POMOĆ OD SPORTISTA: Novak donira 600.000 dolara, FSS donirao 15 miliona dinara, fudbaleri 5…

POMOĆ OD SPORTISTA: Novak donira 600.000 dolara, FSS donirao 15 miliona dinara, fudbaleri 5…

19 maja 2014

Novak-djokovic-img4958_668323Fudbalski savez Srbije (FSS) donirao je danas 15 miliona dinara ugroženom stanovništvu kako bi se što hitnije sanirale najteže posledice katastrofalnih poplava koje su zadesile zemlju.

Na sednici Odbora za hitna pitanja FSS odlučeno je da svi zaposleni u toj organizaciji doniraju po 15 odsto mesečnih primanja u naredna tri meseca, kao i da svaki član Izvršnog odbora uplati po 100.000 dinara

„Članovi A reprezentacije Srbije doniraće 5.000.000 dinara, s tim da će svaki igrač, po sopstvenom osećanju i mogućnostima, uplatiti i dodatna sredstva. Ujedno i srpski arbitri pokloniće 2.000.000 dinara na osnovu izdvajanja po 50 odsto na ime sudijskih taksi“, navodi se u saopštenju nacionalnog saveza.

FSS je ponovio apel svim fudbalskim savezima, fudbalskim radnicima, klubovima, igračima i trenerima, a posebno onima koji rade u insotranstvu, da uplate sredstva u skladu sa svojim mogućnostima na račun koji je otvoren u FSS.

Uz pomenutu finansijsku pomoć, FSS je stavio na raspolaganje svoju halu u okviru Sportskog centra u Staroj Pazovi, hranu i sve potrebne uslove za život za članove 25 porodica iz najugroženijih delova zemlje.

Nakon analize aktuelnog stanja zaključeno je da će prvenstvene sezone u okviru FSS biti završene.

„U ovom trenutku, kada je na snazi vanredno stanje u Republici Srbiji, moramo da sačekamo naredne odluke državnih organa. Stanje će biti svakodnevno praćeno i po dobijanju informacija sa nadležnih mesta uslediće i odluke fudbalske organizacije“.

Odbor za hitna pitanja FSS odlučio je da se otkažu unapred zakazane prijateljske utakmice mladih selekcija Srbije i Izraela, kao i omladinskih selekcija Srbije i Mađarska.

Umesto toga biće održane zatvorene trening utakmice pomenutih timova, bez prisustva gledalaca i bez javnog značaja, jer se gostujući timovi već nalaze u Srbiji.

ANA IVANOVIĆ

Srpska teniserka Ana Ivanović, nacionalna ambasadorka UNICEF-a u Srbiji, donirala je danas milion dinara za pomoć ugroženima od katastrofalnih poplava koje su zadesile zemlju poslednjih nekoliko dana.

Direktor UNICEF-a u Srbiji Mišel Sen-Lo razgovarao je s poznatom teniserkom i o daljim aktivnostima za pomoć deci i porodicama ugroženim u ovoj katastrofi, saopštio je Dečji fond Ujedinjenih nacija u Beogradu.

„Izuzetno mi je teško kada vidim kolike su razmere ove nesreće koja je zadesila Srbiju, ali sam ujedno i dirnuta kada vidim koliko ljudi je pokazalo svoju plemenitost i spremnost da pomognu. Znam da je UNICEF već na terenu i brine da sva deca dobiju pomoć koja im je potrebna“, izjavila je Ivanovićeva i dodala da je ova donacija „samo početak“.

„Težak period tek sledi. Svi moramo da budemo jedni uz druge i da zajedničkim snagama probamo da se izbavimo iz ovakve situacije zato što je zaista jako tužno videti sve ove potresne slike i znam da jako mnogo dece pati“, poručila je srpska teniserka.
Ivanovićeva je ukazala na neophodnost „da danas budemo ujedinjeni za decu“, istakavši da je dirnuta požrtvovanošću i spremnošću cele nacije da pomogne ugroženima.

Sen-Lo je kazao da je UNICEF, kao i uvek, spreman da pomogne ugroženima u Srbiji.

„U ovoj tragediji koja je zadesila Srbiju izuzetno nam je drago što smo dobili podršku od naše nacionalne ambasadorke Ane Ivanović, koja je uputila UNICEF-u sredstva koja će pomoći da obezbedimo više od 1.000 ugroženih porodica. Najpre ćemo za njih obezbediti higijenske pakete, kao i osnovne namirnice koje će omogućiti porodicama da prebrode ovaj period dok se ne vrate svojim domovima i uspostave normalan život. Kao i uvek, UNICEF je spreman da pomogne ugroženima u Srbiji i da, zajedno sa svojim amabasadorima, omogući da sve porodice u riziku dobiju potrebnu podršku“, kazao je Sen-Lo.

Ivanović se srela i sa timom eksperata i volontera UNICEF koji su se pripremali za odlazak na teren, kako bi u prihvatnim centrima pružili neophodnu psihološku pomoć deci i porodicama koji su tamo smešteni.

UNICEF je pripremio edukativne materijale, igračke i knjige koje su timovi odneli u centre, kako bi deci koja su ostala bez svega, i našla se u izuzetno traumatičnoj situaciji, mogli da pruže adekvatnu i neophodnu pomoć.

HUMANI ZIMONjIĆ

Najtrofejniji srpski teniski Nenad Zimonjić, koji je juče u paru sa Danijelom Nestorom osvojio turnir iz Masters serije u Rimu, donirao je danas na račun Vlade Republike Srbije milion dinara za žrtve poplava koje su zadesile našu zemlju.

Višegodišnji Dejvis kup reprezentativac Zimonjić veliki je humanista, uvek i na svakom koraku širom planete nastoji i čini da Srbiju promoviše u najlepšem svetlu.

Koliko je njegovo srce veliko pokazao je još jednom ovim izuzetnim gestom, odvojivši novac za pomoć svim sunarodnicima koje je pogodila vremenska nepogoda.

Nenad je pokrenuo čitav niz akcija širom sveta za pomoć žrtvama poplave u Srbiji, i angažovao u akciji pomoći veliki broj prijatelja širom planete. Iskusni as je obećao da će nastaviti sa akcijama i organizacijom pomoći svima kojima je ona u ovom i trenucima koji dolaze najpotrebnija.

ODBOJKAŠKI SAVEZ SRBIJE

Odbojkaški savez Srbije (OŠ) odlučio je danas da hitno uplati milion dinara kao prvi korak pomoći ugroženima od katastrofalnih poplava koje su zadesile zemlju.

OSS je uputio apel Svetskoj odbojkaškoj federaciji (FIVB) i Evropskoj odbojkaškoj konfederaciji (CEV) za pomoć i podršku i očekuje njihovu hitnu reakciju.

U međuvremenu, odbojkaški prijatelji srpskog saveza, a predsednici nacionalnih federacija Turske, Italije, Rusije, Bugarske, Poljske, Belgije i Severne Irske izrazili su zabrinutost i ponudili pomoć OSS.

OŠ je pozvao sve članove saveza i prijatelje odbojke da izvrše hitnu uplatu za humanitarnu pomoć u okviru svojih mogućnosti.

FONDACIJA NOVAK ĐOKOVIĆ

Najbolji srpski teniser Novak Đoković donirao je ugroženima sav novac osvojen na Mastersu u Rimu, a Fondacija Novak Đoković već skuplja novac za sanaciju vrtića i škola.

Dan posle trijumfa na turniru u Rimu i nove pobede protiv najvećeg rivala Rafaela Nadala, Đoković je odlučio da donira celokupni nagradni fond za ugrožene u katastrofalnim poplavama u Srbiji i na taj način pomogne svom narodu.

Reč je o sumi od 500.000 dolara, koliko je Đoković zaradio na turniru u Italiji, nakon što se oduzme porez.

Istovremeno, u akciji prikupljanja pomoći Fondacija Novak Đoković je preko pej pal računa za samo tri dana skupila 100.000 dolara, koji će, baš kao i lična sredstva našeg tenisera, biti upotrebljena za pomoć u sanaciji vrtića i škola širom Srbije koje su pretrpele oštećenja zbog katastrofalnih poplava.

Međutim, taj iznos nije konačan, jer se cifra koju prikuplja Fondacija Novak Đoković povećava iz dana u dan, i to zahvaljujući ljudima velikog srca širom sveta i Srbije koji šalju svoje donacije.

„Narednih meseci nas čeka veliki i težak posao na obnovi i sanaciji oštećenih objekata. U pitanju je šteta milionskih razmera. Treba da se obnove fasade, krovovi, struja, voda, grejanje. Potrebno je da ostanemo solidarni i složni, da nastavimo da pomažemo koliko možemo, kako bi broj popravljenih vrtića i škola bio što veći. Zato pozivamo sve one koji su prilici da se pridruže ovoj dobrotvornoj akciji, i pomognu popravku i obnovu oštećenih objekata“, rekla je Jelena Ristić, izvršni direktor Fondacije Novak Đoković.

Celokupna akcija obnove škola i vrtića sprovodiće se u partnerstvu sa državnim organima.

„U saradnji sa nadležnim institucijama identifikovaćemo gde je pomoć najpotrebnija i na taj način im pomoći. Pokušaćemo da Vladu što više rasteretimo kako bi država mogla što pre da obnovi infrastrukturu“, dodala je Jelena Ristić.

KOMENTARIJedan komentar

  1. mladen says:

    vidi se ko je bio uvek uz svoj narod u teskim vremenima-srpski sportisti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *