Пољски “Wiadomości”: Турска стоји иза масовног уласка миграната у Европу

Poljski “Wiadomości”: Turska stoji iza masovnog ulaska migranata u Evropu

23 septembra 2015

migrantiPošto se suočila sa društvenim i ekonomskim problemima zbog prisustva više od 2 miliona sirijskih izbeglica u državi, Turska je isplanirala i finansirala masovnu migraciju, navodi se na sajtu Wiadomości.

Turska „oprema migrante svim što im je neophodno za dugo putovanje ka Evropi“, napisao je Tomas Otlovski.

Predsednik Turske, Redžep Tajip Erdogan, iskoristio je „tragičnu smrt malog Alijana kao izgovor za cinične izjave o tome kako su Zapad i Evropska unija odgovorni za transformaciju Mediterana u groblje za izbeglice“, navode Wiadomości.

Korporativni mediji su iskoristili fotografiju udavljenog sirijskog deteta koje je završilo na plaži blizu odmarališta Bodrum kako bi istakli izbegličku krizu i pozvali na humanitarnu pomoć.

Pored „čišćenja“ izbegličkih kampova u Turskoj, vlada je progledala kroz prste i organizovanim bandama krijumčara koji pomažu migrantima da preko grčkih ostrva Lezbos, Kos i Samos dođu do Evrope, tvrde Wiadomości.

Odnosi između Turske i Grčke su zategnuti još otkad je Grčka proglasila nezavisnost od Otomanskog carstva 1821. godine.

EU sarađuje sa Ankarom kako bi migranti ostali u Turskoj

Evropski lideri trenutno sarađuju sa Turskom „iza kulisa“ kako bi poboljšali uslove života za 2,2 miliona izbeglica koje žive u Turskoj, naveo je Politico u nedelju.

O ovom problemu će se danas razgovarati na vanrednom sastanku birokrata EU.

Francuski predsednik, Fransoa Oland, rekao je prošle nedelje nakon sastanka sa italijanskim premijerom, Mateom Rencijem, da Evropa mora „sarađivati sa Turskom“ kako bi se osiguralo da izbeglice „ostanu tamo, nađu posao i sačekaju da se situacija u Siriji poboljša“.

migranti

Zapadni lideri sve jače pozivaju na direktnu vojnu intervenciju u Siriji kako bi se „poboljšali“ uslovi. Turska već duže vreme poziva na vojnu intervenciju.

Nemački ministar spoljnih poslova, Frank Valter Štajnmajer, posetio je Ankaru u petak kako bi razgovarao o krizi sa turskim predsednikom Erdoganom.

Štajnmajer je rekao da je svrha ove neplanirane posete da se spreči dalji „haos“ na granicama Evrope pošto na hiljade migranata bez dokumenata pokušavaju da dođu do Nemačke i drugih evropskih nacija koje nude podršku i socijalnu pomoć.

Početkom meseca, EU je rekla da sprema „pozamašan“ paket pomoći za Tursku.

Žan Aselborn, ministar spoljnih poslova Luksemburga, rekao je svom turskom kolegi, Feridunu Sinirliogluu, da je EU „obavezana da finansijski podrži državu koja se suočava sa problemom i velikim troškovima“.

„Nije da hoćemo da potkupimo Tursku da blokira put onima koji žele da dođu u Evropu“, rekao je Aselborn. „Moramo im pružiti podršku i istovremeno izbeći anarhiju koja se trenutno uočava na granicama na kojima ulaze azilanti“.

(webtribune.rs)

KOMENTARI2 komentara

  1. miroslav says:

    Eh poljaci,pa zar od nas komentatora prepisujete:)Pa jedan od nas je skoro do detalja to napisao!:))Odavno.

  2. Lady Gaga says:

    Ovako........ STVARNO ME ZABOLE PI@KA DAL JE TURSKA POMOGLA ULAZAK U EVROPU, JER MI SE ISKRENO JE@BE ZA EVROPU, MENE ZANIMA KOJOJ JE BUDALETINI PALO NA PAMET DA IH PUSTI U SRBIJU? Pa ja sad bre ne smem naulicu diziđem od stra da će možda neki mudžahedin da me ujede za nos.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *