ПОМПЕО ХИТНО СТИГАО У ЧЕШКУ: Све због страха од Русије

POMPEO HITNO STIGAO U ČEŠKU: Sve zbog straha od Rusije

13 avgusta 2020

ŠEF američke diplomatije Majk Pompeo je danas u Senatu (gornjem domu) Parlamenta Češke optužio Rusiju da podriva demokratije u Evropi pomoću dezinformacija, a Kinu za ucenjivačke kampanje da bi stekla uticaj u svetu.

Pritom je pozvao Evropu da snažnije brani svoje demokratske principe i povede više računa o suverenitetu.„Smatram da je simbolično da sam u češkom Senatu u doba kada slabi slobodarski duh Evrope. Trebalo bi da iskoristimo ovaj susret da Češka i Evropa počnu da stavljaju veći naglasak na to da brane svoje vrednosti, svoje demokratske principe, da više vode računa o svom suverenitetu“, kazao je Pompeo.

Šef američkog Stejt departmenta kazao je da autoritarni režimi nisu nestali 1989. godine i stalno se drže tu, iza horizonta.

„Rusija neprestano nastoji da podriva vašu demokratiju i bezbednost preko kampanja dezinformaisanja, sajber-napada, nastoji da prekroji vašu istoriju. Tu je i pretnja kineske Komunističke partije i njene ucenjivačke kampanje“, kazao je Pompeo.

Po oceni američkog državnog sekretara, problem s Kinom je kompleksniji nego suparništvo sa SSSR-om tokom Hladnog rata, jer Kina nastoji da utiče na zemlje preko ekonomske saradnje i preti ekonomskim posledicama preduzećima iz zemalja čiji zvaničnici se ponašaju i nastupaju drugačije nego što bi se to svidelo Pekingu.

„Ne verujte nikome da Zapad propada, to je njihov narativ. Zapad pobeđuje. Moramo da sarađujemo. Imamo obavezu da govorimo otvoreno pred svima, bez straha“, kazao je Pompeo.

Govor u češkom Senatu Pompeo je završio citatom ideje pokojnog vođe češke Plišane revolucije i kasnije predsednika Čehoslovačke i Češke, Vaclava Havela, da ideja ljudskih prava mora da bude sastavni deo bilo kakvog svetskog poretka koji ima smisao.

Češki senatori iskoristili su debatu sa američkim državnim sekretarom da kritikuju SAD i traže od Pompea da objasni povlačenje SAD iz svetskih institucija koje su važne, posebno iz Svetske zdravstvene organizacije, i to baš sada u vreme pandemije korona virusa.„Ne možemo da posvetimo svoje napore i sredstva tamo gde to nema efekta. Svaki razuman narod bi trebalo da donese istu odluku. Nema smisla da imamo multilateralne organizacije samo zato da postoje, a da ne ispunjavaju svoje obaveze“, rekao je Pompeo.

Šef američke diplomatije ponovio je u Pragu optužbe na račun Svetske zdravstvene organizacije da je bila popustljiva prema Kini i da nije reagovala kada se pojavio korona virus koji je kasnije zahvato čitav svet.

Pompea je danas, zajedno s češkim premijerom Andrejom Babišom, primio češki predsednik Miloš Zeman, a američka strana je taj sastanak s češkim predsednikom koji je glavni zagovornik dobrih odnosa i saradnje Češke s Rusijom i Kinom, označila kao kurtoazni.

(Fakti)

KOMENTARI4 komentara

 1. Kulak says:

  Budaletina.

 2. Ilija Cvorovic says:

  Ovisu gori od jagnjecih brigada bivse nam SFRJ. Samo odaju unaokolo drze isprazne govorancije, a posle krkanluk i ostale pripadajuce aktivnosti

 3. Kosovac says:

  Evo vidimo, šef Majk Pompeo je objasnio Češkim mulcima da Rusija podriva demokratije u Evropi pomoću dezinformacija, a Kina pravi ugledne ucenjivačke kampanje. Meni se čini da je Majk Pompeo odlično savladao radionicu sorošoidnog govora. „…..Smatram da je simbolično da sam u češkom Senatu u doba kada slabi slobodarski duh Evrope“. Ajde bre, baš kada slabi slobodarski duh, evo ih Rusi pa još dezinformišu slobodarske Češke gradžane. A Kinezi dosoljavaju. ……………Pošto parlamenti u demokratskom sistemu ništa ne odlučuju, nego samo aminuju servirano, mene zdravo interesuje kako će Majk Pompeo da ispegla češkog premijera Andreja Babiša, koji zvanično ne vidi razlog da se 12.000 američkih vojnika „razmeštaju“ po Češkoj. Da se razmeste a da to ne liči na okupaciju. Možda bi ga trebalo ubeđivati da su ti „američki vojnici“ ustvari zajednički prijatelji koji će sprečiti opasne dezinformacije koje su se od strane Rusije koncentrisale na granici Češke. Samo što nisu upale i da još više oslabe slobodarski duh Čeških gradžana.

 4. Slobodanka says:

  Nije Pompeo u strahu od Rusije, nego SAD planski pregrupisava svoje snage u Evropi da bi se približili granicama Rusije. Sem Poljske i Rumunija je sada prihvatila dodatne američke vojne snage. Severno od Poljske na istočnoj strani je KALINJINGRADSKA OBLAST, a istočno od Poljske je BELORUSIJA. Ako bi ta dva cilja napali sa teritorije Poljske treba im i teritorija Češke da bi njihov napad imao veću sigurnost.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *