ПОЉСКИ ПРЕМИЈЕР КРИТИКОВАО БРИСЕЛ: Негде мора да буде граница мешања ЕУ у живот Пољака

POLJSKI PREMIJER KRITIKOVAO BRISEL: Negde mora da bude granica mešanja EU u život Poljaka

23 decembra 2021

POLJSKI premijer Mateuš Moravjecki kritikovao je danas Brisel zbog „birokratskog centralizma“ jer je pokrenuo novi postupak zbog odluka poljskog ustavnog suda koje dovode u pitanje nadređenost evropskog prava nad nacionalnim.Premijer Moravjecki rekao je da odluka Evropske komisije da pokrene novi postupak protiv Varšave pokazuje „da tendencija Brisela prema razvoju demokratskog centralizma, birokratskog centralizma, nažalost napreduje, ali tome treba stati na kraj“.

Naglasio je da se ne slaže s odlukom Evropske komisije, prenele su agencije.

– Mislim da sve više država članica EU vidi da konačno negde mora postojati granica nadležnosti, onoga o čemu Evropska komisija može odlučivati i onoga o čemu može odlučivati poljska država – kazao je on.

Evropska komisija pokrenula je ranije danas postupak protiv Poljske zbog odluka poljskog ustavnog suda koje dovode u pitanje nadređenost evropskog prava nad nacionalnim.

Poljski ustavni sud je u svojim odlukama od 14. jula i 7. oktobra ove godine zaključio da neke odredbe ugovora EU nisu u skladu s poljskim ustavom, dovodeći u pitanje primat evropskog prava.

EK je u sredu uputila Poljskoj službenu opomenu, što je prvi korak u postupku koji može završiti pred Sudom EU.

Poljska ima dva meseca za odgovor na opomenu.

Komisija smatra da presude poljskog ustavnog suda krše opšta načela autonomije, primata evropskog prava, efikasnosti i jednoobrazne primene prava Unije, kao i obavezujući učinak presuda Suda Evropske unije.

Komisija, takođe, dovodi u pitanje nezavisnost i nepristrasnost poljskog ustavnog suda i smatra da on ne ispunjava zahteve da bi ga se smatralo sudom prema ranije usvojenom zakonu.

Poljska je već nekoliko godina u sukobu s Komisijom zbog pravosudne reforme koju sprovodi tamošnja vladajuća koalicija, a Sud EU već je doneo neke odluke protiv Poljske.

KOMENTARI2 komentara

  1. Branko says:

    E ni ovi Poljaci ne znaju više gde je levo gde desno. Sa svima su u zavadi osim sa Vatikanom i sa USA.

  2. Rocky says:

    Pa poljski mamlazi izađite iz eu ako vam ne valja( a objektivno,zbilja ne valja).Problem je što onda ne bi mogli nonstop lajati na Rusiju,a to je krimokatoličkim fanaticima smisao života.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *