ПОЉСКИ ГЕНЕРАЛ ИЗАЗИВА И ТО ЖЕСТОКО: Треба поставити минска поља на границу са Русијом и Белорусијом

POLJSKI GENERAL IZAZIVA I TO ŽESTOKO: Treba postaviti minska polja na granicu sa Rusijom i Belorusijom

29 aprila 2024

Evropi trenutno ne preti opasnost od velikog rata, ali treba postaviti minska polja i izgraditi utvrđenja na poljskoj i litvanskoj granici sa Rusijom i Belorusijom, smatra bivši zamenik ministra nacionalne odbrane Poljske i bivši komandant kopnenih snaga Valdemar Skšipčak.

„Iskustvo rata u Ukrajini pokazuje da su ponovo aktuelna znanja o tome kako da se grade utvrđenja, odbrambeni položaji i minska polja kako bi se zaustavio neprijatelj. Smatram da je potrebno ojačati poljsku i litvansku granicu sa Rusijom, već sada postaviti ešalonirana minska polja, u mirnodopsko vreme. U ratnim vremenima može biti kasno za izgradnju utvrđenja na pograničnim teritorijama. Uveren sam da i Litvanija i Poljska treba da počnu da grade moćna utvrđenja“, rekao je general u intervjuu za portal „Delfi“.On je istovremeno naglasio da „trenutno u Evropi nema pretnje od rata u punom obimu“.

„Međutim, treba da se pripremamo, da stvorimo oružane snage koje čine dobro naoružani i motivisani vojnici. Ako budemo jaki, neće izbiti nikakav rat“, ocenio je on.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je u intervjuu američkom novinaru Takeru Karlsonu detaljno objasnio da Moskva ne namerava da napada zemlje NATO-a i da za to nema nikakvog smisla. Ruski lider je primetio da zapadni političari redovno zastrašuju svoje stanovništvo izmišljenom ruskom pretnjom kako bi skrenuli pažnju sa unutrašnjih problema, ali „pametni ljudi vrlo dobro shvataju da je to laž“. Putin je dodao da su zapadne zemlje počele da shvataju da je strateški poraz Rusije u sukobu sa Ukrajinom nemoguć, pa treba da razmisle o svojim sledećim koracima, dok je Rusija spremna za dijalog.

Ukrajinska PVO puna rupa

Sistem protivvazdušne odbrane Ukrajine postaje sve ranjiviji, smatra general.

„Problem sa nedostatkom raketa za protivvazdušne sisteme kod Ukrajinaca je u tome što raketni štit iznad Ukrajine… ima sve više rupa“, rekao je Skšipčak u intervjuu za portal „Delfi“.

On je dodao da zbog toga Oružane snage Ukrajine „nisu u stanju da obore“ sve ruske rakete, avione i bespilotne letelice.

Kijev redovno saopštava da mu nedostaju sistemi PVO i rakete za njih i traži od Zapada da mu preda nove sisteme i rakete. Kako je istakao ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba, zemlja je spremna da prihvati ove sisteme pod bilo kojim uslovima.

KOMENTARI2 komentara

  1. milorad5 says:

    utvrdjenja su napuštena u vojnoj doktrini kao ozbiljna stvaar zbog pojave nuk.oružja...jedini razlog zašto su se rusi toliko gnjavili i mučili oko ukro utvrdjene linije je zato što nisu hteli da koriste nuk.oružje na SVOJOJ teritoriji u okviru gradjanskog rata,ipak je to malo preterano...ali u slučaju napada NATO pakta to će biti JEDINO i korišćeno...to važi i za one koji bi "samostalno" da ratuju sa rusima..mislim da bi u sluaju udruženog napada recimo poljske i litvanije obe zemlje bile momentalno spaljene i desetkovane nuklearno...to zna i ovaj general ali uvlačenje u dupe americi ih trenutno ništa nekošta a možda general iskopa i neki brabonjak za sebe lično..to je pravi razlog ovih ludorija...NATO granica se završava na ruskim granicama vrlo jasno i čvrsto...m,djutim ako ovaj hoće da troši cement,pa ko budalu može da zaustavi:)...

  2. Ficko says:

    Poljaci kao ovaj njihov dijabolik su smešni. Ako ne znaju gde da bace pare neka miniraju to što najavljuju, osim ako se ne plaše svojih nedela zbog koji bi Rusi došli da ih kazne.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *