ПОМПЕО ПРЕТИ: Купујете нафту од Ирана? Зажалићете!

POMPEO PRETI: Kupujete naftu od Irana? Zažalićete!

30 aprila 2019

Američki državni sekretar Majk Pompeo izrazio je danas uverenje da odluka Vašingtona o ukidanju izuzeća za osam zemalja od primene američkih sankcija na uvoz iranske nafte, koja stupa na snagu ove nedelje, neće osujetiti trgovinske pregovore izmedju Sjedinjenih Država i Kine.

Pompeo je poručio državama i kompanijama da bi kršenje sankcija SAD-a na uvoz iranske nafte nakon srede, 1. aprila, kada se ukida izuzeće za osam zemalja uvoznica, bila skupa greška, izveštava Rojters.Kina, Indija i Turska spadaju medju najveće uvoznike nafte iz Irana kojima je bilo odobreno šestomesečno oslobadjanje od primene sankcija SAD-a kako bi im se omogućilo da nađu alternativne dobavljače.

– Imali smo mnogo razgovora sa Kinom o ovom pitanju. Uveren sam da će trgovinski pregovori biti nastavljeni i da će teći svojim prirodnim tokom – rekao je Pompeo na jednom skupu izdavačke kuće „Hil Njuz“.

Njegovi komentari dolaze u trenutku dok je američki ministar finansija Stiven Menučin na putu za Peking, napominje Rojters i dodaje da je Pompeo rekao da se nada da će dve ekonomske sile finalizovati trgovinski sporazum tokom još dva kruga pregovora.

Pompeo je naveo da su SAD radile na nalaženju alternativnih dobavljača nafte kako bi se obezbedila dobra snabdevenost na globalnom tržištu „crnog zlata“ zbog obustave kupovina iz Irana.

– Ubeđeni smo da možemo da obezbedimo adekvatno snabdevanje tržišta. Nastavićemo da radimo na tome – rekao je on.

– Kompanije koje odluče da prekrše sankcije… gonićemo i osiguraćemo da odgovaraju za prekršaje koje počine – poručio je Pompeo.

KOMENTARI3 komentara

  1. Velika Metla says:

    Iran ima nafte za razliku od vas koji je nemate,jer svu naftu koju imate vi ste američki nacisti opljačkali,i sada hoćete da države kupuju od vas vašu kkrvavu naftu? Nema od toga ništa! Iran je ozbiljna država,na koju možete samo da kevćete kao najgora paščad! I to je vaš domet!

  2. padre says:

    Kakav je to prekršaj?

  3. marko says:

    NIsta on i tu ne mogu iran preko kaspijskog jezera izvozi naftu u rusiju oni gas i naftu prodaju evropi i aziji.ne mogu protok nafte i gasa kroz rusiju zasutaviti jer ne mogu a iran ima 280 brodova vojni kad izVozi naftu morem indij i i kini PROPAO PLAN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *