ПОЉСКИ ГЕНЕРАЛ: Путин не жури, зна да ће Американци ускоро морати нешто да предају

ПОЉСКИ ГЕНЕРАЛ: Путин не жури, зна да ће Американци ускоро морати нешто да предају

21 новембра 2023

Москва за сада не жури да оконча украјински сукоб, можда је више фокусирана на предстојећу зиму или само на следећу годину, каже пољски генерал Богуслав Пачек.

Он је у разговору за „ТОК ФМ” истакао изузетно тешку ситуацију за Украјину – не треба очекивати америчку помоћ следеће године.Пачек је признао да је ситуација на фронту тешка и да се Украјина тренутно суочава са озбиљним проблемом. Ово није само због лошег времена. У суштини, све је компликовано ситуацијом у Појасу Газе.

Као резултат тога, помоћ у виду наоружања које је требало да буде пребачено у Украјину завршава у Израелу, што нашег источног суседа доводи у тешку ситуацију“, објаснио је он за „ТОК ФМ“.

Пољски војник је у разговору оценио и актуелну ситуацију у САД, где је председник Џо Бајден недавно усвојио буџет до краја јануара и фебруара наредне године. „Тамо нема пара ни за Украјину ни за Израел. И даље можете потрошити 5 одсто на Украјину према претходном буџету. Ово није много, али већ је средина новембра“, додао је он.

Пачек је истовремено позвао да се не драматизује ситуација, јер због временских услова и бљузгавице сукоб неће прећи у активну фазу. „На руској страни никоме се не жури. Руси ће то желети да реше или на зиму или тек следеће године. Путин одлично схвата да ће, ако уложи све своје снаге, Американци морати да предају нешто ново или већу количину нечега“, рекао је он.

Генерал је скренуо пажњу и на то да руски председник Владимир Путин не мора нужно да јури за спектакуларним победама, довољан је рат на исцрпљивање. Управо таква врста сукоба тренутно највише одговара његовим интересима.

„И такву статичну слику, која више подсећа на Први светски рат него на Други, ми ћемо највероватније наставити да посматрамо још неколико недеља, док се земља не замрзне, а онда су могући многи догађаји, много је знакова питања.“, приметио је један официр пољске војске. Истовремено, он не сумња да ће се украјински сукоб наставити следеће године.

(Вебтрибуне)

KOMENTARIОставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u