Pomoć RS od Rusije i Srbije

Pomoć RS od Rusije i Srbije

11 avgusta 2013

02 sasa bizic2Piše: Saša Bižić

Jedno od uobičajenih pitanja u BiH u ovo doba godine jeste: „Otkud sunce u avgustu?“ Najbizarniji odgovor na tu dilemu stigao je iz Jablanice, opštine na severu Hercegovine, suočene sa drastičnim posledicama paklenih vrućina, koje su kulminirale u toku protekle sedmice. Jer, šire područje oko tog mesta bilo je pogođeno požarima dramatičnih razmera, a nadležne strukture u ovoj lokalnoj zajednici, po starom dobrom običaju našeg podneblja, uglavnom su se „češljale“ dok su gorele šume, a umalo i kuće.

U međuvremenu, priroda je učinila svoje. Za nijansu je zahladnilo i plamen je stavljen pod kontrolu. Ali, ostala je nerešena enigma – zbog čega su odgovorni pojedinci u toj sredini, a vrlo moguće i njihovi pretpostavljeni iz institucija Federacije i sa nivoa BiH, tvrdoglavo odbijali pomoć sa istoka? Konkretno, iz Centra za vanredne situacije u Nišu, gde je odnedavno stacioniran ruski specijalizovani avion za gašenje požara „berijev“, letelica koja spada među najefikasnije u tom domenu. Poređenja radi, „berijev“ može da ponese 12 tona vode, odnosno šest puta više od vojnih helikoptera za tu namenu.

Dobra volja Srbije i Rusije bila je nedvosmislena. Ali, da bi „berijev“ poleteo iznad Jablanice trebalo je preskočiti nepremostive prepreke. Između ostalog, dobiti poziv Saveta ministara BiH i ispuniti takav „glamurozni prohtev“, kao što je plaćanje goriva i aerodromske takse, a da se ne govori o „megalomanskom insistiranju“ na smeštaju i hrani za posadu. Prema tvrdnji „Al Džazire“, za koju je teško reći da je tendenciozna prema većinski bošnjačkoj, manjinski hrvatskoj i od Srba „operisanoj“ Jablanici, bh. službe su na humani gest iz Niša reagovale tako što su se „uredno zahvalile“ i najavile da će „tražiti pomoć ako im bude trebalo“.

A navodno nije trebalo, jer je veliku površinu danima gasila „neočekivana sila koja se iznenada pojavljuje i rešava stvar“, u vidu 100 meštana, pet vatrogasaca i jednog helikoptera Oružanih snaga BiH. Ili 50 vatrogasaca i čak dva helikoptera, kako su saopštavale institucije u Sarajevu, bensedinski raspoložene u medijskim istupima, a neshvatljivo inertne u svakodnevnim potezima na terenu. Čak su jedva prihvatili i angažman kanadera iz Hrvatske, dozvoljavajući im „30 sati odobrenog rada“.

Bez obzira na sve, bh. domaćini su samo procedili kroz zube: „No pasaran“, odbijajući mrsku srpsko-rusku pomoć iza koje, naravno, uvek stoje nekakve zadnje namere?! U Sarajevu su čitavu situaciju, po svemu sudeći, shvatili kao važnu demonstraciju „suvereniteta BiH“, obavezno utemeljenog na srbofobiji. Međutim, u RS i Srbiji za takav gard se neretko koristi mnogo preciznija i sočnija formulacija: „Naljutio se pop na selo i odsekao sebi onu stvar“.

(Pressrs.ba – Banja Luka)

KOMENTARIOstavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *