POMIRENJE? – Srbija prepuna hrvatskih ulica, Hrvati nemaju skoro nijednu srpsku

POMIRENJE? – Srbija prepuna hrvatskih ulica, Hrvati nemaju skoro nijednu srpsku

11 januara 2014

hrvatske-ulice-u-beogradu-670x447Dok u Zagrebu ima svega desetak manjih ulica koje asociraju na Srbiju, samo u Beogradu postoji čak 120 ulica koje nose nazive hrvatskih gradova, mesta i istorijskih ličnosti.

Samo u Beogradu postoji čak 120 ulica koje nose nazive hrvatskih gradova, mesta i istorijskih ličnosti. Identična je situacija i u drugim mestima širom Srbije.

Dakle, u ličnim kartama Beograđana mogu se naći Šibenička, Imotska, Zagrebačka, Zadarska, Porečka, Osiječka ulica, Petra Zrinjskog, Kneza Trpimira, Matoševa… Nišlije žive u Dalmatinskoj, Plitvičkoj… U Subotici gde živi nešto više od 14.000 Hrvata, postoje ulice Matije Gupca, Zagrebačka, Ante Parčetića, Vukovarska, Zadarska, Istarska, Šime Tikvičkog…

Somborci, pak, hodaju ulicama Augusta Cesareca, Dalmatinskom, Dubrovačkom, Franje Račkog.

Žiteljima pomenutih ulica nimalo ne smetaju imena.

– Ukoliko bi počeli da menjaju nazive svih ulica, morali bismo opet da vadimo novac iz džepa i menjamo adrese u ličnim kartama. A, to nam se ne isplati – priča za “Naše novine” jedan od stanovnika Zagrebačke ulice u Beogradu.

S druge strane, šetajući Zagrebom može se naići samo na deset manjih ulica koje asociraju na Srbiju, i to isključivo na mesta u Vojvodini. Otud se na mapi Zagreba može naići na Alibunarsku ulicu, Apatinsku, Zemunsku, Petrovaradinsku, Bačku i Somborsku ulicu.

Srbija ima 218 ulica Maršala Tita, 50 sarajevskih, 48 bosanskih, 34 crnogorske, 27 makedonskih, 24 skopske, 17 ljubljanskih, 16 zagrebačkih i 5 hrvatskih ulica.

(Telegraf.rs, Foto: Marko Todorović)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *