ПОЉУЉАНИ односи Русије и Белорусије

POLJULJANI odnosi Rusije i Belorusije

28 decembra 2016

image06

Evroazijskoj uniji preti raspad zbog sukoba Rusije i Belorusije, pošto se beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko nije pojavio na neformalnom samitu ove organizacije u Moskvi.

Neformalni samit Evroazijskog ekonomskog saveza, koji čine Rusija, Belorusija, Jermenija, Kazahstan i Kirgizija, te Organizacije za kolektivnu bezbednost i saradnju, u kojoj je još i Tadžikistan, održan 26. decembra u Biblioteci „Boris Jeljcin“ u Sankt Peterburgu prošao je bez predsednika Belorusije Aleksandra Lukašenka. Objašnjenja zbog čega se Lukašenko nije pojavio na samitu nema ni iz zvaničnog Minska, niti iz Kremlja. Lukašenko je do sada samo dva puta propustio ove samite, 2009. i 2013. godine. Na samitima učestvuju šefovi država, a ukoliko su oni sprečeni, menja ih premijer ili neki drugi visoki funkcioner. Međutim, ovoga puta Belorusija nije poslala nikog.

Analitičari u ruskim medijima smatraju da uzrok leži u zategnutim odnosima Rusije i Belorusije. Dve države nisu mogle da se dogovore ove godine oko uslova transporta ruskog gasa. Minsk duguje Moskvi 425 miliona dolara, a beloruska strana traži i sniženje cene gasa sa 132 na 73 dolara po kubiku energenta. Iako su o ovome održani brojni sastanci zvaničnika, među kojima je i novembarski susret Vladimira Putina i Aleksandra Lukašenka u Moskvi, dogovor nije postignut.

Pred kraj ove godine došlo je i do sukoba zbog uvoza robe iz Evrope koja podleže ruskim sankcijama.

– Belorusija zloupotrebljava situaciju sa zabranom uvoza robe iz Evropske unije i Ukrajine – izjavio je Sergej Dankvert, šef Roseljhoznadzora, ruske državne ustanove koja odobrava uvoz hrane u Rusiju.

– Dankvert nas je pljunuo i oklevetao – uzvratio mu je Lukašenko.

Stručnjaci smatraju da su odnosi dve zemlje veoma narušeni i da „više ništa nije kao što je bilo“.

– Lukašenkovo odsustvo je u vezi sa njegovim manjkom argumenata u pregovorima sa Putinom. Lukašenko je navikao da Moskva ne može bez Minska i da je Rusiji potrebna beloruska spoljnopolitička i vojna podrška. Međutim, u Moskvi više ne misle tako – kazao je Andrej Suzdaljcev, zamenik dekana Visoke škole ekonomije, jednog od najvećih ruskih univerziteta.

Lukašenkovo odsustvo ozbiljno je uzdrmalo temelje Evroazijske unije. Carinski ugovor na samitu su potpisali Rusija, Jermenija, Kazahstan i Kirgizija, ali kirgiski predsednik Almazbek Atambajev prvo nije hteo da ga parafira. Dokument je dat i Belorusiji na potpis, bez čijeg odobrenja ne može da stupi na snagu.

Pošto bez predstavnika Belorusije nisu imali kvorum, čelni ljudi Evroazijske unije nisu mogli da izaberu ni generalnog sekretara, pa je izbor odložen tek za april.

Valerij Karbaljevič, beloruski politički analitičar, kaže da je Lukašenko ranijih godina već pretio bojkotom kako bi dobio ustupke od Rusije za izvoz mlečnih proizvoda i u vezi sa eksploatacijom nafte, u čemu je i uspeo. Međutim, situacija je sada drugačija.

– Lukašenko više ne može da utiče na rusko javno mnjenje, pošto je podrška Putinu velika, pa je neizvesno hoće li beloruski predsednik uspeti u nameri – kazao je on.

Barijere ostaju

Lideri zemalja Evroazijske unije nisu se na samitu baš pohvalno izjasnili o dometima ovog saveza. Predsednik Kazahstana Nursultan Nazarbajev kazao je da ostaju barijere u trgovini i transportu robe. Predsednik Jermenije Serž Sargasjan izjavio je da se ponecijali saveza nedovoljno realizuju, dok je predsednik Kirgizije Almazbek Atambajev naveo da „negativne strane ponekad preovlađuju u Uniji“, ne želevši da se konkretno izjasni šta je u pitanju.

Srbija posmatrač

Srbija pregovara sa Evroazijskim ekonomskim savezom oko sporazuma o slobodnoj trgovini. Srbija ima pojedinačne sporazume o slobodnoj trgovini sa Rusijom, Kazahstanom i Belorusijom, ali ne i sa celim savezom, zbog čega postoje brojna ograničenja u izvozu naše robe. Naša zemlja ima status posmatrača u Organizaciji za kolektivnu bezbednost i saradnju.

(Agencije, Blic)

KOMENTARI8 komentara

 1. Miroslav says:

  Montirani tekst

  • Crveni lepotan says:

   Šta to Srbiju briga?

 2. Pera says:

  e ako to kaže Blic onda je sigurno

 3. Veliki Hrvoser says:

  Resice se to,bice to sve ok, EU vise nema sta da ponudi nikome i to Kremlj zna. Male drzave ce morati da prestanu da traze energente po bagatelnim cenama od Rusije.

 4. KNIN says:

  Lukasenko je tipicni Komunisticki olos koji je zarad opstanka na vlasti spreman sa Zapadom praviti dogovore koji nisu po volji Rusije. Kao prvo Zapad mu je ukinuo sankcije a za uzvrat Lukasenko je Belorusiju malo distancirao od Rusije. To se naj bolje videlo tokom onih Minskih dogovora u vezi Ukraine. Kada je Lukasenka podrzala Nemacka i Amerika predstavljajuci ga kao sponu izmedju Rusije i Ukraine. Sama ta cinjenica da mu je Zapad dao takvu ocenu nakon perioda od pre 10 godina kada mu je isti taj Zapad govorio da je diktator naj gore vrste govori jasno da je Lukasenko Zapadni igrac kupljen da bude ta trula jabuka u korpi zdravih jabuka i da od Belorusije napravi jos jednog protivnika Rusiji.Oduvek mi je taj covek bio sumnjiv samom cinjenicom da je na vlasti u Belorusiji prakticno od raspada SSSRa da je napravio svoju malu imperiju . Koliko je to zalosno mozda naj bolje govori to da je sinu klincu koji tesko da je imo 10 godina dodelio nekakav cin. Dete je vodo ko dvorsku ludu obucenog u vojnu uniformu praveci budaletinu od sebe i tog deteta. Dakle Zapad mu je dozvolio sve ali za uzvrat od njega trazi da Belorusiju stavi u isti stroj sa Ukrainom protiv Rusije.

  • Lune says:

   Hm,hmmm...Belorusija,ima stopu nezaposlenosti oko 1%,ne dozvoljava "brzu privatizaciju"..na uskracuje prisustvo i preletanja ruske avijacije, kako rece Lukasenko "neka ih,neka rade svoj posao".A, to tvoje "komunisti",je odavno ofucana floskula..

 5. vlada says:

  Blic jednako Bljic,Bljak

 6. marinko says:

  blic je komunjara novine to su idijoti titini koji ne vole rusju ni srbiju a zive u beogradu boje se otkriti sebe i titu sto je radijo od srba u beogradu kad je uso sa ustasama i svabama

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *