ПОМПЕО СЕ УСПАНИЧИО: Шта то Русија ради у Венецуели?

POMPEO SE USPANIČIO: Šta to Rusija radi u Venecueli?

13 aprila 2019

ADMINISTRACIJA predsednika Trampa smatra da je prisustvo Rusije u Venecueli nezakonito i u suprotnosti sa voljom njenog naroda – izjavio je Majk Pompeo.

Državni sekretar SAD je u intervjuu portorikanskom telekanala MegaTV na istu temu rekao i ovo:

„Rusija se umešala. Učinila je to protiv (volje) rukovodstva venecuele. Umešala se bez prava na to. Ona nema odobrenje naroda Venecuele da se nalazi na njegovoj teritoriji. Ona se u Venecueli nalazi kao neprijateljska država“.Pompeo je u istom intervjuu zakonitog predsednika Venecuele – Nikolasa Madura – nazvao „bivšim liderom“  i dodao da SAD „izabranim rukovodiocem Venecuele“ smatraju opozicionog lidera Huana Guaida.

Guaido je, naravno, pod američkom kontrolom. Jer, da nije ne bi ga Pompeo proglasio za „izabranog rukovodioca“ iako ni na jednim predsedničkim izborima nije ni formalno učestvovao.

Kako se i moglo očekivati, državni sekretar SAD je rekao da Vašington ne isključuje mogućnost svoje vojne intervencije „u Venecueli“. U nastavku je istakao:

„Da, razmatramo sve mogućnosti“.

Ipak je izbegao da direktno i otvoreno odgovori na pitanje: da li su SAD  spremne da pođu na takav korak ako protiv njega budu „države regiona“.

Upitan – mogu li SAD izvesti vojni upad u Venecuelu bez odobrenja Saveta bezbednosti UN – Pompeo je kazao:

„Jasno smo stavili do znanja da je naš cilj da Maduro ode jer mu je vreme da ode. U igru su sve mogućnosti za realizaciju tog cilja“.

Šef američke diplomatije je posebno naglasio da ne vidi nikakvu sličnost moguće vojne intervencije za svrgavanje madura i i agresije SAD  i njihovih saveznika 2003-će na Irak.

KOMENTARI2 komentara

  1. samostalan says:

    Pompeo, Pompeo, opet si lajao.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *