POMAMA: Mađari nama pasoše, mi njima zemlju

POMAMA: Mađari nama pasoše, mi njima zemlju

3 jula 2014

srbi-madari-pasosi-teritorijaOko 80.000 građana Srbije do sada je uzelo mađarski pasoš, a prema podacima Ministarstva spoljnih poslova, apliciralo je 104.000 Srba, otprilike jedan ceo grad poput Leskovca. Da bi državljanin Srbije dobio mađarsko državljanstvo, potrebno mu je da zna samo nekoliko reči na mađarskom i nešto manje od 300 evra. Mnogi smatraju da je razlog za ovako jednostavnu proceduru za dobijanje njihovog državljanstva to što Mađarska ima teritorijalne pretenzije ka Srbiji.

Momo Čolaković, potpredsednik Partije ujedinjenih penzionera Srbije, kaže da je to što se mađarsko državljanstvo može dobiti za veoma male pare veoma čudno.

– Sigurno da postoji neki razlog za to što Mađarska gotovo za džabe daje svoje državljanstvo, odnosno pasoše građanima Srbije. Ako je razlog uzimanja državljanstva to što je Mađarska u EU, to je onda prihvatljivo, ali mislim da iza svega postoje neki viši interesi, zbog čega bi konačno naše ministarstvo spoljnih poslova trebalo da se oglasi – kaže Čolaković.

Analitičar Predrag Simić kaže da je Srbija često kritikovana zbog toga što je imala pozitivan stav o tome što Srbi hrle za mađarskim državljanstvom.

– Mnoge organizacije, poput Pokreta 64 županije, zagovaraju to da se Mađarska teritorijalno proširi – kaže Simić.

Istoričar Bojan Dimitrijević kaže da Mađarska na ovaj način širi svoju populaciju.

– Šire populaciju koja je orijentisana ka Budimpešti. Bilo bi lepo kad bi naša zemlja bila u takvoj poziciji i kad bi se u Srbiju dolazilo po pasoše.

Marjan P., koji je pre nekoliko nedelja polagao mađarski jezik, koji je i uslov za dobijanje državljanstva, kaže za Kurir da ga je cela procedura koštala manje oko 250 evra i da su ga pitali samo nekoliko osnovnih fraza na mađarskom.

(Kurir)

KOMENTARIJedan komentar

  1. Kavkazac arhitekta says:

    Jebite se

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *