. padre says:

  Ovi misle ako idu nedeljom na misu i zamole za otpust grhova, onda mogu drugim danimada rade šta jim padne na pamet!

 9. Vrana says:

  Kao sto su kod nas zvezde u svim vicecima bosanci tako su u americi poljaci.

 10. rajko says:

  Poljaci opet jedu što se ne jede. Kad utvrde da im je to bilo krajnje glupo, beskorisno i štetno, biće im kasno. Uvek se nešto kočopere, a nisu u prilici da budu kočoperni. Ne dozvoljava im njihova snaga, veličina i politički uticaj.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *