Pomen srpskim žrtvama u Trnovu

Pomen srpskim žrtvama u Trnovu

30 jula 2013

paljenje-svecaSluženjem parastosa i polaganjem cveća u spomen-sobi u Trnovu danas je obeležena 21 godina od stradanja 124 srpska civila i 157 pripadnika Vojske Republike Srpske iz Trnova.

Milena Vitković, kojoj su muslimanski vojnici na pravoslavni praznik Ognjenu Mariju 1992. godine ubili 10 članova porodice, među kojima je i dijete od godinu i po, kaže da joj je svaki dan isti jer ustaje i liježe sa tugom.

„Svi su pobijeni na Treskavici, a niko nikada nije odgovarao za ovaj zločin. Ali, ako ne odgovara na ovom sudu ima Božiji sud i stići će ga Božija kazna“, rekla je ona.

Jela Vitković, kojoj je muž na mučki način ubijen na današnji dan 1992. godine, kaže da do danas niko nije odgovarao za ovaj zločin. Prema njenim rečima, muslimanski vojnici su njenog muža vezali sajlama i tako ga vukli kroz Trnovo, a telo mu je pronašla u mjestu Rajski do, bačeno pod drvo. Predsednik organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Trnovo Joka Prorok istakla je da je na današnji dan prije 21 godinu iz Trnova istjerano sve što je moglo pobjeći od najezde muslimana.

„Tražili su spas prema Kalinoviku, a stariji i nepokretni su ostali u kućama gde su na svirep način ubijeni, a onda zapaljeni“, rekla je ona i dodala da su muslimani nakon toga ostatke odneli na nepoznato i danas se traga za 11 lica, ali nema nada da će ih ikada pronaći.

Joka Prorok je istakla da je braneći Trnovo poginulo 157 boraca, 124 civila su masakrirana na najsvirepiji način, a djetetu od godinu i po dana su polomili i noge i ruke. Ona je naglasila da su im sve to uradile komšije muslimani. Prema njenim rečima, muslimanski vojnici su uhvatili 69 staraca, starica, djece i djevojaka, koji nisu uspjeli preći Rogoj i spas naći u Kalinoviku, i odveli ih u Trnovo gde su ih mučili.

„Na kraju su spalili i crkvu u Trnovu i ubili sveštenika Nedeljka Popovića“, istakla je ona.

Načelnik opštine Trnovo Nenad Mišović istakao je da je današnji praznik Ognjena Marija tužan dan za Trnovo, jer je 1992. godine ubijen veliki broj civila, a poginulo je i dosta vojnika koji su branili svoje ognjište. Mišović je istakao da, nažalost, do danas niko nije odgovarao za ove zločine, a nadležne institucije BiH nisu ništa uradile.

„Moramo se nadati da će pravda stići te zločince“, rekao je on i poručio da se nikada ne smiju zaboraviti ove žrtve.

Načelnik opštine Kalinovik Mileva Komlenović istakla je da je danas služen parastos i položeni vijenci na spomen-obilježje na Rogoju gde je na današnji nad 1992. godine poginuo 21 srpski borac.

„Današnji dan budi pomešane emocije – i setu i ponos“, rekla je ona.

Prema njenim rečima, svaki zločin koji ostane nekažnjen preti da se ponovi i u tom pravcu treba i istrajavati i kazniti sve zločince.

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *