ПОМПЕО: Русија на све начине слаби заштићеност Сједињених Држава

POMPEO: Rusija na sve načine slabi zaštićenost Sjedinjenih Država

3 novembra 2018

DRŽAVNI seketar SAD Majkl Pompeo izjavio je da Rusija na sve načine slabi zaštićenost Sjedinjenih Država.

Sa tom ocenom je istupio u intervjuu poznatom američkom tv-voditelju Šonu Henitiju čiji transkript je distribuirao Stejt departman.

Pompeo je bio zamoljen da okarakteriše odnose između   Vašingtona s i ruskog rukovodstva, a on je rekao:

„Taj odnos je bio ozbiljan problem, ali je predsednik Tramp stavio do znanja da želi da naši odnosi sa Rusijom budu dobri. Nama je potrebno da oni – izmenivši držanje –učine nekoliko stvari“.U nastavku je izgovorio: „Oni (Rusi) nam prave probleme i stvaraju teškoće i slabe zaštićenost Amerike. Nama je potrebno da se Rusija vrati poštovanju obaveza iz sporazuma o raketama i drugih sporazuma koje je potpisala“.

Pompeo nije objasnio kakve sporazume ima u vidu.

Dodao je da SAD treba da imaju dijalog sa Rusijom, naglasivši da se tog principa držao i dok je bio direktor CIA:

„Ako uspemo da pomoću dijaloga izmenimo njihovo držanje tako da ono ne dovodi u rizik Amerikance – to bi bilo izvanredno dobro. Ja zato i preporučujem predsedniku Trampu i njegovim pomoćnicima da upravo tako i deluju“.

Kao što se vidi, šefu američke diplomatije nije ni na kraj pameti da prizna da SAD – i širenjem NATO i protivraketnim štitom u Rumuniji (uskoro i u Poljskoj) – pokušavaju da oslabe Rusiju i njenu odbranu.

Tramp je 20. oktobra – tvrdeći da se za to odlučio jer ga Rusija krši – objavio da će Sjedinjene Države istupiti iz Sporazuma o raketa srednjeg i malog dometa koji zabranjuje posedovanje i proizvodnju raketa  kopnenog baziranja dometa od 500 do 5.500 kilometara.

KOMENTARI2 komentara

  1. Miraš says:

    NATO u kom je najznačajnija i vodeća članica SAD u julu ove godine tokom Trampove posete poručio je iz Brisela: "Rusija provocira NATO svojim dejstvima na granicama Alijanse. Kao primer je navedeno razmeštanje ruskih raketa u Kalinjingradu." - Oni o svojoj Alijansi pričaju kao o mega državi, a ta "država" kako se proširila na istok i kako je stigla do Kalinjingrada? Proširili su se na Poljsku i 3 male baltičke republike i odtad priželjkuju da Rusi odu i iz Kalinjingrada, slično kao sa Krima. ..... Zatim : "Ponavljamo da podržavamo teritorijalnu celovitost i suverenitet Ukrajine, Gruzije i Republike Moldavije u okviru njihovih međunarodno priznatih granica. U skladu s međunarodnim obavezama, pozivamo Rusiju da povuče snage koje je razmestila u sve tri zemlje bez njihove saglasnosti"- _ Jasno je da ovim "dobrica" NATO izašao bi na jugozapadne granice Rusije i na dobar deo južne granice Rusije.

  2. Miraš says:

    Teško onom koga SAD i NATO hvale. Ova vest iz 2008 godine je presek ondašnjeg razmišljanja u NATO-u, govori kako se NATO nadao da ruska Crnomorska flota otići će sama iz Sevastopolja. Tada su iz alijanse pominjali 2017 godinu kao rok za to. Time bi Rusija sama napustila region Crnog mora koji je veoma važan i za odbranu Rusije i za trgovačko-ekonomski život Rusije. Evo te vesti: "Sevastopolj - luka iz koje (ne)će Rusija da ode, a gde (ne)će NATO da dođe" 16. jun 2008 MOSKVA/KIJEV - NATO se neće mešati u proces povlačenja ruske Crnomorske flote koja po bilateralnom sporazumu u krimskoj luci Sevastopolj može da bude stacionirana do 2017. godine, izjavio je generalni sekretar Alijanse Jap de Hop Shefer ukrajinskoj televiziji "Inter" pred današnji dolazak delegacije NATO u dvodnevnu posetu Ukrajini. Delegacija Saveza na čelu sa Sheferom u Ukrajini će na poziv ukrajinskog predsednika Viktora Juščenka razgovarati sa državnim vrhom o perspektivama pristupanje te zemlje NATO-u, čemu se Rusija protivi a, prema anketama, tek 20 odsto stanovnika Ukrajine podržava. "To nije spor u koji NATO treba da se meša, to je pitanje isključivo između Ukrajine i Rusije", rekao je Shefer, dodajući, takođe, da ukrajinski narod sam treba da rešava da li mu je NATO potreban. "Kurs kojim će Ukrajina ići, u potpunosti zavisi od samih Ukrajinaca", rekao je generalni sekretar Alijanse, dodajući da je "Ukrajina već prilično bliska NATO-u". Boraveći u subotu na proslavi 225. godišnjice osnivanja Sevastopolja, ruski vicepremijer upozorio je Ukrajinu da će u slučaju njenog pristupanja NATO-u, Rusija uvesti vizni režim, kao i da će neizbežno biti prekinuta vojnoindustrijska saradnja dve zemlje. Stalni predstavnik Rusije pri NATO Dmitrij Rogozin izjavio je u petak da "u Rusiji neće biti političara koji će se saglasiti da dok su oni živi i u rukovodstvu, Crnomorska flota ode iz Sevastopolja". Ambasador Rogozin je, takođe, kao neozbiljna odbacio obećanja (tadašnjeg) generalnog sekretara NATO da Alijansa neće umesto ruske flote razmeštati svoju vojnu bazu. "Govorili su nam i da ujedinjena Nemačka neće biti član NATO i da se NATO neće širiti na Istok - a mi smo verovali", rekao je ruski diplomata.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *