POLJSKA PRETI RUSIJI: Od ponedeljka uvodimo sankcije Rusiji

POLJSKA PRETI RUSIJI: Od ponedeljka uvodimo sankcije Rusiji

15 marta 2014

russia-flag-double-eagleMinistar inostranih poslova Poljske Radoslav Sikorski najavio je mogućnost da od ponedeljka Rusiji budu uvedene sankcije.

Mi razmatramo različite opcije. Ako se ne preduzme ništa u pravcu deeskalacije i referendum u nedelju bude održan, kao što je najavljeno, u nedelju na Krimu, onda ćemo u ponedeljak na Savetu EU u Briselu predstaviti listu sankcija“, objasnio je on bečkom nedeljniku „Profil“.

„Sikorski je, takođe, kritikovao bivšeg nemačkog kancelara Gerharda Šredera.

„Sramno je za jednog bivšeg nemačkog kancelara da bude zaposlen u Gaspromu. Evropska komisija bi trebalo da ubrza svoj rad i stvori jedno konkurentno evropsko tržište gasom. Nakon toga će firme morati da se pridržavaju pravila slobodnog tržišta“, naglasio je on.

Sikorski smatra da je samo zahvaljujući novom rukovodstvu Ukrajine izbegnut konflikt na Krimu i to što nema žrtava. Da bi tako ostalo, prema njegovim rečima, potrebno je da konačno rusko rukovodstvo razgovara sa vladom u Kijevu.

On je podvukao da EU i Ukrajina trenutno samo razgovaraju o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, naglasivši da slobodna trgovina nije usmerena ni protiv koga, a to važi i za Rusiju.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *