ПОЉАЦИ ТВРДЕ: „Србија и Мађарска склапају проруски савез!“

POLJACI TVRDE: „Srbija i Mađarska sklapaju proruski savez!“

22 decembra 2016

Orbán Viktor; VUCIC, Aleksandar

„Mađarsku i Srbiju povezuju snažna proruska osećanja i ove države bi mogle da preurede Centralnu Evropu i Balkan uz pomoć Rusije i nekih proruskih lidera“, piše poljski časopis „Polityka“.

„Putine, pomozi“!

„U Srbiji postoji povoljno tlo za prorusku politiku. U srpskim gradovima se često mogu videti grafiti: ‘Krim je Rusija, Kosovo je Srbija’ ili ‘Putine, pomozi’! Svuda se mogu videti portreti ruskog predsednika koji je postao neka vrsta nacionalnog junaka, navodi se u članku poljskog analitičara.

Zvanični odnosi između Beograda i Moskve takođe cvetaju, piše novinar. Njihova kruna su zajednički vojni manevri. Srbija osuđuje zapadne sankcije protiv Rusije i, mada ne priznaje aneksiju Krima, na svakom koraku uverava Rusiju u svoju podršku.

„Međutim, rusko-srpska strast je jedna stvar, a interesi su nešto drugo. Rusija može da izgleda kao privlačan ljubavnik, ali Srbiji je potreban Zapad, tj. stabilan, pomalo oronuo suprug koji dobro zarađuje. Robna razmena Srbije sa EU veća je od razmene sa Rusijom. Moskva Srbiji ne može da ponudi ništa što bi se moglo uporediti sa civilizacijskom i ekonomskom ponudom Evrope. To je svima jasno: i Srbiji, i Rusiji. A Moskva, osim toga, ne vidi razloga da sprečava Srbe da muzu EU. Ona bi mogla da se uvredi tek ako bi Beograd poželeo da uđe u NATO“, piše poljski analitičar.

Odnosi između Mađarske i Rusije takođe izgledaju sjajno, iako je Mađarska članica NATO-a. Moskva je važan energetski partner Mađarske, robna razmena raste. Veza Mađarske i Evrope izgleda kao brak iz računa.

Rusija, Mađarska i Srbija znaju da muž jedva diše, ali ipak nastavlja da plaća račune. Pa neka plaća dok može, a onda će možda morati da se koncentrišu na odnose sa ljubavnikom, piše „Polityka“.

Analitičar tvrdi da se Mađarska i Srbija „u dubini duše nadaju da će im Rusija vratiti bar deo nekadašnje moći“.

„Jednog dana bi ove dve neliberalne zemlje mogle da odluče da u region uvedu promene, oslanjajući se jedna na drugu leđa u leđa, kao dva kauboja u salunu, dok Stariji brat sve ostale drži na nišanu snajperske puške. Zamislimo da Zapad odustane od Centralne Evrope, da Tramp oslabi NATO, a da u EU pobede populisti. U Centralnoj Evropi bi nastala praznina koju bi mogla da popuni samo Rusija“, zaključuje poljski analitičar.

(ceo tekst možete pročitati na sajtu RUSKA REČ)

KOMENTARI5 komentara

 1. Portopranco says:

  Rusiju mi Srbi volimo i ona voli nas,a nemamo ništa protiv Amerike ako ona nema ništa protiv nas.

 2. Kulak says:

  Volim Srbiju i Rusiju.

 3. Batina says:

  Rekoh ja, obnavlja se Dusanovo Carstvo.

 4. DJODJE RASPLETIKOSIC says:

  ONO STO RECE DA MI MUZEMO EVROPU MORA DA IZ TOG POLJSKOG ISKUSTVA ZNA ODLICNO PA ZBOG GOLEMOG MUZENJA EVROPE OD STRANE POLJSKE OSTADE MU USADJENO U MOZAK. I SADA MISLI DA SU SVI KO I ONI. E PA SRBI BRE NISU.

 5. Trifun says:

  Poljaci su najveci rusomrsci na planeti, umno bolesni po tom pitanju! Htjeli bi da se dokazuju i tuku protiv Rusije ali slabi su oni za te stvari pa vuku SAD u probleme jer imaju neverovatne komplekse od Rusije koja ih je naprasila toliko puta u medusobnim ratovima kroz istoriju. Kompleksasi!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *