ПОМПЕО НАЈАВИО НОВИ ПРОЈЕКАТ: Још жешћи притисак…

POMPEO NAJAVIO NOVI PROJEKAT: Još žešći pritisak…

21 januara 2020

Američki državni sekretar Majk Pompeo saopštio je da SAD zajedno sa saveznicima rade na projektu koji treba da dovede do smene političkog režima u Venecueli, prenosi kolumbijska televizija „Karakol TV“.

„Radi se o kolektivnim naporima. Tu ne bi trebalo da budu samo Kolumbija i SAD. Treba da se uključi mnogo ljudi, kao i stanovnici Venecuele, koji treba da traže od svog rukovodstva da uspostave demokratiju. Cilj naše misije je da nateramo Madura da ode“, rekao je Pompeo.Kako se navodi, Pompeo je rekao da američke vlasti, zajedno sa svojim partnerima u celom svetu, trenutno razvijaju projekat koji će rezultirati odlaskom predsednika Venecuele Nikolasa Madura sa svoje funkcije, nakon čega će narod održati slobodne i pravične izbore.

Pored toga, američki državni sekretar je naglasio da su desetine zemalja već priznale Huana Gvaida za predsednika.

Prema rečima Pompea, ako Maduro ne podnese ostavku, SAD će uvesti snažne sankcije protiv aktuelnog režima.

U razgovoru o projektu SAD o Venecueli, Pompeo je podsetio na raspad SSSR-a. Prema njegovim rečima, bivši državni sekretar SAD Džejms Bejker mu se poverio da pre raspada Sovjetskog Saveza niko nije verovao da će ta strategija delovati, ali se to ipak desilo.

U Venecueli su početkom 2019. godine počeli masovni protesti protiv aktuelnog predsednika Nikolasa Madura ubrzo nakon što je on položio zakletvu. Niz zapadnih zemalja na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama priznalo je Gvaida za predsednika. Maduro je, zauzvrat, optužio Sjedinjene Američke Države da pokušavaju da organizuju puč kako bi postavile Gvaida za svoju marionetu i preuzele prirodne resurse Venecuele. Rusija, Kina, Kuba, Bolivija, Turska i brojne druge zemlje dale su svoju podršku Maduru kao jedinom legitimnom predsedniku Venecuele.

KOMENTARI4 komentara

 1. Za Srbiju says:

  Kada će vas neko da pritisne?

  • Zoran says:

   Nema ko njih, ali takvi se sami od sebe raspadaju.

 2. M says:

  Neće se USA raspasti,nego će oba Američka kontinenta ostati njihova,i nitko im to neće nikada uzeti!Ali će zato izgubiti dominaciju nad nekim drugim područjima u svijetu i prestati biti jedini šef bande!

 3. Pera says:

  Pa Iranci su dali primer. Venecuela isto ima para, pa nek uceni glave neprijatelja i da ne skrtare !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *