ПОЉСКИ ГЕНЕРАЛ ОТКРИО ВЕЛИКИ ПРОБЛЕМ: „Тешко да бисмо могли да издржимо удар руске војске“

POLJSKI GENERAL OTKRIO VELIKI PROBLEM: „Teško da bismo mogli da izdržimo udar ruske vojske“

19 septembra 2023

POLJSKA teško da bi mogla da se odupre ruskim trupama u slučaju rata velikih razmera, rekao je poljski general Valdemar Skržipčak u intervjuu za TVP INFO.

– Bilo bi teško izdržati prvi udar ruske vojske – rekao je on i dodao da je reč o scenariju u kome ne bi bilo podrške NATO-a. General je objasnio da će na dolazak američkog kontingenta morati da se čeka do tri meseca.Prema rečima oficira, otkriveni plan Varšave za odbranu duž linije Visle doveo bi do toga da Poljska ne bi mogla da zadrži kontrolu nad ogromnim teritorijama između Visle i Buga.

Reč je o snimku objavljenom u nedelju na društvenim mrežama, u kojem je ministar nacionalne odbrane Mariuš Blaščak objavio dokumente iz kojih proizilazi da je za vreme vlade koalicije Građanske platforme i Poljske seljačke stranke (do 2015. godine) poljski plan odbrane počeo linijom Visle – nekoliko stotina kilometara od granice. Video prikazuje fotografije dela plana za upotrebu poljskih oružanih snaga, koji je odobrio bivši ministar odbrane Bogdan Klih.

– Ovo je izum političara koji se nikada nisu konsultovali sa vojskom. Štaviše, oni nas uopšte nisu slušali – zaključio je on.

Dan ranije, zvanični predstavnik stranke Građanska platforma Jan Grabec rekao je novinarima da poljska opozicija želi da privede Blaščaka pred sud zbog uklanjanja tajnosti odbrambenih planova, prenela je RIA.

KOMENTARIJedan komentar

  1. milorad5 says:

    možda i ne bi mogli kada bi rusi hteli da žrtvuju 100.000 vojnika u jednom takvom masivnom udaru...ali mislim da u poljskoj armiji oni koji nisu NATO trolovi shvataju da bi rat na poljskoj teritoriji bio odmah nuklearni udar po poljskoj armiji vojnim bazama infrastrukturi i industriji...rusija nema razloga da ulazi na poljsku teritoriju,rusiji treba tampon zona i ozbiljno upozorenje NATO paktu sa prikazom šta se dešava u slučaju manjeg nuk.udara po nekoj državi...ako poljaci žele da budu ta pokazna vežba i spaljena tampon zona koja se neće obnoviti bar sledećih 100 god..niko im nije kriv...i ako neki u poljskoj računaju na neku odmazdu terorizam i tako nešto kao drugo poluvreme, mogu samo da im poručim da su fantaste...prvi će NATO pakt da ih juri i sprečava u bilo kakvom pokušaju terorističkog uzvrata rusiji,biće SVI bukvalno van zakona svuda po svetu,baš zato što zapadna ekipa zna šta sledi posle takvog nekog avanturizma preživelih poljaka ili dijaspore...rat sa rusijom bi efektivno bio kraj poljske i poljaka,prosto je neverovatno da oni stavljaju glavu na panj iz tolike mržnje koja se nemože ostvariti,sem ako poljska ne postane ekvivalentna nuk.sila...ovo što se divlja po varšavi se može slobodno podvesti pod šovinističko ludilo a cena takve avanture je ogromna pogotovo danas i pogotovo u ruskom slučaju...bolej im je da zaborave na rusiju i ruse i gledaju svoja posla imaju državu kakvu zadnjih 600 god nisu imali i MALO IM JE..koje budale bre...

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *