ПОМПЕО СЕ УСПАНИЧИО: Шта то Русија ради у Венецуели?

ПОМПЕО СЕ УСПАНИЧИО: Шта то Русија ради у Венецуели?

13 априла 2019

АДМИНИСТРАЦИЈА председника Трампа сматра да је присуство Русије у Венецуели незаконито и у супротности са вољом њеног народа – изјавио је Мајк Помпео.

Државни секретар САД је у интервјуу порториканском телеканала MegaTV на исту тему рекао и ово:

„Русија се умешала. Учинила је то против (воље) руководства венецуеле. Умешала се без права на то. Она нема одобрење народа Венецуеле да се налази на његовој територији. Она се у Венецуели налази као непријатељска држава“.Помпео је у истом интервјуу законитог председника Венецуеле – Николаса Мадура – назвао „бившим лидером“  и додао да САД „изабраним руководиоцем Венецуеле“ сматрају опозиционог лидера Хуана Гуаида.

Гуаидо је, наравно, под америчком контролом. Јер, да није не би га Помпео прогласио за „изабраног руководиоца“ иако ни на једним председничким изборима није ни формално учествовао.

Како се и могло очекивати, државни секретар САД је рекао да Вашингтон не искључује могућност своје војне интервенције „у Венецуели“. У наставку је истакао:

„Да, разматрамо све могућности“.

Ипак је избегао да директно и отворено одговори на питање: да ли су САД  спремне да пођу на такав корак ако против њега буду „државе региона“.

Упитан – могу ли САД извести војни упад у Венецуелу без одобрења Савета безбедности УН – Помпео је казао:

„Јасно смо ставили до знања да је наш циљ да Мадуро оде јер му је време да оде. У игру су све могућности за реализацију тог циља“.

Шеф америчке дипломатије је посебно нагласио да не види никакву сличност могуће војне интервенције за свргавање мадура и и агресије САД  и њихових савезника 2003-ће на Ирак.

KOMENTARI2 коментара

  1. samostalan says:

    Pompeo, Pompeo, opet si lajao.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *ИНТЕРМАГАЗИН НА FACEBOOK-u