Половина младих би отишла из ЦГ

Polovina mladih bi otišla iz CG

1 novembra 2016

1100683641-crna-gora-9zh

Polovina mladih u Crnoj Gori želi da napusti državu u očekivanju boljeg životnog standarda i lakšeg zapošljavanja u drugim zemljama, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO).

„Želja za odlaskom nešto je jača kod mladih koji su još u procesu obrazovanja, kao i muškaraca. Ključni motivi za odlazak iz Crne Gore mladi nalaze u očekivanju boljeg životnog standarda i lakšeg zapošljavanja u drugim zemljama“, navodi se u istraživanju.

CGO je predstavio danas nalaze istraživanja „Mladi u Crnoj Gori – društveni dekor ili društveni kapital?“, koje je sproveo u saradnji sa fondacijom Friedrić Ebert (FES).

Koordinator Omladinske grupe CGO Miloš Knežević, predstavio je nalaze.

„Čak 99 odsto mladih u Crnoj Gori ima pristup internet, a mladi u Crnoj Gori dnevno, u proseku, provedu 4,2 sata na internetu. Mladi u Crnoj Gori smatraju da je najvažnije imati prijatelje, steći dobro obrazovanje i biti vjeran (partneru, prijateljima, poslodavcu)“, rekao je Knežević.

On je naveo da se može konstatovati da mladi imaju jedan zdrav i socijalno vredan pogled na hijerarhiju vrednosti.

„Ali, treba napomenuti da naslutiti među mladima u Crnoj Gori nema previše idealizma ili utopizma. Dakle, nije »biti bogat« nešto što je na najvišoj poziciji njihovih vrednosnih orjenacija, ali svakako mladi nisu utopisti koji poriču svoju i opštu ljudsku potrebu da budu finansijski obezbeđeni i bezbrižni“, rekao je Knežević.

Mladi u Crnoj Gori najveću socijalnu distancu iskazuju prema homoseksualnim osobama, migrantima i HIV pozitivnim osobama, dok su najtolerantniji ka studentima. Polovina mladih u Crnoj Gori, koji su bili ispitanici, želi da napusti Crnu Goru, a polovina ne. Mladi u Crnoj Gori optimistični su u pogledu svoje situacije za deset godina.

„Više od tri četvrtine vjeruje da će za deset godina biti bolje nego sada. Postoje izvesne razlike s obzirom na ekonomski status, takve da mladi sa ispod prosečnim ekonomskim statusom češće u odnosu na prosek smatraju da će njihova situacija za deset godina biti lošija nego sada“, pokazalo je istraživanje.

Većina mladih u Crnoj Gori nije učestvovala u nekom vidu dobrovoljnog ili volonterskog rada. Najpoželjniji radni angažman mladih je u državnom sektoru, gđe bi volelo da radi više od polovine, a nešto manje od četvrtine navodi da bi volelo da radi u privatnom sektoru. Kako je saopšteno, mladi u Crnoj Gori pretežno nisu zainteresovani za politička pitanja i političke teme. Najbliže su im teme iz domena politike u Crnoj Gori, dok najmanje interesovanje postoji za političke prilike i teme sa Balkana.

Mladi imaju pretežno pesimističan stav u pogledu vlastitog uticaja na d elovanje institucija na lokalnom, ali i nacionalnom nivou. Insititucije kojima mladi u značajnoj mjeri vjeruju su crkva, nevladine organizacije, vojska, policija i sudstvo.

Za mlade je najbolnija tema nezaposlenost. Osim toga, mladi ocjenjuju da su i porast siromaštva, nesigurnost zaposlenih, porast kancerogenih oboljenja u populaciji, te kriminalne aktivnosti i zagađenje okoline, veoma značajne i goruće za crnogorske društvo“, navodi se u istraživanju. Kada je u pitanju strateški pravac u kojem se kreće čitava crnogorska država i društvo, mladi u Crnoj Gori su podeljeni.

„Preko polovine mladih smatra da se ona kreće u dobrom pravcu, dok na drugoj strani oko 45 odsto osoba iz iste generacije procenjuje da je kretanje države i društva usmereno u pogrešnom pravcu“, pokazalo je istraživanje.

Kada je u pitanju jedno od ključnih pitanja strateškog razvojnog puta Crne Gore, a to su evropske integracije, većina, ali ne i nadpolovična, saglasna je sa pridruživanjem Crne Gore Evropskoj uniji.

Istraživanje je obuhvatilo 600 ispitanika starosti od 16 do 27 godina, a stručni i terenski deo za potrebe projekta uradila je agencija Ipsos strategic marketing, pišu podgoričke Vijesti.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Šumadija says:

    Može. Mogu čak i svi mladi stari džuture ali samo pod jednim jedinim uslovom! Što dalje od Srbije a i njihova raja u Srbiji bi mogla da im se pridruži. Celi Bliski Istok ide ka Zapadnoj Evropi jedino Crnogorčine u Srbiji čekaju da im neko dostavi zvaničnu pozivnicu. Bon vojaž!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *