POMOĆ: Država gradi 350 kuća

POMOĆ: Država gradi 350 kuća

25 jula 2014

kucaVlada usvojila program obnove objekata oštećenih tokom majskih poplava. Finansijsku pomoć dobiće vlasnici 10.000 oštećenih objekata. Gradiće se tipske kuće od 60, 80 i 100 kvadrata.

U područjima nastradalim tokom majskih poplava biće izgrađeno 350 kuća, a finansijsku pomoć dobiće vlasnici ukupno 10.000 oštećenih porodičnih stambenih objekata.

Ovo je najvažniji deo programa obnove porušenih i oštećenih objekata na poplavljenim područjima, koji je na jučerašnjoj sednici usvojila Vlada. Državni plan predviđa izgradnju tipskih kuća površine 60, 80 i 100 kvadratnih metara, zavisno od broja članova domaćinstva.

Ukoliko izgradnja kuće nije moguća, prema uslovima definisanim programom, ugroženim građanima biće isplaćivana materijalna pomoć za rešavanje stambenog pitanja. Za obnovu porušenih stambenih objekata obezbeđeno je ukupno 875 miliona dinara.

Plan Vlade predviđa i da sredstva za obnovu budu isplaćivana prema kategoriji oštećenja. Za prvu kategoriju oštećenja sleduje 120.000, dok će građani čije su kuće pretrpele drugu i treću kategoriju štete dobiti 200.000, odnosno 250.000 dinara. Četvrta kategorija nosi iznos od 350.000, dok će za petu biti isplaćivano 600.000 dinara. Za sprovođenje ovog programa država je obezbedila 2,5 milijardi dinara.

Rešenja o dodeli državne pomoći donose lokalne samouprave. Prilikom odlučivanja, između ostalog, uzimaće se u obzir da li je šteta prijavljena u skladu sa zakonom, kao i da li je nastala kao posledica poplava i klizišta koji su se dogodili tokom maja. Kriterijum za dodelu pomoći biće i karakter oštećenog objekta, odnosno proveravaće se da li je reč o kući u kojoj je podnosilac prijave stalno živeo.

– Pišu se rešenja za izgradnju i za novac koji građani mogu da dobiju, i u skladu sa propisima u roku od osam dana građani će dobiti prve isplate – kaže ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović.

Ministarka saobraćaja kaže da će novim odlukama i putevi biti brže popravljeni. Očekuje se da do 1. oktobra budu završeni putevi, a da do sredine jeseni kuće budu useljive.

Inače, projekte za izgradnju tipskih kuća za ljude koji su u poplavama ostali bez domova izradiće Arhitektonski fakultet u Beogradu i Ministarstvo građevinarstva. To je ranije i najavila ministarka Mihajlović, navodeći da je reč o projektu za kuće od 60, 80 i 100 kvadratnih metara.

Predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković najavio je prethodnih dana da će građani imati mogućnost i da se žale ako nisu zadovoljni kategorizacijom objekta.

– Ono što je dodatna usluga je da smo zamolili Ministarstvo unutrašnjih poslova da nam da zbirnu potvrdu prebivališta za svakog građanina, i od katastra smo tražili da nam da zbirno vlasničke listove, kako građani ne bi išli po ta dva dokumenta – objasnio je Čučković dodajući da će ti dokumenti, koji su dokaz u čijem je vlasništvu domaćinstvo, biti preduslov za dobijanje sredstava.

POMAŽU EVROPA, EMIRATI I KUVAJT

Ranije je i direktor Kancelarije Vlade Srbije za pomoć i obnovu poplavljenih područja Marko Blagojević najavio da će u narednih nekoliko nedelja početi da se zida i 130 kuća sredstvima iz fondova EU.

Blagojević je istakao da je reč o sredstvima od 30 miliona evra i najavio i popravku škola, tako da će deca moći da krenu na pohađanje nastave 1. septembra.

– Gradiće se i 40 kuća iz donacije UAE, tu je opet oko 40 kuća koje se zidaju uz pomoć države Kuvajt – rekao je Blagojević.

On je objasnio da nijedna od kuća neće više biti sagrađena na zemljištu koje je pod rizikom ili od poplava ili od klizišta i da će putevi biti sigurniji.

 Novosti.rs

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *