ПОЉСКА СЕ СПРЕМА ЗА РАТ СА РУСИЈОМ: Историја их ничему није научила!

POLJSKA SE SPREMA ZA RAT SA RUSIJOM: Istorija ih ničemu nije naučila!

9 septembra 2022

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da poljske vlasti zauzimaju prema Rusiji „besni stav na ivici ludila“, dok je ruski senator Aleksej Puškov poručio poljskim zvaničnicima da izvuku lekcije iz istorije pre nego što počnu da se spremaju za rat sa Rusijom.

„Poljska se sprema za rat sa Rusijom? Istorija ničemu ne uči poljsku elitu“, naveo je Puškov.

Rizik od sukoba između Rusije i Poljske – članice NATO-a, kao i Rusije i NATO-a, postoji s obzirom na agresivnu politiku Poljske i agresivnu politiku alijanse prema Rusiji, upozorava ruski vojni ekspert Viktor Litovkin.

Komentarišući ratobornu izjavu zamenika ministra odbrane Poljske Marcina Ocepa, koji je rekao da poljsko Ministarstvo odbrane reformiše oružane snage u okviru pripreme za „verovatni sukob s Rusijom“, Litovkin podseća da je Varšava više puta iskazivala spremnost da izvrši napad na rusku Kalinjingradsku oblast.

„Činjenica da Poljska govori o verovatnoći rata u narednim godinama, ukazuje da se Poljska pretvara u militarizovanu državu. Ta zemlja sve više sredstava izdvaja za oružane snage, kupuje američku vojnu tehniku i trudi se da bude najvažniji saveznik SAD u Evropi i NATO-a. Znamo da se na teritoriji Poljske nalaze američke trupe, američke tenkovske divizije… Na teritoriji Poljske nalaze se i američki protivraketni sistemi „Idžis ašor“ sa lanserima MK-41 na koje se mogu postaviti protivraketni projektili i krstareće rakete dugog dometa „Tomahavk“, što predstavlja direktnu pretnju Ruskoj Federaciji“, kaže ruski ekspert.

Prema njegovim rečima, ruska Kalinjingradska oblast, najzapadnija ruska eksklava u Evropi, stisnuta između Poljske i Litvanije duž Baltičke obale, trn je u oku Zapada, pošto se nalazi između NATO zemalja, što sprečava tu Alijansu da napravi jedinstven front protiv Rusije, tim pre na Baltičkom moru.

„Iz Poljske smo mnogo puta čuli da ta zemlja i njena vojska započinju osvajanje teritorije zapadne Ukrajine, a poljski građani su već podneli 2.000 tužbi protiv Ukrajine, zahtevajući vraćanje njihovih objekata i zemljišta koji se nalaze u zapadnoj Ukrajini, a koji su im oduzeti 1939. godine. A ako krene taj proces restitucije, šta će biti sa Ukrajinom? Usvojen je zakon u Ukrajini koji izjednačava građane Poljske sa građanima Ukrajine. Moguće je da je Varšava spremna da u Ukrajinu pošalje trupe za zaštitu poljskih objekata, pa ako uz ukrajinske trupe tamo budu i poljske, onda će oni postati meta ruskih udara na toj teritoriji, jer ćemo očistiti celu teritoriju Ukrajine od ‘banderovaca’. Dakle, rizik od sukoba je zaista visok“, ocenjuje Litovkin.

Ruski ekspert ističe da Rusija nema nameru da napada Poljsku, nema nikakvih razloga da ugrožava njenu bezbednost, a takav zadatak sebi nije ni postavljala.

„Ne isključujem daće Poljska provocirati Rusiju i biti agresivna prema našoj zemlji, osećajućida joj iza leđa stoje SAD i NATO. To je kao u basni Ivana Krilova ‘Slon i mops’, kada mops (rasa pasa), misleći da je snažan, neprestano laje na slona. Dakle, sve zavisi od ponašanja Poljske“, kaže Litovkin.

(Sputnjik)

KOMENTARI2 komentara

  1. persida says:

    Umesto da ste ih rokinuli jos na pocetku, Vi Rusi cekate a ne znate ni sami zasto. Cekate da Vam Poljaci zabodu noz u oko.

  2. Čudoser iz Nazareta says:

    Ama te smrdljive vatikanoide treba zgaziti i zatrovati uranijumom da ne postoje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *