ПОМПЕО ДОБИО СПЕЦИЈАЛНИ ЗАДАТАК: На удару и Србија!

POMPEO DOBIO SPECIJALNI ZADATAK: Na udaru i Srbija!

8 februara 2019

Američki državni sekretar Majke Pompeo, tokom posete evropskim zemljama naredne sedmice, pozvaće da se odustane od podrške projektu Turski tok, rekao je novinarima visoki zvaničnik Stejt Departmenta.

Pompeo će od 11. do 15. februara posetiti će Mađarsku, Slovačku, Poljsku, Belgiju i Island.

“U Mađarskoj ćemo nastaviti da se zalažemo za diversifikaciju energetskih zaliha u Centralnoj Evropi. Državni sekretar će pozvati Mađarsku da aktivnije učestvuje u završetku projekta na ostrvu Krk za uvoz TNG-a i izgradnji gasovoda, i takođe ćemo odvratiti Mađarsku od podržavanja turskog toka”, rekao je zvaničnik.On je napomenuo da će u Budimpešti razgovarati io jačanju odnosa u oblasti bezbednosti, “suprotstavljanju ruskoj agresiji, i jačanju NATO-ovih odbrambenih sposobnosti”.

Portparol Stejt departmenta pojasnio je da će Pompeo pozvati mađarske vlasti da “prestanu da blokiraju interakciju Ukrajine u NATO”.

Takođe je saopšteno da je predstavnik Stejt departmenta najavio intenziviranje napora Vašingtona u borbi protiv rastućeg uticaja Rusije i Kine.

“Pokušavamo da povećamo naše diplomatsko, komercijalno, vojno i kulturno angažovanje svuda u centralnoj Evropi. Naš stav je da je ona zakasnela i neophodna. Delimično u poslednjih deset godina bilo je nedostatka američkog aktivnog učešća u Centralnoj Evropi, što je dovelo do pojave da su Kina i Rusija to rado popunile”, rekao je diplomata.

Projekat “Turski tok” podrazumeva izgradnju dva gasovoda kapaciteta od po 15,75 milijardi kubnih metara. Prvi gasovod će snabdevati potrošače iz Turske, drugi će snabdevati zemlje Južne i Jugoistočne Evrope. Puštanje u rad prvog kraka planirano je do kraja 2019. godine.

Ruta drugog kraka nije definitivno određena, jer Rusija traži čvrste garancije od EU da izgradnja neće biti blokirana.

Administracija Donalda Trumpa aktivno se protivi ruskim projektima za isporuku gasa Evropi, zalažući se za snabdijevanje američkog prirodnog gasa. Mađarska je jedna od zemalja EU, koja se zalaže za razvoj saradnje sa Rusijom, uključujući i oblast energetike.

(Pravda.rs)

KOMENTARI4 komentara

 1. Gardista says:

  Orban je kralj, zavrnuce usi Pompeu.

  • joko says:

   E da je svaki drugi lider u EU kao Orban Svijet bi bio raj a Balkan posebno.

 2. Kulak says:

  Terminal na Krku gurnuće hrvatsku u još veću ekonomsku propast.Taj gas će biti znatno skuplji od onog koji se doprema gasovodom.Oni moraju osnovati firmu koja će upravljati tim terminalom,a poslovat će sigurno sa velikim gubitkom.Taj gubitak će se morati krpati iz hrvatskog državnog budžeta,kao što se krpaju nerentabilna hrvatska brodogradilišta.Uvlačeći se Amerima,kolinda i anemični će odvesti hrvatsku u ekonomsku propast.To je to.

 3. Miraš says:

  Mađarska se dosad aktivno zalagala za to da drugi krak Turskog toka propusne moći 15,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje dobije kopneni nastavak preko teritorija Bugarske i Srbije i da stigne do Mađarske.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *