ПОЉСКА: Откривен нацистички брод „Карлсруе“, да ли је мистерија Ћилибарске собе решена?

ПОЉСКА: Откривен нацистички брод „Карлсруе“, да ли је мистерија Ћилибарске собе решена?

4 октобра 2020

Пољски рониоци лоцирали су брод „Карлсруе“, за који се надају да садржи благо украдено из Русије током Другог светског рата, а могао би да помогне и у проналажењу Ћилибарске собе.

Украшена ћилибаром и златом, непроцењива одаја се налазила у Катарининој палати у Санкт Петербургу. Последњи пут је виђена у некадашњем Кенигзбергу, односно данас Калињинграду.Брод „Карлсруе“ испловио је из Кенигзберга 1945. године крцат товаром пре него што су га совјетски авиони потопили код обале Пољске.

Рониоци из „Балтиктек“ групе кажу да су коначно пронашли олупину.

„Трагамо за њом још од прошле године од када смо схватили да на дну Балтичког мора можда лежи једна од најзанимљивијих нерешених мистерија“, каже један од ронилаца Томас Стахура.

Олупина је, како наводи, практично нетакнута, а у њеним складиштима пронашли су војна возила, порцелан и многе сандуке са још увек непознатим садржајем.

„Карлсруе“ се нашао у склопу операције „Ханибал“, једне од највећих поморских евакуација у историји, којом је више од милион немачких војника и цивила из источне Пруске побегло пред совјетским трупама пред крај Другог светског рата.

Документација из тог времена открива да је брод напустио луку са великим товаром и 1.083 путника.

„Сви ови подаци стимулишу машту. Проналажење немачког брода са сандуцима још увек непознате садржине на дну Балтичког мора можда ће открити многе тајне“, каже један од ронилаца Томас Звара.

Ћилибарска соба направљена је у Прусији, а онда дата Петру Великом као поклон 1716. године.

Нацисти су је расклопили и однели у Кенигзберг одакле јој се губи траг.

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u