ПОЉСКА: Не разматрамо слање војника у Украјину

POLJSKA: Ne razmatramo slanje vojnika u Ukrajinu

30 aprila 2024

Poljska ne razmatra slanje vojnika u Ukrajinu, potvrdio je danas za poljsku televiziju zamenik poljskog ministra odbrane Pavel Zalevski.

„Razgovarao sam o tome sa francuskim ministrom odbrane Sebastijanom Lekornuom, koji nije govorio o slanju vojnika NATO-a na front, već o tome da se vojnicima NATO-a dozvoli da podržavaju ukrajinske vojnike u pozadini“, rekao je Zalevski te dodao da je Poljska navodno odbila i tu opciju:„Ovaj predlog Poljska nije prihvatila. Nema govora o slanju poljskih vojnika i to je očigledno“.

Kako je objasnio, Varšava smatra da se bolji efekat može postići putem obučavanja ukrajinskih vojnika i slanja vojne pomoći Kijevu:

„Možemo učiniti mnogo više ako tamo pošaljemo oružje, municiju, tehniku i ako obučimo ukrajinske vojnike, što u Poljskoj i radimo“.

Zalevski je danas potvrdio i da je Poljska podnela zahtev za učešće u programu „Nuklear šering“ i da ga nije opozvala, o čemu je nedavno govorio i poljski predsednik Andžej Duda, a što je izazvalo osudu poljskog ministra spoljnih poslova Radoslava Sikorskog, budući da, kako je objasnio, predsednik nema ovlašćenja da razgovara o tome. Nezadovoljan je bio i premijer Poljske Donald Tusk.

„To je NATO program, ali odluku i punu kontrolu nad upotrebom nuklearnog oružja, koje bi se, na primer, nalazilo u Poljskoj, donosili bi Amerikanci. Naravno, ovaj program funkcioniše u Evropi. U njemu učestvuju Belgija, Italija i Nemačka. I Poljska je izrazila spremnost da učestvuje u ovom programu. I ova izjava o spremnosti nije povučena“, poručili su danas iz poljskog MO.

Ipak, bez obzira na to što u Poljskoj postoji želja za nuklearnim oružjem, NATO je ranije ovog meseca saopštio da ne planira da u toj zemlji razmesti svoje nuklearne snage, dok je Rusija poručila da će ovo oružje, ukoliko tu zaista bude razmešteno, postati prioritetna meta za Moskvu.

KOMENTARI2 komentara

  1. Velika Metla says:

    Moglo bi ih boleti ako poginu, zato neće slati bojovnike.

  2. Miki says:

    ...samo one koji presvuku uniformu...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *