Помирење Русије и Турске опасно за Србију

Pomirenje Rusije i Turske opasno za Srbiju

27 jula 2016

587471_rtr3b626_fPredstojeći susret dvojice lidera – Putina i Erdogana – u svetlu nove geopolitičke klime i puča u Turskoj mogao bi da utiče na Balkansko poluostrvo, pa i konkretno na Srbiju, smatraju politički, bezbednosni i ekonomski analitičari.

Pomenuti sastanak Erdogan – Putin, nezvanično najavljen za prvu nedelju avgusta, pokazatelj je naglog otopljavanja odnosa dvojice predsednika nakon vojnog puča, iako su ne tako davno jedan drugog gledali preko nišana. To će otvoriti mogućnost njihove geopolitičke saradnje koja će se, svakako, ticati i Balkana.

– Turska geopolitika smatra Balkan prirodnom zonom uticaja. Ovde živi osam miliona muslimana koji Tursku doživljavaju maticom. Može se očekivati da Erdogan i Putin u avgustu krenu da dele zone uticaja, pa bi Rusija zapravo mogla da da zeleno svetlo Turskoj da krene intenzivnije na Balkan – smatra analitičar i profesor BU Zoran Dragišić.

U pogledu bezbednosne situacije, tvrdi Dragišić, Turska ima mogućnosti da destabilizuje Balkan ako bi to želela – ali zasad nema nagoveštaja da će krenuti u tom pravcu.

– Neće biti Osmanlija s isukanim sabljama koji jurišaju na Srbiju. Ali, definitivno, puč u Turskoj nam ne ide u prilog.

Izetbegović je Erdoganov trojanski konj

Možda su sablje i dalje u kanijama, ali Turci jesu „instalirali na Balkanu svog trojanskog konja“, smatra stručnjak za bezbednost Dževad Galijašević.

– Bakir Izetbegović je bukvalno Erdoganov trojanski konj preko kog se može po potrebi nastaviti zaoštravanje odnosa Bošnjaka i Srba, što je osnovni faktor destabilizacije Balkana. Ipak, turski predsednik će imati dosta posla na stabilizaciji u Turskoj: on se tamo ne bori samo protiv Gulena, nego pre svega protiv američke infrastrukture u vojsci, policiji, sudu. Takva borba mora trajati godinama – smatra Galijašević.

On, međutim, upozorava da postoji ozbiljna mogućnost da regionalna sila poput Turske svoj unutrašnji problem pokuša da reši izvozom destabilizacije, u ovom slučaju na Balkan.

– Erdogan bi to mogao da uradi kako bi skrenuo pažnju Zapada sa svojih problema i podsetio ih na značaj Turske u našem regionu. Ipak, Srbija je pokazala da bezbednosno kontroliše Sandžak, koji je glavno uporište turskog uticaja u Srbiji, i da ju je tim putem teško destabilizovati – tvrdi Galijašević.

Srbija, dakle, odlično balansira između potrebe da ima ekonomski moćnog partnera u Turskoj, ali je Erdogan, objašnjava Galijašević, završio s investicijama na Balkanu, za koje ubuduće neće imati podršku Sjedinjenih Država.

– Rekao bih da je turska ekonomska ekspanzija u Srbiji nasleđena iz vremena Borisa Tadića, a Vučić je tu upotrebio oprezniji pristup. Tadić nije brinuo o tome kako bi upliv Turske mogao destabilizovati Srbiju – kaže ovaj analitičar.

Tadić nesmotreno sarađivao sa Turcima

Sa Galijaševićem se slaže i ekonomista Mahmut Bušatlija.

– Tadić je napravio grešku kada je kao predsednik države sa Bosancima i Turcima uspostavio trilateralu, iako je upozoravan na to. Dopustio je Turcima da uređuju odnose s muslimanima u Sandžaku, a to je neprihvatljiva politika. Nadalje, naša ekonomska politika prema Turskoj mora biti čistija i ekonomski opravdana – ističe Bušatlija.

Ekonomista Mahmut Bušatlija kaže da od obnavljanja odnosa Turske i Rusije Srbija može samo da izgubi.

– Ono što zasad vidimo je želja Turske da ulaže u poslove koji iziskuju jeftinu radnu snagu, a ne u obrazovane ljude. Od obnavljanja odnosa Turske i Rusije, Srbija može samo da izgubi. Ranije je postojala šansa da mi preuzmemo izradu pojedinih delova za auto-industriju za Ruse, što su ranije radili Turci, što će propasti ako se izmire. Drugi aspekt je hrana: čim sa Turcima poprave odnose, Rusi će početi da uvoze hranu iz te zemlje, na čemu mi ponovo gubimo – tvrdi ekonomista Bušatlija.

KOMENTARI17 komentara

 1. Toma says:

  Dragisic,kakav profesor ,takav i analiticar.Nemaju Putin i Erdogan drugog posla u ovoj situaciji nego da dele Balkan.Glupost,pa da je i od "profesora".

  • Uf says:

   Kad pročitam Dragišić najrađe bi mu se posrao u usta !!! I neznam kako je ovaj debil postao profesor ....

 2. Radoman Mladjenović says:

  Kakav komentar kakvog profesora po bezdenosti?...Kada je on to postao i gde je po bezbednosti radio? Još na fakultetu? Pa ono što čujemo šta se dešava kadroviranjem u Srbiji, kosa nam se diže na glavu. Pešterac

 3. Ilija says:

  Pitam se kako nijednom od tih analiticara (neki cak i profesori na BU) ne pade na pameta da bi nesto moglo i dobro da bude za Srbe i Srbiju iz boljih odnosa Rusije i Turske. Npr prilicno je ocigledno da ce u tom savezu (kao i u svakom drugom) interesi jace strane se vise postovati. U ovom slucaju Rusija je jaca strana. Tako da Srbija preko Rusije moze traziti od Turske da ne podrzava previse muslimane na Balkanu koji hoce lose odnose sa Srbima, vec da ih malo pritisne da zive sa Srbima u slozi, i da ne izazivaju konflikte. Naravno da je Erdoganu najvaznija njegova licna vlast, pa onda sama Turska, pa tek neki tamo turski saveznici i otomanska imperija. Za Srbe je dobro ako se odnosi izmedju Turske i SAD pogorsaju, onda se Turska mora vise vezati za Rusiju i Kinu.

  • Pozuri polako says:

   Imenjace, sklon sam verovanju da je ovakav stav sasvim korektan.Uz svo uvazavanje analiticara, naročito Galijasevica i Busatlije, morao bih da primetim da cvrsci savez Turske i Rusije,stvara i mogucnost da se Bakir "kao trojanski konj" bolje kontrolise od strane Erdogana, otupljujuci retoricku i svaku drugu ostricu uperenu Srbiji.Druga, konstatacija ekonom.Busatlije takodje ima svojih praznina.Sve i da se normalizuju odnosi dve zemlje u oblasti trgivine, Srbija ce uvek biti u prednosti u odnosu na druge, zbog svog povlascenog statusa izvoza roba bez carina, pa time svoju ponudu i pojeftinjuje.Sve u svemu, ovo bi trebalo da otvori nove prostore i u oblasti energetike,nastavkom radova na jednom od planiranih projekata dopremanja gasa do juznih delova Evrope, kada se ne bi desilo da budemo zaobidjeni, kao u prethodnim kombinacijama, kada je Amerika svojom prljavom igrom, sve blokirala.

  • Zoran iz Šumadije says:

   To je i moje misljenje.

 4. milovan says:

  Ne treba biti neki veliki politolog ili strucnjak za bezbednost,pa proceniti da dobri odnosi Rusije i Turske idu nama na stetu.To moze da vidi svako ko ima vise od 12godina.Busatlija je jedan od boljih strucnjaka u ekonomiji i treba mu verovati.Umesto da smo se sa Rusima dogovorili zaFAP.Nas Vucic zabavlja sa Savamala,zutacima sa sve brazlskom patkom.Plasi nas da ce nam deca pomreti od gladi,ako on ode sa vlasti.Izgubljeno je dragoceno vreme da se obezbedi i bolje organizuje trgovina sa Rusijom.Sada je bojim se kasno za nase poljoprivrednike FAP i puno stost.

  • Miraš says:

   Milovane? Bolji odnosi Rusije i Turske na prvi pogled mogu i nama da donesu više mira, ali je problem što su Bošnjaci pod direktnom kontrolom Zapada, pa je pitanje koliko bi promenjena Erdoganova politika imala uopšte na njih sada uticaja. Što se tiče ekonomije jesmo propustili neke prilike, ali to je samo naša greška. Najavljen je pristupanje Srbije Evroazijskom trgovinskom sporazumu i treba oko godinu dana da se takav posao završi. Pitanje je da li mi ozbiljno radimo na tome i da li će i kad će biti završeno, što bi opet bila naša greška. Da se više trudimo na tom ekonomskom planu Rusi bi nam već nekako izašli u susret jer tržište Evroazije je ogromno. Zemlje evropske unije jesu zainteresovane za to tržište, ali zbog uticaja SAD i izrečenih sankcija direktno prema Rusiji, malo su sporiji. Dok zemlje EU koje su od nas puno bogatije i stabilnije veoma dobro znaju gde su im ekonomski interesi, a mi ni o tome ne razmišljamo. Činjenica je da ako se ovako nastavi da ćemo mi u svemu biti poslednji što ne valja jer naši podaci o zaposlenosti i visini primanja govore da kao društvo treba da se trgnemo i uozbiljimo.

 5. goran says:

  Sto kuskate narod, analiticari zapada vama pune glavu i oni su zaiteresovani za stvaranje velike ALBANIJE. Narod SRBIJE nije glup i zna da RUSI nikad to nece da urade pravoslavnom narodu... A drago mi je sto je PRECEDNIK TURSKE na strani, gde bi i SRBIJI zeleo da ide SA RUSIJOM... Jedino ko je za spletkarenje i ratove nastrojen, to je ZAPAD, AMERIKA. Srbijo glavu gore kroz vekove si hrabra bila, RECI NE ZAPADU

 6. ARTILJERAC says:

  Lupaš gluposti Zorane kao otvoren prozor,ti bi najviše voleo da budemo u nato jer si zaboravio rat i bombardovanje. Turska i Rusija imaju većih problema od nas.

 7. Slava says:

  Moze da bude opasnost jer koliko sam danas procitao,Turci traze da im se isporuci ili da ce morati da se isporuci izvesni Danhan,"mozak Beograda na vodi"koji se nalazi u Crnoj Gori ili Srbiji i koji je nestao iz Ujedinjenih Emirata odmah posle puca u Turskoj.

 8. Hans says:

  Hahaha, ako bude nevolje, nemojte nas zvat da vas vadimo iz usrane rupe, nego "baćuške" i Putka patuljka. 😂😂 http://www.blic.rs/vesti/politika/erdogan-i-putin-dele-balkan-turski-predsednik-uz-blagoslov-rusije-siri-uticaj-u/bm8mc5t

  • vlada says:

   Ma gde cete vi kroasani da nas vadite,pa vi propadoste!

   • Hans says:

    Ma kakvi... Mi vama uvijek čuvamo leđa. 😂

  • Voka says:

   @Hans govnoliki kmete...„Gott, behutte uns von Pesten, Krieger und Kroaten!„

   • Hans says:

    @Voka bre, ne ide tako, nego: "Gott, beschütze uns vor der Pest, dem Hunger, und den Kroaten." Nemoj ni pokušavat. "Behutte" nema nikakvog značenja. Evo jedna od mene: "Gott und Heiliger Alois Stepinac, bewahren Sie alle Serbinnen nur für Kroaten." 😂😂😂

 9. milanm says:

  Svi vi lijepi moji komentatori lupate.....Putin se pita, valja pricekati, kao da se utrkujete koji ce od vas prvi stati na liniju?! Taj sastanak je normalna posljedica uplasenoga drzavnika. Nema gde jer dosadasnji partneri ga skidaju sa vlasti jer se pokazao filozofom fundamentalizma, ucenjivacem Eu i konacno manipulatorom! Mislite da to Moskva ne zna! Drzave medjusobno suradjuju ne zarad predsednika, iako i to ima svoju tezinu, vec zarad drzava i ekonomskog probitka. Neki drzavnici to odradjuju bolje, kao nas Vucko, neki losije????? To za nasega Vucka! Haha, pa niti mnogo obecavajuci Obama nije mnogo toga napravio. Nece valjda ispadne tako isa Putinom. Djavo bi ga znao, nika on ne spava. Mozda postoje neki ciljevi koji su nama sakriveni iz prvog pogleda ili nedostatkom pravih informacija nemozemo da ih vidimo. Komentatori seju strah, opravdano jer dosadasnji Vucko radi kao sizofrenicar jucer pusten sa lecenja, ali pa ponovo smo mu dali noz u ruke, pa sece! Kako tko ja nisam budite uvereni!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *