ПОЉСКА НАПУШТА ЕУ!?

POLJSKA NAPUŠTA EU!?

17 decembra 2019

Poljska može da napusti EU zbog plana vladajućih nacionalista da dozvole da sudije budu otpuštene ako dovode u pitanje legitimitet vladinih pravosudnih reformi.

To je saopštio Vrhovni sud te zemlje.

U saopštenju se ističe da su ti planovi u suprotnosti sa evropskim zakonima i da pojačavaju već postojeće tenzije između Brisela i vladajuće poljske partije Zakon i pravda (PiS).„Suprotnosti između poljskog i evropskog zakonodavstva verovatno će dovesti do intervencije institucija EU u vezi sa kršenjem ugovora u okviru Unije i na duži rok to će dovesti do toga da Poljska napusti EU“, ističe Vrhovni sud, prenosi Rojters.

U saopštenju se navodi i da je predloženi zakon očigledno sastavljen tako da se predsedniku Andžeju Dudi, savezniku PiS, dozvoli da postavi novog predsednika Vrhovnog suda pre predsedničkih izbora u maju sledeće godine.

EU je optuživala PiS za politizaciju pravosuđa od kada je 2015. godine ta stranka došla na vlast.

Ta partija, međutim, tvrdi da su reforme neophodne kako bi pravosudni sistem bio efikasniji.

Prema nacrtu zakona koji je u skupštinskoj proceduri sudijama je onemogućeno da presude da njihove kolege koje je predložio panel koji je postavila vladajuća stranka nisu nezavisne.

EU je juče saopštila da će istražiti da li nacrt zakona narušava nezavisnost pravosuđa u Poljskoj.

KOMENTARI8 komentara

 1. Branimir says:

  Prvo Britanija, pa onda moguce Holandija, pa onda Francuska. Mada je i Italija vrlo blizu odluke o izlasku iz evro zone. Za pocetak. Zadnje ce se odluciti za izlazak one najsiramasnije koje se grebu o EU Rajh kofere, ko zadnji prosjaci. Siromastvo je na nivou drzave prvenstveno rezultat manjka pameti. Kao sto je i ropstvo nedostatak hrabrosti. Tako da ce te vazalske i poluvazalske kvazi drzave ostati na EU Titaniku do kraja, koji ce ih povuci na dno sa sobom.

  • Ivke says:

   Kad izadju svi Srbija ce sama osnovati novu EU i uci u nju :)

   • Slobodanka says:

    Ivke, odličan komentar, za 10. Odavno se nisam ovako nasmejala.

  • Cetnik says:

   Kada svi izadju, Vucic ce da preimenuje njegova albanski mini sengen u EU, i eto Srbije u dEU.

   • Nina says:

    Eto Srbije u prdEU. Što dalje to gore. I sve ludje. Pitam se pitam: koliko će tek biti lud sledeći kog postave za vladara Srbije?

  • Mile says:

   V.Britanija, Francuska, Italija ... bregzit, fregzit, itegzit ... Hoće li biti i spexit (Španija)? Kruniće se EU kao kad se odlama pogača, samo što komad pogače se odlomi odjednom, a evo samo 1 komad "bregzit" odlama se od 2016-2020.godine. Dok se EU ozbiljnije smanji proći će još 3-4-5 godina. ... Ovi E putevi što ih Vučko gradi, to treba Merkelovoj da se po njima gospodski provoza i da lepo vidi koliki je njen EU rajh. Kako su nama baš sada prioritet takvi ekstra putevi? Sada su nam potrebnija radna mesta, a snašli bi se mi da idemo na posao i po našim starim putevima. Ali malivuk kaže: "Pamtićete me po putevima". Evo prodaje i Komercijalnu banku, valjda da bi tu lovu stukao u puteve. Onaj prvi koridor 10 to mogu da razumem, ali on hoće i koridor 11 i turski put i moravski put, a zatim kliknuće njemu još neki put. Što ih više gradi ti putevi sve više liče na ludačke trake.

 2. petrovgrad says:

  EU zahteva pokornost, diktaturu. Ono što nisu Germani uspeli 41-45 sa puškama, sada to Merkelova nastoji putem evra. Za njih su sve bivše zemlje socijlističkog bloka samo roba i tržište, jeftina radna snaga, a ne partneri. Nije moguće izvesti slobodnu tržišnu ekonomiju ako si slab, jer time dopuštaš jačoj ekonomiji da ti pregazi tvoju ekonomiju. Gde može Poljska, Češka, Madjarska,.. ekonomija da parira Nemačkoj, Francuskoj. Može samo da budu kolonije.

 3. Slobodanka says:

  Ne držim ni do Radulovića, ali izgleda da ovaj put je bio iskren. > Saša Radulović: Zvanični početak kraja EU > EU je projekat bankarskog globalizma. Evropi je potreban drugačiji projekat, projekat saradnje suverenih država. EU se pretvorio u grobnicu „evropskih vrednosti“ i poligon za dominaciju Nemačke. Pod plaštom EU, Nemačka politika je uspešno uspela da porobi sve zemlje Balkana i pretvori ih u izvor jeftine radne snage za svoju industriju. Političke elite, i vlast i opozicija (misli na elite u Srbiji), neki svesno, neki nesvesno, već gotovo 20 godina sprovode nemačku politiku i štite njihove interese. Kao sa Grujevskim i Zajevom, opozicija se nada da će Berlin pustiti Vučića niz vodu i odabrati njih da nastave da sprovode istu politiku. Unutar EU, jedina sila koja se bavi Balkanom je Nemačka. Nemačka imperijalna politika na Balkanu je sakrivena iza parole „EU nema alternativu“. Pod tom parolom je uništena Srbija i ceo Balkan i pretvoreni u koloniju jeftine radne snage. Kada nestane EU, na njenim ruševinama ostaće samo ogoljena Nemačka politika. Možda će tada građanistima u Srbiji postati jasno da su verujući u NVO koje finansira Nemačka, u stvari promovisali propast i porobljavanje sopstvene zemlje. A možda ni tada. Možda će, kao i sa komunizmom, pričati kako je ideja bila odlična, ali je realizacija bila loša. U svakom slučaju, Bregzit, rast suverenizma u Evropi i pad EU je u najdubljem interesu Srbije i njenih građana. Italija je sledeća.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *