Polupane ćirilične table i u Udbini

Polupane ćirilične table i u Udbini

11 oktobra 2013

351208_vukovar6-beta_fTokom noći u hrvatskom gradu Udbine nepoznati počinioci ukrali su jednu ploču sa dvojezičnim natpismo, dok su tri polupali, javlja Dnevnik.hr.

Kako je za taj portal potvrdila portparolka Policijske uprave ličko-senjske, razbijene ploče bile su postavljene na zgradi opštine u Udbini, a ukradena je bila na kulturno-informativnom centru „Nikola Tesla“, prenosi B92.

Kako se navodi, počinioci ovog krivičnog dela još uvek nisupoznati a u toku je kriminalističko istraživanje.

Podsetimo, na osnovu zakona i ustava Hrvatske postavljanje dvojezičnih ploča obavezno je u onim sredinama gde manjinsko stanovništvo čini 35 odsto ukupnog. Na osnovu toga, država je u obavezi da u takvim gradovima na državne i opštinske institucije postavi ploče sa dva pisma: hrvatskim i manjinskim.

Međutim, problem je nastao kada su počele da se postavljaju ploče na kojima je bila i ćirilica, a problem je eskalirao u Vukovaru, u kom su prvopostavljene ploče razlupane čekićem, a kasnije postavljene skidala je čak i policija.

Dok Štab za odbranu Vukovara poručuje da neće prestati s aktivnostima dok se ploče sa ćirilicom ne uklone iz Vukovara, državni zvaničnici poručuju da su one postavljene po zakonu i da se on mora poštovati.

KOMENTARIJedan komentar

  1. Voja says:

    Ma glavna opsanost su dvojezične table, važna je EU i njihova demokratija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *