Помама међу америчким богаташима; дају милијарде долара за потрагу за „леком против смрти“

Pomama među američkim bogatašima; daju milijarde dolara za potragu za „lekom protiv smrti“

2 marta 2018

Piše: Viktorija NIKIFOROVA

LUDI naučnici, špekulanti, prevaranti i istinski geniji – svi su se okupili na Zapadnoj obali SAD i traže „kartu za putovanje u besmrtnost“ za novac američkih milijardera.

Tolike sume se troše na najfantastičnije moguće i apsolutno tajne eksperimente sračunate na produžavanje ljudskog života. Ali, kakve su perspektive takvih istraživanja?

Pre četiri godine su tvorci Google Sergej Brin i Lari Pejdž investirali milijardu dolara u kompaniju Calico. Njen puni naziv je „Kalifornijska kompanija Život“.

Tadašnji rukovodilac Google Ventures Bil Maris objavio je da će Calico produžiti čovekov vek na najmanje 500 godina. Novine u tada o tome pisale u stilu „Google će uskoro hakovati samu smrt“

U kompaniju Calico uloženo je preko milijardu dolara, ali je njeno funkcionisanje – potpuna tajna.

Njena glavna laboratorija je u podzemnom bunkeru negde na periferiji San Franciska. Njeni saradnici nigde ne objavljuju svoje naučne radove.

To je izazvalo i podozrenja i ljubomoru.

Šef odeljenja Nacionalnog instituta za starenje, Filip Sijera, rekao je: „Mi želimo da znamo šta oni tamo rade. Tada bismo mogli da sa njima sarađujemo ili da sami radimo na drugim pravcima. Oni su istraživačka laboratorija, dakle – šta oni tamo rade?“

Calico su okupljeni poznati genetičari, biolozi i stručnjaci za veštačku inteligenciju. Jedino se zna da eksperimentišu sa jednom vrstom rovaca koji ne osećaju bol, ne oboljevaju od raka i žive deset puta duže od od svojih srodnika.

Besmrtnost je najpomodniji trend u Silikonskoj dolini. Dugovečnošću i „večnim zdravljem“ se bavi i mnoštvo startapova.

Čak je ustanovljena nagrada „Dugovečnost Palo-Alto“ koja donosi pola miliona dolara svakome ko bitno produži život nekog sisara.

Direktor za inženjering u kompaniji Google Rej Kurcvejl, kome je 69 godina, nikako ne može da se pomiri sa očevom smrću, pa čuva sve što je posle njega ostalo. U nadi da će kad-tad stvoriti njegov virtuelni avatar. Zapravo, on računa da će naučnici uskoro biti u stanju da čovekov intelekt presele u neku „nebiološku strukturu“.

Ovo, po njegovom uverenju znači: da telo može nestati, a da ličnost ostane barem u kompjuteru. Kurcvejl se čak nada da će moći da sa svojim ocem „živi večno u istom informacionom oblaku“.

Kurcvejl je testamentom već odredio – ako nauka ne bude dovoljno brza – da bude položen u tečni azot, a da – čim to tehnologije omoguće – bude odmrznut da bi bio „uzet“ njegov mozak.

I jedan od osnivača Oracle – Lari Elison – dao je 335 miliona dolara za istraživanje problema starenja.

Čuveni američki biolog Dejvid Botštejn objavio je da se rezultati sličnih istraživanja mogu očekivati tek kroz deset ili više godina.

Ozbiljni gerontolozi iz Čikaga traže ulaganje od 65 miliona dolara da bi utvrdili da li „metformin“, lek za dijabetičare, zaista može da produži mladost.

U igru su se uključili i prevaranti. Jedan od njih, izvesni Džun Jun, objavio je da je starenje kodirano i da je moguće dešifrovati taj kod. Samo treba u to uložiti dovoljan novac.

Kompanija „Ambrozija“, čiji je osnivač lekar Džes Karmazin, svojim klijentima daje specijalne transfuzije krvi mladih osoba. Medicinski efekti nisu dokazani, ali njihovi klijenti veruju da ih to zaista podmlađuje.

Jedna takva „transfuzija“ plaća se 8.000 dolara.

Pravih rezultata u ovoj američkoj bici za besmrtnost zasad nema. I milijarderi umiru od raka i stradaju od dementnosti.

KOMENTARIJedan komentar

  1. M says:

    Činjenica je da dugo žive i engl.kraljevska obitelj,i Soroš,Rotšildi,i vrhunski glavonje!Znači da njihovi tajni laboratoriji daju neke rezultate.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *