ПОЉСКИ ГЕНЕРАЛ описао сценарио рата Русије и НАТО-а за Калињинград

POLJSKI GENERAL opisao scenario rata Rusije i NATO-a za Kalinjingrad

7 marta 2021

Bivši komandant kopnenih snaga Poljske, general Valdemar Skšipčak, u članku za portal „Defence 24“ predložio je jedan od mogućih scenarija u slučaju rata u Kalinjingradskoj oblasti u kojem bi učestvovale snage NATO-a.

Autor je naglasio da ovaj region ima ključni značaj u političkoj i vojnoj strategiji Rusije. On je nazvao Kalinjingradsku oblast „vratima“ koja vode u Baltičko more i poljsku niziju – mesta kroz koja vodi put u centralnu i zapadnu Evropu.Poljski general je skrenuo pažnju na to da se u regionu nalaze glavne snage Baltičke flote i odbrambene snage Kalinjingradskog regiona. Po njegovim rečima, u slučaju rata, oni treba da osiguraju superiornost Rusije na moru i u vazduhu. Međutim, zbog pojave snaga NATO-a u Baltiku, ove odbrambene jedinice mogu biti iskorišćene i u druge svrhe.

„Jedna od mogućih opcija – blokiranje prebacivanja jedinica NATO-a kopnom, morem i vazduhom na teritoriju baltičkih država, kao i podrška ruskoj 6. armiji koja je raspoređena izvan njihove istočne granice“, piše Skšipčak.

General smatra nerazumnom koncept jačanja baltičkih država u slučaju rata i prebacivanja u njihov region značajnih snaga NATO-a zbog prevelike prednosti „protivnika“ u poređenju sa manjim snagama Alijanse u istočnoj Evropi.

„Ruskoj 6. armiji, u saradnju sa Baltičkom flotom, biće potrebna dva do četiri dana da zauzme baltičke države“, smatra on.

Po njegovom mišljenju, nakon što „Baltik bude zauzet“, glavna dejstva će se premestiti na južni deo Baltičkog mora i u pravcu poljske obale.

Skšipčak je takođe pozvao da se ne precenjuje uloga Suvalskog koridora na granici Poljske i Litvanije koji, kako je naglasio general, ima samo taktički značaj.

KOMENTARI8 komentara

 1. E.Lirsch says:

  Kad akrepi "prosipaju" pamet. Kreni i ti na Rusiju, podrepasu pokatoliceni.

  • Sančo Pansa says:

   Oni hoće al' im guza cvokoće...

 2. Milan says:

  Al su saveznici. Poljski "junački" general Skšipčak ne mari za Litvaniju, Letoniju i Estoniju, on se boji za svoju Poljsku. Zapravo Rusiji ne treba teritorija njegove Poljske, nego on se uživeo da je ponovo počela godina 1945, ne želi da Rusi ponovo oslobode Poljsku.

 3. Velika Metla says:

  "Ruskoj 6. armiji, u saradnju sa Baltičkom flotom, biće potrebna dva do četiri dana da zauzme baltičke države“, smatra on". Hahahahahahahahaha...., sve što je duže od 2-4 sata je za Rusiju loše. Probajte, pa ćete znati, pa da se ne mučite s neizvešnošću.

 4. Ramonda Serbika says:

  Ko čačka mečku - dobije po zvečku.

 5. milorad 5 says:

  ako rat i napad na rusiju ne počne do kraja leta, imali smo sreće.Ali kako stvari idu izgleda da će da se puca, a onda je to svetski rat.Malo pomalo će svi biti uvučeni u taj rat sema ako rusi odma ne reše da spale napadače do temelja jer to će se ionako desiti u završnici tog rata, pa je po mom mišljenju HUMANIJE odmah nuklearno reagovati i bar poštedeti milijarde nevidjene patnje i užasa koje produženi katastrofalno razoran svetski sukob može da izazove.Današnja vatrena moć klasičnog naoružanja prevazilazi mogućnosti razaranja iz 2.sv rata za 20x a da ne računamo nuklearna i skalarna oružja.Zamilslite klasičan sukob sličan 2sv.ratu ali sa 20x jačim oružjima i dobićete predstavu o užasu koji dolazi,ako možete to da zamislite uopšte.Nuklearno oružje je u tom slučaju HUMANA OPCIJA jer ubija ODMAH i BEZBOLNO.

 6. M says:

  Mala opaska na jedan dobar komentar gore,uz dodatak da nuklearno oružje ubija odmah i bezbolno,ali samo one dovoljno blizo za to,a ostale udaljenije,a ozračene,ubija polako u užasno!Ali se generalno slažem da će suvremeni Veliki rat najrazvijenijih i najjačih država,biti strašan,kao i posljedice poslije njega!Tako da je možda i bolje što prije i lakše poginuti nego se zlopatiti još neko vrijeme u neljudskim uvjetima,i možda postajući pri tom nečovjek,za još koji dan obstanka!?!Osim ako je čovjek još mlad,ili pak ima neki jaki razlog živjeti!

 7. dinki says:

  Opisa rata ide ovako,za 15 minuta Njemačka i velika Britanija prestaju da postoje.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *